Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:17, 24. 9. 2021.

| BBC News na srpskom

Kina i tehnologija: Peking proglasio sva plaćanja kriptovalutama ilegalnim

Autor: BBC News na srpskom
Metalna kovanica sa znakom bitkoina stoji na stolu pored malih zastava Kine
Reuters

Bitkoin više neće biti platežno sredstvo u Kini - centralna banka ove države objavila je da su sve transakcije kriptovalutama od sada nelegalne.

„Virtuelne poslovne aktivnosti prilikom kojih se koriste kriptovalute smatraju se nelegalnim", navodi se u saopštenju Narodne banke Kine i upozorava da kriptovalute „ozbiljno ugrožavaju bezbednost imovine ljudi".

Kina se smatra jednim od najvećih tržišta za kriptovalute na planeti.

Kretanja na tom tržištu često utiču na globalno tržište kriptovaluta.

Posle objave u Kini, cena bitkoina je pala za više od 2.000 američkih dolara.

Ovo predstavlja poslednji u nizu poteza kineske vlade usmerenih na nešto što se smatra nestabilnim i sumnjivim, u najmanju ruku, a u najgorem slučaju načinom za pranje novca.

Trgovina kriptovalutama je u Kini zvanično ukinuta 2019, ali je i dalje bilo moguće uraditi to preko interneta na stranim platformama.

Međutim, ove godine je usledio značajan niz akcija kako bi se to sprečilo.

Kineske vlasti upozorile su u maju kupce da im neće biti obezbeđena zaštita za trgovinu bitkoinima i drugim kriptovalutama na internetu, a zvaničnici vlade obećali su da će povećati pritisak na ovu industriju.

U junu su naložili bankama i platformama za plaćanje da više ne dozvoljavaju ovakve transakcije i uveli su zabranu „rudarenja" bitkoina - procesa stvaranja ove kriptovalute pomoću moćnih kompjutera.

Ipak, odluka objavljena u petak je najjasniji znak do sada da Peking želi da eliminiše svaki oblik trgovine kriptovalutama.

Oni koji su uključeni u „nelegalne finansijske aktivnosti" čine krivično delo i biće procesuirani, nedvosmisleno se može zaključiti iz saopštenja.

Strani sajtovi koji nude ovakve usluge Kinezima takođe su uključeni u ilegalne aktivnosti, dodaje se.

Migracije rudara kriptovaluta

Tehnologija koja se koristi za stvaranje kriptovaluta, a tu spada i bitkoin, oslanja se na mnogo raspoređenih računara koji verifikuju i proveravaju transakcije na velikoj zajedničkoj tabli, koja je poznatija kao blokčejn (blockchain).

Novi „novčići" se nasumično dodeljuju kao nagrada onima koji su učestvovali u ovom poduhvatu koji se naziva „rudarenje".

Kina je dugo bila jedan od glavnih svetskih centara za rudarenje zbog relativno jeftine struje i povoljnih hardverskih komponenata za kompjutere koje se tamo mogu kupiti.

Ova aktivnost je toliko popularna da gejmeri ponekad krive ovu industriju za nestašicu moćnih grafičkih kartica za računare - njih rudari kriptovaluta koriste u poslu.

Mere u Kini su već pogodile industriju kriptovaluta.

U ovoj zemlju se u septembru 2019. godine trošilo 75 odsto od ukupne energije za proizvodnju bitkoina širom sveta.

U aprilu 2021. godine taj procenat je pao na 46 odsto.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Stavila kacigu da joj nešto ne bi palo na pamet!

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Šta je obećala pre 4 godine, a šta ispunila gradonačelnica Niša

Pronađite nas na: