Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:09, 25. 8. 2021.

| BBC News na srpskom

Kišobran, padavine i Srbija: Naprava koja štiti od kiše, ali ne i od zaborava

Autor: BBC News na srpskom
kišobrani
BBC

„Superkelifradžilistikekspielidoušs."

Peva li peva verovatno najpoznatija dadilja na svetu - Meri Popins dok u ruci drži kišobran, predmet koji će joj na kraju mjuzikla pomoći da se vine nebu pod oblake.

Međutim, šta se događa u realnosti, kada iz ovih naslaga vodenih kapi krene da lije kiša kao iz kabla, a vodonepropusnog zaštitnika na metalnoj ili plastičnoj šipki nema jer je negde ostao zaboravljen, sušeći se?

„Ne znam tačno koliko sam ih izgubila, ali među njima su bili baš dragi primerci", govori Nina Kemera za BBC na srpskom.

Evolutivni put ove naprave traje nekoliko hiljada godina, pa tako danas postoje i pametni kišobrani koji putem mobilne aplikacije obaveštavaju vlasnika da se vrati po njega tamo gde ga je i ostavio.

„Pod mojim kišobranom"

Koliko god da štite od raznih padavina, kišobrani mnogim ljudima predstavljaju teret koji nevoljno iznose iz kuće, uprkos kijametu na ulici.

Među njima je i Novosađanka Nina Kemera.

Prvo što joj pada na pamet pri pomisli na ovu napravu je da „baš mrzi da ga nosi" jer, kaže, voli da su joj ruke slobodne dok šeta gradom.

„Plus me jako smara kad ulazim u zatvorene prostore pa moram da sklapam kišobran, voda curi na sve strane, ne znam gde da ga stavim, pazim da se ne okliznem na tu vodu i ono glavno - da ga po izlasku ne zaboravim!", naglašava dvadesetsedmogodišnjakinja.

Međutim, od kada ih ne koristi toliko često, manje ih i gubi, što ranije nije bio slučaj.

Tako je jednom prilikom, seća se, izgubila veliki šareni kišobran koga je zvala „ljubavni" pošto je bio „idealan da se par šćućuri ispod njega".

„Negde je ostavljen, nadam se da je našao nove dobre vlasnike", navodi diplomirana novinarka koja neretko podeli kišobran sa slučajnim prolaznikom kada idu u istom smeru i primeti da kisne.

Kemera smatra da se ovi predmeti lako ostavljaju i gube jer ne padaju šaka svakodnevno za razliku od telefona koji „ne zaboravljamo nigde, nikada".

„Pitam se koliko često kišobrane zaboravljaju ljudi koji žive na području gde kiša pada češće nego kod nas - da li Englez zaboravlja kišobran ili mu je on kao telefon?", pita se Kemera.

„Kupio sam sebi na dar, jedan mali žuti kišobran"

Ovaj prenosivi ručni uređaj nastao je u starom Egiptu pre više od 3.000 godina gde je služio kao zaštita od sunca.

Kišobran se na engleskom kaže ambrela (umbrella) i vodi poreklo od latinske reči umbra što znači senka.

Smatra se da je prvi put poslužio kao zaklon od kiše u drevnoj Kini, a pojedini podaci govore da se koristio i u Mesopotamiji i Indiji.

Navodno mu se izgubio svaki trag u Evropi tokom srednjeg veka, da bi se ponovo pojavio u Italiji u 16. veku gde je važio za statusni simbol pape i sveštenstva.

Sve do sredine 18. veka nosile su ga isključivo žene kao modni detalj, da bi engleski putnik i filantrop Džonas Hanvej bio prvi muškarac koji se drznuo da ga javno koristi.

U narednom veku tradicionalne kišobrane od trske zamenili su moderni, sklopivi sa laganim i čvrstim čeličnim okvirom, a prvi ih je prodavao Englez Semjuel Foks 1852. godine.

Nešto ranije - 1830, u Londonu je otvorena prva prodavnica kišobrana James Smith and Sons koja radi i danas.

Sklopivi modeli kišobran naširoko su bili dostupni 1930-tih, a dvadeset godina kasnije počeli su da se proizvode i kišobrani sa najlonskim materijalom.

Kišobrani nalik palicama za golf postali su popularni 1970-tih.

Danas kišobrani, pored osnovne namene, pojedincima služe i kao oružje ili sredstvo samoodbrane, a značajno mesto su pronašli i u popularnoj kulturi, posebno na filmu, muzici i video igrama.

Kiša i kišobrani su opevani i u mnogim pesmama - najpoznatija je Rijanina (Umbrella), potom Rainy Days And Mondays grupe Karpenters, a i Dizi Gilespi je imao pesmu o čoveku sa kišobranom (Umbrella Man). Didžital Prodžekt je napravio pesmu Pink Umbrella, Astrid Red Umbrella, a Džon Prajn Blue Umbrella.

O Žutom kišobranu peva poznati jugoslovenski i hrvatski hard rok bend Atomsko sklonište.


Pogledajte video kako se u Australiji raduju kiši posle duge suše


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: