Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:02, 21. 12. 2020.

| BBC News na srpskom

Korona virus, Holivud i Amerika: Matriks 4 i Dina će imati istovremenu premijeru u bioskopu i na internetu

Autor: BBC News na srpskom

Odnosi između jedne od najvećih holivudskih produkcijskih kuća Vorner Bros i vlasnika lanaca američkih bioskopa sve su napetiji zbog odluke kompanije da sve filmove puste na striming platformama na dan premijere.

Ovaj potez omogućiće fanovima da gledaju dugo iščekivane hitove poput Matriksa 4 i Dine na platformi HBO istog dana kada se pojave u bioskopima.

Do sada je praksa bila da se filmovi mesecima prikazuju u bioskopima pre nego što postanu dostupni na internetu.

Međutim, posete bioskopima, a samim tim i zarade, opale su zbog korona virusa.

Vorner Bros je odlučio da sve filmove čija je premijera najavljena za 2021. godinu pusti istovremerno na striming kanal HBO Maks, u vlasništvu kompanije telekomunikacione kompanije AT&T.

Na ovoj platformi, koja još uvek nije dostupna u Srbiji, biće moguće pogledati filmove tokom mesec dana od premijere. U najavi su Godzila protiv Konga, Mortal kombat i Odred otpisanih.

water tower with Warner Bros logo
Getty Images

Iz Vorner Brosa je takođe najavljeno da će božićni blokbaster - Vondervuman 1984 - biti dostupan i na HBO Maks, kao i u bioskopima.

Izvršna direktorka Vorner Medija Studija En Sarnof kaže da pandemija zahteva „kreativna rešenja".

„Niko ne želi da se filmovi vrate na veliko platno više od nas", rekla je.

„Znamo da su novi sadržaji žila kucavica bioskopa, ali moramo da se uskladimo sa realnošću, a to je da će mnogi bioskopi širom Amerike raditi smanjenim kapacitetom do kraja 2021. godine."

Još jedna svađa u nizu

Ranije ove godine, američki lanac bioskopa AMC, inače vlasnik poznatog bioskopa Odeon u Velikoj Britaniji, zabranio je sve filmove produkcijske kuće Juniverzal films posle najave da će premijere filmova biti istog dana i u bioskopima i na digitalnim platformama za gledanje od kuće.

Ove dve kompanije su se na kraju dogovorile da će Juniverzal postavljati filmove na digitalne platforme 17 dana posle bioskopske premijere.

Objašnjavajući odluku Vorner Brosa, Sarnof je rekla da je će „ova jedinstvena godišnja pretplata" dati priliku „svima koji vole da idu u bioskope i pozorišta, ali nisu spremni da se vrate u sale, da pogledaju sve sjajne filmove koji će izaći u 2021. godini".

„Mislimo da smo na ovaj način ubili dve muve jednim udarcem i zadovoljili kako filmofile, tako i produkcijske kuće i bioskope", rekla je Sarnof, koja je ranije radila za BBC.

„Izuzetno smo zahvalni što nam u poduhvatu da smislimo inovativan odgovor na okolnosti pomažu naši partneri", zaključila je Sarnof.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: