Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:21, 3. 12. 2020.

| BBC News na srpskom

Korona virus i bolnice u Srbiji: Hoće li nova kovid bolnica u Beogradu bar malo rasteretiti zdravstveni sistem

Autor: BBC News na srpskom
dezinfekcija ambulantnog vozila
BBC
Pacijenti se iz Beograda prevoze u druge gradove

Sve veći broj pacijenata zaraženih Kovidom-19 kojima je potrebna bolnička nega doveo je zdravstveni sistem u Srbiji na ivicu - samo tokom novembra zabeleženo je oko 130.000 slučajeva zaraženih korona virusom.

Prema zvaničnim podacima, trenutno je hospitalizovano 7.611 ljudi, dok je na respiratorima 270 pacijenata.

Pacijenti iz Beograda prevoze se u druge gradove, a koje sve bolnice su u kovid sistemu i koliki su kapaciteti, novinari BBC na srpskom nisu uspeli da saznaju u Ministarstvu zdravlja do objavljivanja teksta.

Tokom decembra trebalo bi da budu otvorene dve nove kovid bolnice - u Beogradu i Kruševcu.

Dve nove bolnice

bolnica u batajnici
Fonet
Gradilište bolnice u Batajnici u Beogradu

Prve pacijente kovid bolnica u Vojnom kompleksu na Batajničkom drumu u Beogradu primiće u petak, 4. decembra, rečeno je za BBC na srpskom u Predsedništvu Srbije.

„U petak ujutro će bolnica biti očišćena i popodne će stići prvi pacijenti", navodi se u kratkom odgovoru.

Predsednik Aleksandar Vučić je krajem novembra najavio da će ova bolnica imati „kovid deo sa 500 mesta intenzivne nege", rekao je Vučić.

Prilikom polaganja kamena temeljca, najavljeno je da će bolnica biti otvorena 1. decembra i da će imati 200 mesta na intenzivnoj nezi i 804 na poluintenzivnoj.

Marinika Tepić iz opozicione Stranke slobode i pravde je na

1. decembra objavila fotografije za koje tvrdi da ukazuju na to da radovi u bolnici i dalje traju.

Iz Predsedništva Srbije su istog dana za BBC na srpskom odgovorili da će do petka intenzivna i poluintenzivna nega biti gotove u potpunosti.

Dejan Burluč, vlasnik kompanije Termomont angažovane na ovom gradilištu, rekao je za Danas da su „radovi u završnoj fazi".

Gradnja ove bolnice, u koju je uloženo oko 28 miliona evra po rečima zvaničnika, počela je 1. avgusta.


Bolnice u kovid-sistemu

Poslednja u nizu zdravstvenih ustanova koja je ušla u kovid sistem je Institut za ortopediju Banjica.

U kovid sistem su u novembru vraćene Zemunska bolnica, KBC Zvezdara, KBC Dragiša Mišović, KBC Bežanijska kosa, Klinika za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCS u Zvečanskoj, Klinika za pulmologiju i Klinika za grudnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, Niška banja, banje Selters i Koviljača, Vojna bolnica u Nišu, opšta bolnica u Pirotu.

U Štark areni postavljena je privremena kovid bolnica, a u iste svrhe ovih dana služi i niški Čair, čačanska Plava hala u Atenici, novosadska Vojna bolnica u Petrovaradinu, Šumadija sajam u Kragujevcu.


Vučić je nedavno izjavio da Srbija iz sopstvenih sredstava u dve nove kovid bolnice ulože 60 miliona evra, a za opremanje još oko 30 miliona evra.

Gradnja druge kovid bolnice počela je 15. avgusta u Kruševcu.

Kako je najavljeno, bolnica će imati 500 ležajeva i trebalo bi da bude završena 15. decembra.

Klinički centar u Nišu je objavio je nedavno oglas za zapošljavanje 641 zdravstvenog radnika u toj bolnici.


Sistem javnog zdravlja Srbije ima 40.662 bolničke postelje, pokazuju poslednji javno dostupni podaci iz baze Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut.

Poslednji uporedivi podaci kojima raspolaže Evrostat pokazuju da je broj kreveta srpskog javnog zdravlja iznad evropskog proseka - evropski prosek je 541 krevet, dok ih u Srbiji ima 567 na 100,000 stanovnika, što je najviše u regionu.

Međutim, isti podaci pokazuju i da je Srbija daleko ispod proseka EU zemalja kada je u pitanju broj lekara - 296 na 100.000 stanovnika, naspram evropskih 372.

Stanje u Srbiji je, u odnosu na region, najgore kada je u pitanju broj medicinskih sestara i tehničara: 82 na 100.000 stanovnika, naspram evropskih 577, ili 567 u Bosni i Hercegovini.

Baza Evrostata objavljena je u februaru 2020, ali se u analizi koriste podaci iz 2018.

Epidemiolog Mijomir Pelemiš izjavio je u martu, na početku epidemije, da Srbija ima spremnih 6.000 hiljada kreveta za obolele od korona virusa i da taj broj može biti povećan.

U Srbiji je trenutno hospitalizovano više od 7.500 pacijenata.

Koliko sada ima kreveta i koliki su ukupni kapaciteti, BBC novinari nisu uspeli da saznaju u nadležnim institucijama.


Pritisak na bolnice

bolnica u batajnici
Fonet

Izjave i zdravstvenih zvaničnika i pacijenata poslednjih dana su upozoravajuće - bolnice su sve punije i kapacitete na izmaku.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je za RTS da su kovid kapaciteti u Beogradu popunjeni i da je i dalje veći broj prijema nego otpusta.

„Naši lekari se trude da preraspodelom obezbede mesta za pacijente sa teškom kliničkom slikom, sve ostale raspoređujemo po drugim centrima kao što su Kragujevac, Niš, Soko Banja, Vrnjačka Banja", rekao je Đerlek.

On je rekao i da je na teritoriji cele Srbije situacija ista ili slična - vrlo ozbiljna, teška i neizvesna.

Privremena kovid bolnica u niškoj hali Čair, koja ima 180 kreveta, ubrzano se puni i to pacijentima iz Beograda, javila je u sredu Beta,

„Pre nedelju dana u Čairu je bilo desetak pacijenata, a danas 104. Samo u toku minule noći i juče primili smo iz Beograda 55 pacijenata, jer su u tom gradu bolnički kapaciteti ispunjeni", rekao je za Betu koordinator privremene bolnice Čair i pomoćnika direktora Kliničkog centra Niš Goran Stanojević.

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović rekao je poslednjeg dana novembra da bolničkih kapaciteta ima, ali „da oni nisu neiscrpni".

„Pacijenti se preraspodeljuju u bolnice prema težini kliničke slike, mogućnosti transporta i bolničkim kapacitetima", objasnio je on.

Ako se nastavi ovim tempom, veoma lako u jednom trenutku Srbija može doći do toga da kapaciteti budu na izmaku ili da ih ne bude dovoljno, rekao je Stevanović.

Petar Svorcan iz KBC Zvezdara upozorava da su kapaciteti gotovo popunjeni, prenosi N1,

„Svaki dan popunjavamo onoliko koliko otpustimo. Juče smo imali 38 prijema, 37 pacijenata smo otpustili. Dominira teška klinička slika i većina pacijenata ima tešku kliničku sliku", rekao je Svorcan.

Iz Infektivne klinike u Beogradu kažu da su prethodnih dana probijeni svi rekordi.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta, anesteziolog Rade Panić, tvrdi da je „zdravstveni sistem već pukao".

On je za televiziju N1 rekao da je bio u situaciji kakva se ranije dešavala u Italiji.

„U svom profesionalnom veku nisam očekivao da ću doći u takvu situaciju, nisam imao mesta za ljude koje mi u medicini smatramo mladima, niti sam imao gde da ih transportujem", rekao je Panić.


Kako da razlikujete korona virus od prehlade i gripa?


Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša ocenio je da se i u narednim nedeljama može očekivati pritisak na bolnice, posebno na odeljenja intenzivne nege.

„Nadam se da će pik ovog talasa stići što pre", rekao je za Radio-televiziju Srbije.

Sve je više i zaraženih zdravstvenih radnika - 2.340, a njih 62 je na bolničkom lečenju, prema prošlonedeljnoj izjavi ministra zdravlja Zlatibora Lončara

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon je rekao je dnevni broj prijema u bolnice veći od broja otpusta, te se oni koji su pred samim izlečenjem premeštaju u privremene kovide bolnice.

„Cela Srbija je sada praktično jedna velika bolnica", rekao je Kon.

korona virus
BBC
Banner
BBC

Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Možda će daljinski da sakupljaju đubre.

Bojan Stoiljković Čitalac

Tekst: JKP

Pronađite nas na: