Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:39, 26. 8. 2020.

| BBC News na srpskom

Lionel Mesi: Fudbalsko pitanje svih pitanja - gde će argentinski čarobnjak

Autor: BBC News na srpskom
Lionel Messi
Getty Images

Ko želi da dovede Lionela Mesija?

Svaki fudbalski klub na svetu bi oberučke prihvatio priliku da dovede argentinsku superzvezdu.

Ali situacija je komplikovana, a realno je da samo mali broj klubova zaista ima šansu da osigura potpis Argentinca.

Pogledajmo sve Mesijeve opcije.

Poziv iz Mančestera?

Lionel Messi hugs Pep Guardiola
Getty Images

Mesi je godinama unazad poznat kao veliki ljubitelj engleskog fudbala, a važi i za ozbiljnog poznavaoca, jer su Premijer ligi dugo igrala dva njegova najbliža prijatelja - Serhio Aguero i Sesk Fabregas.

Ima logike u ideji da Mesi pređe u Mančester Siti.

Prvo, tamo je Pep Gvardiola trener, a u sportskom rukovodsvu su Feran Sorijano i Čiki Begiristajn, sa kojima je Mesi sarađivao u Barseloni.

Naravno, u prilog ovoj teoriji ide i činjenica da je Siti jedan od retkih klubova koji može da ispuni Mesijeve finansijske zahteve.

A kada govorimo o fudbalu, Mesi zna da bi Gvardiola mogao na terenu da postavi sistem tako da odgovara njegovoj igri - a to mu je nedostajalo prethodnih godina u Barseloni.

Ipak, prema izveštajima iz Španije, Siti bi mogao da ima ozbiljnu konkurenciju iz komšiluka, pošto je televizijska mreža Kvatro objavila i da će Mančester Junajted ozbiljno „napasti" Mesija.



Ima navijača koji smatraju je Junajted prethodnih godina pravio promašaje sa transferima i da je to naštetilo ugledu kluba.

Ali valja se setiri i ovoga - u martu je ekipa američkog fudbala Tampa Bej dospela na naslovne stranice brojnih medija angažovavši Toma Brejdija, jednog od najboljih igrača u istoriji ovog sporta.

A ko je vlasnik kluba iz Tampe? Porodica Glejzer, u čijem vlasništvu je i Junajted. Dakle, oni kada pucaju visoko, to rade baš u velikom stilu.

Iz prikrajka stidljivo šansu možda vrebaju i Čelsi, Liverpul i Arsenal.

Eventualna briga oko toga kako bi se Mesijeva porodica navikla na novu zemlju i kulturu pada u drugi plan ako se ima u vidu podatak da njegova deca već pohađaju britansku školu u predgrađu Barselone.

Evropski velikani

Lionel Messi
Getty Images

U ostalim evropskim zemljama takođe ima velikana koji žele Mesijev potpis.

Jedan od njih je i finalista Lige šampiona, Pari Sen Žermen koji, poput Sitija, ima dovoljno novca za ovakvu operaciju.

Ova ideja mogli bi da se dopadne Mesiju jer bi opet zaigrao sa Nejmarom koji je 2017. napustio Barselonu, a Argentinac je tada navodno bio ljut na upravu što je dozvolila ovaj odlazak.

Među zainteresovnim klubovima pominjao se i milanski Inter, čiji vlasnik, kineska kompanija Suning na sve načine želi da prekine devetogodišnju dominaciju Juventusa u italijanskoj Seriji A.

Navodno je Stiven Žang, predsednik Suninga, već obavio preliminarne razgovore sa Mesijevim predstavnicima.

Jedan od izazova za Mesija, u slučaju dolaska u Inter, bilo bi ponovo rasplamsavanje rivalstva sa Kristijanom Ronaldom, koji igra za Juventus.

Jedini evropski velikan koji automatski otpada, mada ima dovoljno novca je Real Marid, jer koliko god da je Mesi ljut na čelnike Barselone, to je crvena linija koju najverovatnije ne bi prešao jer je rivalitet prevelik.

Povratak kući ili odlazak na istok?

Xavi and Lionel Messi
Getty Images

Romantična opcija bi bila da se Mesi vrati u Argentinu i to u Njuels Old Bojs, klub iz njegovog rodnog grada Rosarija.

Mesi je više puta izjavio da bi pre penzije voleo da zaigra za Njuels, ali i da je pitanje koliko je to realno zbog bezbednosti njegove dece u trenutnim okolnostima.

Povratak u Argentinu bi značio i veliki pad u fudbalskim standardima, a Mesi veruje da i dalje može da igra na vrhunskom nivou.

To znači da će teško preći bilo gde osim u neku od elitnih liga, pa možemo da isključimo i opciju odlaska u Aziju.

Ćavi i Inijesta, njegovi bivši saigrači, zadovoljni su igranjem u Kataru i Japanu.

Ipak, razlika između njih i Mesija je što su oni, po sopstvenom priznanju, priliko odlaska sa Nou Kampa bili u značajnom padu kvaliteta.

Mesi, sa druge strane, veruje da i dalje može sve i, posle godina frustracija sa Barselonom u Ligi šampiona, želi još jedan ušati trofej.

Ostanak u Barseloni

Iako je njegova odlučnost da napusti Barselonu iskrena, ne možemo potpuno isključiti opciju da Mesi ipak ostane u klubu.

Objava od utorka mogla bi da bude poslednji pokušaj da se iz Barselone istera predsednik kluba Đordi Bartomeu, najveći izvor Mesijevih frustracija.

Čak i ako to propadne, Bartomeuova sklonost ka pravnim bitkama - ima ih bezbroj - mogla bi da znači da Mesi može da napusti klub samo ako neko isplati klauzulu od 700 miliona evra.

Ukoliko se to ne dogodi, a Mesi i dalje želi da ide iz kluba, čitav slučaj bi lako mogao da završi na sudu.

Tako bismo došli do najgore situacija za ljubitelje fudbala širom seta - da Mesi uopšte ne igra u sezoni 2020/2021.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: