Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:00, 18. 4. 2019.

| BBC News na srpskom

Mulerov izveštaj: Tramp „pokušao da namesti otkaz“ specijalnom istražitelju

Autor: BBC News na srpskom
Donald Tramp
Getty Images
Donald Tramp već je komentarisao Mulerov izveštaj

Predsednik SAD Donald Tramp pokušao je da „namesti otkaz" specijalnom savetniku u Ministarstvu pravde koji je istraživao njegove veze za Rusijom, stoji u najnovijem izveštaju.

Ovo je samo jedan od detalja iz dokumenta od 448 stranica koji je potpisao upravo specijalni savetnik Robert Muler, a sada je objavljen u celosti.

Trampov tim advokata je izveštaj ranije nazvao „apsolutnom pobedom".

Deo američke javnosti kritikovao je reakciju ministra pravde SAD Vilijama Bara na izveštaj. Bar je otvoreno branio Trampa.

Ministar Bar, koga je Tramp imenovao, održao je konferenciju za novinare pre nego što je izveštaj objavljen.

Na to su reagovale demokrate, koje su pozvale da se javno preispita nepristrasnost i nezavisnost ministra.

U Mulerovom izveštaju stoji da je predsednik 2017. pozvao Dona Mekgana, bivšeg pravnog savetnika Bele kuće i tražio da otpusti Mulera na osnovu navodnog „sukoba interesa".

Mekgan je rekao specijalnom savetniku da je podneo ostavku, jer se osećao „kao da je u klopci pošto nije hteo da sledi predsednikovu direktivu".

Dodao je i da ne zna šta da kaže Trampu, ako ga ponovo pozove sa istim zahtevom.

U Mulerovom izveštaju stoji da on nije pronašao dokaze o vezi Trampove kampanje i Rusije, ali i da nije došao do konkretnog pravnog zaključka o tome da li je predsednik opstruirao pravdu.

Ovaj obimni dokument je rezultat 22-mesečne istrage koju je Muler sproveo. Njega je za ovaj posao imenovao FBI.

Na osnovu istrage Mulerovog tima podignute su optužnice protiv 35 ljudi, od kojih su neki bili deo predsedničke kampanje i administracije.

U izveštaju stoji i:

  • Da je Tramp veoma loše reagovao kada je objavljeno da će se pokrenuti istraga. Navodno je rekao: „Bože, ovo je strašno. Ovo je kraj mog predsednikovanja."
  • Da istražitelji nisu bili zadovoljni Trampovim pisanim odgovorima na njihova pitanja. Iako su mislili da se predsednik ponaša „neadekvatno", odlučili su da ne nastave da vode potencijalno dugu pravnu bitku da bi ga ispitali
  • Da je Tramp rekao da nije siguran o čemu se radilo na sastanku u junu 2016. godine između ruskog advokata i njegovih glavnih savetnika. Prvobitno su Trampovi advokati i portparolka Bele kuće Sara Sanders negirali da je uopšte došlo do sastanka.
Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: