Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:57, 12. 2. 2021.

| BBC News na srpskom

Muzika i Čik Korija: Odlazak maestra koji je promenio istoriju džeza

Autor: BBC News na srpskom
Chick Corea
EPA

Čik Korija, džez muzičar i dobitnik Gremi nagrada, preminuo je u 79. godini, objavljeno je na njegovoj internet stranici.

Korija, čija je karijera trajala više od pola veka, objavio je poslednji album 2020. godine.

U istoriji dodele Gremi nagrada, Korija je četvrti na listi najviše nominovanih umetnika - od 65 nominacija, osvojio ih je 25. puta.

Preminuo je 9. februara od retkog oblika raka koji je tek nedavno otkriven.

Korija je svirao sa Majlsom Dejvisom krajem 1960-tih, a njegov bend, Return to Forever, smatra se predvodnikom džez fjužn muzike.

„Njegovo delo i decenije provedene na turnejama uticalo je i inspirisalo živote miliona ljudi", piše u saopštenju na njegovoj internet stranici.

Muzičari širom sveta se oprostili od Korije

Miles Davis performs on stage with pianist Chick Corea, bassist Dave Holland and drummer Jack Dejohnette for the BBC Jazz Scene TV show, filmed at Ronnie Scott's Jazz Club in London in 1969
Getty Images
Miles Davis on stage with pianist Chick Corea (left), bassist Dave Holland and drummer Jack Dejohnette for the BBC Jazz Scene TV show in 1969

Od Korije su se oprostili brojni poznati muzičari širom sveta.

On je bio svetskih poznat zahvaljujući brojnim hitovima, među kojima se izdvajaju Spain i 500 Miles High.

„Bio je neverovatan kompozitor, ispisao je nova pravila džeza tokom karijere koja je trajala duže od pet decenija i zadobio brojne pozitivine kritike za muzičku izuzetnost", navodi se na Korijinom sajtu.

Uticao je na razvoj brojnih muzičkih žanrova, a britanski muzičar Ket Stivens opisivao ga je kao genije i jednog od „najinovativnijih i najinspirativnijih mizičara sa kojima je imao privilegiju da radi".

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Možda će daljinski da sakupljaju đubre.

Bojan Stoiljković Čitalac

Tekst: JKP

Pronađite nas na: