Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:13, 19. 7. 2021.

| BBC News na srpskom

Nauka, svemir i istorija: Misterija „zvezdane kapije“ u Šri Lanki

Autor: BBC News na srpskom

Sveti šrilankanski grad Anuradapura neočekivano je mesto rođanja fantastične piče o NLO-ovima i nezemaljskim dešavanjima.

U lokalu poznat kao Radžarata (Zemlja kraljeva), ovaj Unesko lokalitet svetske kulturne baštine bio je prvo osnovano kraljevstvo na ostrvu (377. godine p.n.e) i srce je šrilankanske budističke kulture.

Danas je to jedno od najposećenijih mesta u zemlji koje privlači posvećene hodočasnike iz čitave zemlje u svoje drevne budističke hramove i džinovske stupe nalik kupolama.

Ali ovaj sveti grad dom je i nečeg mnogo neobičnijeg.

Ovde u Ranmasu Ujani (Park zlatne ribice), drevnom urbanom parku na 40 jutara okruženom sa tri budistička hrama, nalazi se karta za koju se nagađa da je mapa za otkrivanje svih tajni univerzuma.

Sveti grad Anuradapura prvo je osnovano kraljevstvo na ostrvu Šri Lanke
Getty Images
Sveti grad Anuradapura prvo je osnovano kraljevstvo na ostrvu Šri Lanke

Prečnika od oko 1,8 metara, Sakvala Čakraja (u prevodu sa sinhaleskog „Ciklus univerzuma") plitko je urezana u nisku površinu stene među zaštićenim ruševinama parka.

Njena prednja fasada može da se vidi samo sa nivoa zemlje.

Štaviše, četiri sedišta urezana su u ravnu površinu stene preko puta i pružaju idealnu poziciju za posmatranje.

I mapa i sedišta, oba jednako misterioznog porekla, zbunjuju istoričare, arheologe i akademike već više od jednog veka.

„Ranmasu Ujana koristila se tokom dugih vremenskih perioda u istoriji", rekao je profesor Radž Somadeva, viši profesor arheologije sa Univerziteta u Kelaniji, u Šri Lanki.

„Druga velika razvojna faza čini se da je započela u 7. veku n.e.. Tokom tog perioda, nekoliko novih zgrada dodato je u odranije postojeći plan vrta.

Karta bi mogla da bude delo iz tog perioda, ali je nemoguće znati, zato što se njeno postojanje, funkcija ili bilo šta vezano za nju ne pominje ni u jednom istorijskom spisu, koje su minuciozno vodili budističkih monasi."

Iako se malo toga zna o karti i njenoj svrsi, ikonografija nije u skladu sa drugim rezbarijama iz perioda Anuradapure (od trećeg do 10. veka n.e.).

Središte karte sastoji se od sedam koncentričnih krugova koje razdvajaju paralelne uspravne i horizontalne linije.

Četvrtasti segmenti sadrže male, precrtane krugove.

Neuvežbanom oku te figure liče na kišobrane ili lukove i strele, zmaja, vijugave linije i cilindrične oblike.

Spoljni prsten predstavlja morske životinje: ribe, kornjače, morske konjice.

Kad su uporedi sa drugim rezbarijama iz istog perioda kao što su Sandakada Pahana, koja opisuje vinovu lozu, labudove i lotus, sve tipičnu budističku ikonografiju, karta ne sadrži verski kontekst, zbog čega ne postoji očigledno objašnjenje zašto je tu.

To je otvorilo prostor za najšire spekulacija na internetu.

Pre praskozorja interneta, karta je privlačila vrlo malo pažnje u Šri Lanki.

Smatra se da je preživela ovde, skrivena na obodu stena, posle pada kraljevstva Anuradapure.

Ni po čemu posebna u poređenju sa njenim velelepnim okruženjem sa sve parom jezera i paviljonima kupališta za koja se smatra da su ih koristili kraljevi.

Štaviše, ako su vanzemaljci zaista stigli na Zemlju ovim prolazom, nisu mogli da odaberu lepše mesto - ovaj sveti prostor hramova, obavijen gustom tropskom džunglom, uglavnom je nenaseljen i pod zaštitom je države.

Prvi akademik koji je istakao arheološku važnost karte bio je H. C. P. Bel, britanski državni službenik kog je naimenovao prvi Komesar za arheologiju Cejlona (bivši naziv za Šri Lanku).

Bel je uvrstio opis karte u svoj izveštaj iz 1911. godine rađen za Guvernera Cejlona, u kom je zaključio da je „ova drevna 'mapa sveta', možda najstarija na svetu, od izuzetne važnosti.

Njeno postojanje svedoči o drevnosti astronomskog znanja koja se i dalje praktikuje u nekim budističkim manastirima Cejlona."

Iako karta ne liči na mapu u savremenom smislu, Bel je napisao da ona predstavlja „starovremenu kosmografsku kartu koja u sopstvenoj naivnoj jednostavnosti ilustruje budistički doživljaj sveta".

On je protumačio krugove, simbole i morske životinje na karti, na osnovu vlastitog poznavanja budizma i ostrva, kao simbole Zemlje, mora, otvorenog svemira i Univerzuma.

Iako je rasprava o karti mnogo godina bila uglavnom svedena na akademske krugove zbog njene istorijski važne lokacije, eksplozija deljenja fotografija na društvenim mrežama poslednjih godina uvela je ovu misteriju u globalnu žižu.

Oštrooki turisti primetili su paralele između karte u Anuradapuri i sličnih lokacija u drugim zemljama za koje neki veruju da su zvezdane kapije - drveni prolazi kroz koje ljudi mogu da putuju univerzumom.

Njihova teorija glasi da karta sadrži tajni kod za otvaranje portala.

Teoretičari zavere istakli su da zvezdana kapija iz Anuradapure sadrži skoro identične oblike i simbole onima pronađenim u Abu Gurabu u Egiptu i La Puerti de Haju Marki u Peruu.

Najupečatljivija sličnost, kaže se, iz vremena kad su spekulacija o zvezdanoj kapiji sa Šri Lanke dostigle vrhunac, jeste njena blizina vodi.

Obližnji rezervoar Tisa Veva, izgrađen 300. godine p.n.e, koristi se kao definitivni dokaz, budući da su i Abu Gurab i La Puerta De Haju Marka izgrađeni blizu vode, što prema teoriji o zvezdanoj kapiji, omogućuje vanzemaljskim bićima da izvlače zlato iz vode na Zemlji.

Ovu vanzemaljsku teoriju dodatno je potpirila blizina karte planini Danigali, poznatoj i kao Vanzemaljska planina, u obližnjem svetom gradu Polonaruvi.

Danigala, koja se nalazi duboko u džungli i popularna je među planinarima, ima jedinstveno kružni oblik i potpuno ravan vrh.

To je internet detektive navelo da zaključe da mora da je nekada davno korišćena za sletanje NLO-ova.

Neobično, ali prema Sriju Abejvikrami, lokalnom turističkom vodiču, „seljani iz kraja veruju da Vanzemaljska planina privlači više zvezda padalica i munja i gromova nego bilo koje drugo mesto."

Međutim, prema Somadevi, „ima malo toga sa arheološkog stanovišta što sugeriše da se radi o zvezdanoj kapiji."

Umesto toga, Somadeva veruje da je razumniji zaključak da je karta rana mapa sveta, kao što je sugerisao Bel, zato što to objašnjenje ima verski i kosmološki kontekst koji je logičan, imajući u vidu period i vreme.

Prema Somadevi, „najmanje od 250. godine p.n.e, Šrilankanci su imali vrlo jasnu predstavu o predmetima na nebu i otvorenom svemiru.

U ranim natpisima na bramanskom, pronađenim u Šri Lanki, postoji veliki broj imena koja se odnose na konkretne zvezde i koncepte vezane za astronomiju.

Jedan od natpisa u Kirindi, verskoj i istorijskoj lokaciji na južnoj obali Šri Lanke, sadrži izraz „aparimita loka datuya" što znači beskrajni univerzum.

To sugeriše da je osoba koja ga je urezala posedovala vrlo dobro razumevanje prirode univerzuma u kom je živela."

Međutim, Šerin Almendra, viša predavačica pejzažne arhitekture na Univerzitetu u Moratuvi, u Šri Lanki, nudi jedno drugačije, prizemnije stanovište.

„Mislim da je karta Sakvala Čakraja plan za složeni projekat sličan ogromnim stupama koje su se gradile u to vreme", rekla je ona.

„Naginjem ka tome da su to nacrti za Sigiriju."

Sigirija je jedna od najcenjenijih drevnih lokacija u Šri Lanki, kamena tvrđava iz petog veka p.n.e. sa sve tekućom vodom, uređenim vrtovima i brojnim stambenim jedinicama.

Nalazi se na samo pola sata od Anuradapure u sklopu Šrilankanskog kulturološkog trougla, koji se sastoji od tri važna drevna grada: Anuradapura, Polonaruva i Kandi.

„Imajući u vidu da se čini kao da sedišta urezana ispred karte gledaju jedno ka drugom, to me navodi na pomisao da je to bilo mesto za raspravu - drevna kancelarija arhitekte, takoreći", rekla je ona.

„Da su sedišta napravljena u verske svrhe, kao što je meditacija, bila bi u pravoj liniji."

Prema Somadevi, najveći izazov prilikom identifikovanja funkcije ove karte je nedostatak dokaza za njeno pravilno datiranje.

Dok se Ranmasu Ujana i drugi parkovi i stupe u Anuradapuri pominju u hronikama i natpisima koji datiraju čak iz 250. godine p.n.e. Sakvala Čakraja nije opisana nigde u istorijskim spisima.

„Definitivno je postojala nekakva praktična namena ovog dijagrama, ali ogroman je izazov shvatiti šta je on zato što ne možemo pravilno da ga datiramo", rekao je on.

I tako se čini da će enigmatska navodna zvezdana kapija iz Šri Lanke ostati obavijena velom misterije, a njena svrha i značenje i dalje izgubljeni u vremenu.

Novonastali kultni status karte među ljubiteljima naučne fantastike, međutim, konačno joj je obezbedio deo zaslužene pažnje javnosti.

Zahvaljujući njihovom entuzijazmu i moći društvenih mreža, konačno je izašla iz senke Anuradapure koja je veće od života i izborila se za mesto za sebe.


Pogledajte video o izveštaju američkog Pentagona o NLO


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: