Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:37, 11. 10. 2020.

| BBC News na srpskom

Novak Đoković i Rolan Garos: Nadal je opet kralj pariske šljake, srpski teniser bez šansi

Autor: BBC News na srpskom
Rafael Nadal and Novak Djokovic before their last meeting at the ATP Cup in January
Getty Images

Španski teniser Rafael Nadal odbranio je titulu šampiona Rolan Garosa, pošto je u finalu pobedio Novaka Đokovića sa 3:0, po setovima 6:0, 6:2, 7:5.

Nadalu je to četvrta uzastopna titula na pariskoj šljaci, a 13. u karijeri na ovom grend slem turniru.

Đoković je u dosadašnjoj karijeri jednom trijumfovao na Rolan Garosu, a ovo mu je bilo peto finale u Parizu.

Duel je trajao dva sata i 40 minuta.

Srpskom teniseru nedostaju tri grend slem titula da se po ukupnom broju izjednači sa Nadalom i Švajcarcem Rodžerom Federerom, koji ove godine nije učestvovao na Rolan Garosu.

Nadal je u današnjem finalu u potpunosti opravdao nadimak Kralj šljake, a Đoković je samo na momente ličio na igrača koji poslednjih godina vlada svetskim tenisom.

Zanimljivo, današnje finale je bilo prvo u 124 godine dugoj istoriji Rolan Garosa koje se igralo pod zatvorenim krovom, pošto je neposredno pre početka u Parizu počela kiša.

Do finala na Rolan Garosu Đoković je stigao sa samo tri izgubljena seta u šest mečeva.

Izgubio je prvi set u meču protiv Španca Pabla Karenja Buste, i dva protiv Grka Stefanosa Cicipasa, iako je vodio 2:0 u setovima.

Ovo je ujedno bio i poslednji grend slem turnir u 2020, a na prethodnom, US Openu u Njujorku početkom septembra, Đoković je eliminisan odlukom zvaničnika, pošto je pogodio sutkinju lopticom u meču osmine finala.

Ta odluka izazvala je brojne reakcije javnosti i podelila navijače širom sveta, ali je srpski teniser mirno prihvatio.

Nedugo posle eliminacije u Njujorku, Đoković je osvojio turnir master serije u Rimu i taj turnir u glavnom gradu Italije bio je dobra priprema za izazov koji ga je čekao u Parizu.

Rafael Nadal
EPA

Nadal: Novak me je razbio u Australiji, a sad je došao red na mene

Španski teniser Rafael Nadal čestitao je Novaku Đokoviću, koga je danas ubedljivo pobedio u finalu Otvorenog prvenstva Francuske.

Nadal je osvojio Rolan Garos bez izgubljenog seta, a Đokoviću je ovo bio prvi takmičarski poraz u godini.

„Čestitke Novaku za još jedan sjajan turnir. On je mene razbio u Australiji, sada ja došao red na mene. To je deo igre. Igrali smo mnogo puta međusobno, nekad pobedi jedan, nekad drugi", rekao je Nadal posle meča.

Španski teniser dodao je da mu činjenica da je stigao Federera po broju osvojenih grend slem turnira manje važno od toga što je opet slavio na Rolan Garosu „koju mu znači sve u karijeri".

Đoković: Rafa je pokazao da je veliki šampion

Novak Đoković je posle finalnog meča rekao da Nadal sa razlogom nosi nadimak „Kralj šljake" i da je on to još jednom osetio na sopstvenoj koži.

„Ovo je novo iskustvo za mene, veoma težak susret, nisam uspeo da nađem način protiv tebe, ali nadigrao me je večeras bolji teniser. Bila je ovo fanatastična nedelja u uslovima teškim za sve nas", kazao je Đoković posle meča.

„Važno je da možemo da igramo sport koji volimo i zahvalio bih se svima koji su organizovali ovaj turnir", dodao je on.

Đoković je, uprkos porazu povećao prednost na ATP listi nad drugoplasiranim Nadalom pošto je Španac odbranio 2000 poena od prošle godine, srpski teniser otišao je korak dalje u odnosu na poraz u polufinalu od Dominika Tima iz 2019.


Pogledajte video o srpskom fristajl teniseru


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: