Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:04, 4. 12. 2020.

| BBC News na srpskom

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori: Izabrana nova Vlada, prvi put bez DPS-a predsednika Mila Đukanovića

Autor: BBC News na srpskom
Podgorica, 30. avgust 2020.
EPA/BORIS PEJOVIC
Zdravko Krivokapić je u izbornoj noći pred novinarima proglasio pobedu opozicije nad strankom Mila Đukanovića

Nova Vlada Crne Gore izabrana je tri meseca posle parlamentarnih izbora koji su označili kraj vladavine Demokratske partije socijalista predsednika Mila Đukanovića.

Novi premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić predvodi vladu za koju je od glasao 41 poslanik, 28 je bilo protiv, a jedan poslanik uzdržan.

Krivokapić je bio na čelu liste Za budućnost Crne Gore, najjače od tri koalicije koje su zajedno osvojile tesnu većinu - 41 od 81 poslanika u parlamentu.

Jedno od glavnih polazišta nove crnogorske vlade biće, kako su poručili, beskompromisna borba za zaštitu državne kase i stvaranja građanske i evropske države.

Đukanovićev predsednički mandat traje do 2023. godine.

Rasprava u parlamentu

U obraćanju poslanicima, Krivokapić je poručio je da želi da od Crne Gore napravi Luksemburg.

Predstavljajući program vlade, Krivokapić je rekao da su u „prvom planu ekonomija, borba ssa Kovidom-19 i vladavina prava".

Istakao je da će među prvim pravnim aktima koje će vlada doneti biti izmene Zakona o slobodi veroispovesti - koji je izazvao velike proteste u Crnoj Gori - kao i novi zakoni o poreklu imovine, ilustraciji.

Ranije je Krivokapić izjavio da će buduća vlada poštovati sve međunarodne obaveze.

Spoljnopolitički prioriteti nove vlade ostaju „pristupanje i članstvo u Evropskoj uniji i ispunjavanje preuzetih obaveza u NATO i drugim međunarodnim organizacijama", kao i dobrosusedski odnosi u regionu.

Jedini potpredsednik u novoj vladi Dritan Abazović se nadovezao da Crna Gora možda ne može da bude Luksemburg, ali da treba težiti da „ne odemo svi u Luksemburg ili u SAD".

„Ovo je vlada poštenih ljudi. Crnom Gorom više neće vladati kriminalci", poručio je Abazović sa skupštinske govornice.


Sastav Vlade Crne Gore

Za razliku od prethodne, nova Vlada Crne Gore imaće pet ministara i dva potpredsednika manje. Među njima su retki bili uključeni u politički život Crne Gore, što je Krivokapić istakao predstavljajući budući kabinet kao „vladu eksperata."

U Krivokapićevom kabinetu biće samo jedan potpredsednik - Dritan Abazović, kao i 12 ministara.

Abazović će biti zadužen za bezbednosni sektor i koordinaciju službi.

 • Ministar unutrašnjih poslova - Sergej Sekulović, advokat, civilni aktivista i politički analitičar.
 • Ministar spoljnih poslova - Đorđe Radulović koji je zaposlen u tom Ministarstvu od 2011. godine. Bio je zamenik crnogorskog ambasadora u Rumuniji.
 • Ministarka odbrane - Olivera Injac, predavačica na predmetu bezbednosti na privatnom Univerzitetu Donja Gorica. Od 2000. do 2008. godine bila je savetnica u Upravi policije.
 • Ministar pravde i manjinskih prava - Vladimir Leposavić, advokat, pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve i član pravnog tima koji je u prethodnom periodu radio na ukidanju Zakona o slobodi veroispovesti.
 • Ministar finansija i socijalnog staranja - Milojko Spajić, magistar finansijskog inženjeringa i član savetničkog tima mandatara Zdravka Krivokapića.
 • Ministar ekonomskog razvoja - Jakov Milatović, koji je magistrirao ekonomiju na Univerzitetu Oksford.
 • Ministar kapitalnih investicija - Mladen Bojanić, nekadašnji je predsednički kandidat opozicije (2018. godine).
 • Ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta - Vesna Bratić, profesorka Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore.
 • Ministarka zdravlja - dr Jelena Borovinić Bojović.
 • Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija - Tamara Srzentić
 • Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma - Ratko Mitrović, univerzitetski profesor arhitekture.
 • Ministar poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede - Aleksandar Stijović koji radi u Institutu za šumarstvo Crne Gore.

Abazović: „Jedina istina - ovo je vlada poštenih ljudi"

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović u govoru u Skupštini u četvrtak optužio je dosadašnju vlast za „deportaciju i ratne zločine", kao i za „državnu pljačku koju je vršila 30 godina".

Podgorica, 1. septembar 2020.
BBC
Dritan Abazović

„Mi vladu preuzimamo sa 600 miliona evra nedostajućih sredstava za 2021. godinu i sa četiri milijarde evra duga, dok se vaši funkcioneri bahate u vilama od po nekoliko desetina miliona evra", rekao je on.

Obraćajući se poslaničkom klubu Demokratske partije socijalista, Abazović je povišenim tonom rekao da su „30 godina radili sve da opljačkaju, podele i posvađaju Crnu Goru".

„Ali znate šta je tragedija? Vi nastavljate nas iz opozicije da gurate u sukobe, vi crtate mete ljudima, vi i kriminalni klanovi meni crtate metu", rekao je Abazović.

Odgovarajući na opaske da li je vlada „ekspertska", „apostolska", „građanska", „pripravnička", „vlada Srpske pravoslavne crkve" ili „Dritanova vlada", Abazović je poručio:

„Da vam kažem jednu stvar koja je najveća istina - ovo je vlada poštenih ljudi".Abazović je rekao da je posle izborne pobede „obećao da Crnom Gorom više neće vladati mafija".

„Isto važi i za ministre koji budu izabrani - niko više ne sme da ukrade nijedan evro iz državnog budžeta, a da zbog toga ne snosi disciplinske i svake druge posledice".

Šta je prethodilo sastavljanju vlade?

Mandatar Krivokapić izazvao je gnev dela snaga na čijoj je listi bio nosilac.

Krivokapić je odlučio da napravi, kako je izjavio, vladu sastavljenu od stručnjaka, a ne političara.

Zbog toga je došao u sukob, pre svega sa najjačom strankom u predizbornoj opozicionoj koaliciji - Demokratskim frontom - koji je javno izrazila neslaganje oko sastava vlade.

Ipak, poslanici DF-a su podržali vladu u parlamentu.

„Niko iz koalicije Za budućnost Crne Gore nije učestvovao u kreiranju i pisanju Sporazuma o programskim prioritetima ekspertske vlade", naveli su čelnici Demokratskog fronta.

Ocenili su i da je Sporazum o prioritetima ekspertske vlade „privatna inicijativa ili nečija podvala".

Jedan od vođa u toj koaliciji, Andrija Mandić, poručio je da „neće dozvoliti da crnogorski tajkuni ukradu narodnu volju i sastavljaju Vladu Crne Gore".

Na kritike, Krivokapić je odgovorio preko Tvitera: „(...) Insistiranje na pojedincima iz tih koalicija nije interes građana ni države! Crnu Goru čekaju teški i istorijski izazovi koje samo Vlada sa ekspertskim karakterom može prevazići".

. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Zar uđosmo u seriju sad kad istupamo iz lige

Miodrag Janković Čitalac

Tekst: Druga pobeda zaredom niškog Radničkog - pao IMT u Beogradu

Pronađite nas na: