Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:56, 30. 9. 2020.

| BBC News na srpskom

Preminula Isidora Žebeljan, iza nje ostaje delo - „Njena kompozicija je puna energije i života, sa divnim uplivima humora“

Autor: BBC News na srpskom

Odlazak jedne od najizvođenijih srpskih kompozitorki na svetskoj muzičkoj sceni i akademkinje Srpske akademije nauka i umetnosti Isidore Žebeljan „veliki je gubitak za SANU i celokupnu srpsku i svetsku umetnost i kulturu", saopštila je SANU.

Žebeljan je posle duge bolesti preminula u 54. godini.

Komponovala je muziku za film i pozorište, a njena dela izvode najznačajniji orkestri širom sveta.

„Njena kompozicija je puna energije i života, sa divnim uplivima humora. Sjajno napisana i orkestrirana, pravo uživanje za izvođenje", rekao je britanski dirigent Majkl Sil za BBC na srpskom.

Sil je dirigovao simfonijskim orkestrom BBC-ja na izvođenju kompozicije Konji Svetog Marka Isidore Žebeljan na koncertu 15. januara 2009. u Londonu.

Bio je to prvi put da je Simfonijski orkestar BBC-ja izveo i snimio kompoziciju jednog srpskog stvaraoca.

BBC radio 3 je emitovao ovaj koncert više puta.

„Njen suprug je došao na koncert i rekao mi je da bi Isidora bila oduševljena izvođenjem - mnogo mi je žao što je nisam upoznao i što nisam mogao ovo sve da joj kažem uživo. Moje duboko saučešće njenoj porodici", rekao je Sil.

Kompozicija Konji Svetog Marka, napisana za Venecijanski bijenal 2004. godine, jedna je od najčešće izvođenih srpskih orkestarskih kompozicija u inostranstvu.

„Isidora je bila istinski genijalna. Pored ogromne i nepresušne kreativnosti i muzikalnosti, profesionalizam koji je unela u partiture postavio je sasvim nove paradigme za celu muzičku scenu regiona," rekao je dirigent Premil Petrović.

On podseća da je njena muzika kompleksna, „ne podilazi očekivanjima", ali istovremeno muzika koju mnogi vole, namenjena pevanju i plesu.

Petrović je dugo godina sarađivao sa Isidorom Žebeljan i premijerno je izveo nekoliko njen kompozicija: opere Maratonci na Festivalu u Bregencu i Dve glave i devojka na Festivalu u Sijeni, kao i operu Zora D na Bemusu i Zagrebačkom bijenalu.

Smrt dugogodišnje prijateljice ga je duboko potresla.

„Sve reči koje mogu sada da izgovorim su apsolutno nedovoljne i ne mogu ni približno da iskažu kakva je Isidora stvarno bila i šta je značila u svetu muzike i meni lično. Sve reči su samo potoci u odnosu na okean koji je Isidora bila," kaže on.

Radila je na nekoliko filmskih partitura, uključujući i orkestraciju muzike za filmove Dom za vešanje, Arizona drim i Podzemlje koje je režirao Emir Kusturica.

Kusturica je za BBC na srpskom rekao da je „najteži rastanak kada nas napuste umetnici".

„Njihova dela se usele u naše živote i uteha je u tome što jednom stvorena harmonija kao što je bio slučaj sa delom naše Isidore, ostaje zauvek u našim ćelijama, taj ostvareni sklad struji večno, ne kao fraza kada se ljudi opraštaju od upokojenog, nego kao muzika", istakao je on.


Pogledajte video - Kako je mlada harfistkinja iz Beograda upoznala svetsku kraljicu harfi


Poslednji intervjui Isidore Žebeljan

O opravku muzike u doba korone (RTS 18. mart 2020.)

Duh uvek nalazi načine da se ispolji, pa će tako biti i sada, a i kada sve ovo prođe. Imamo jedinstvenu priliku da se suočimo sa sobom, da počnemo da upoznajemo sebe, ako već nismo otpočeli to putovanje. Ah, divnog li životnog zadatka.

O srpskom društvu (Portal Direktno 14. jul 2020.)

Potpuno smo dezorijentisani kao na brodu divljaka.Razlog tome je što nikada ništa iz naše modernije istorije nije raščišćeno - ni to da su ratovi izgubljeni, ni ko su zločinci, a ko lopovi, ubice ili lažovi.

Taj smrad truleži nezakopanih leševa prošlosti okružio nas je tako da, kao u Hadu, decenijama tumaramo po gnjecavom, ranjenom, skorelom telu Srbije, potpuno izgubivši veru.


Biografija Isidore Žebeljan

Rođena je u Beogradu 27. septembra 1967. godine.

Kompoziciju je studirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi akademika Vlastimira Trajkovića, a od 2002. bila je profesorka kompozicije na istom fakultetu.

Za dopisnu članicu Srpske akademije nauka i umetnosti izabrana je 2006, a za redovnu 2012. godine.

Žebeljan je bila i članica Svetske akademije umetnosti i nauke.

Komponovala je muziku za četrdeset pozorišnih predstava u Srbiji i inostranstvu, i tri puta joj je dodeljen Sterijina nagrada.

Neka od njenih najvažnijih dela su opere Zora D, Maratonci i Dve glave i devojka", orkestarska dela Konji Svetog Marka i Zujte strune i ciklus pesama za glas i orkestar „Rukoveti".


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: