Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:39, 11. 8. 2020.

| BBC News na srpskom

Psi i mačke: Zašto su Francuzi „evropski šampioni“ u napuštanju kućnih ljubimaca

Autor: BBC News na srpskom
Mačke iz Tuluza
BBC
Dobrotvorne organizacije kažu da se mnogo više kućnih ljubimaca napušta u Francuskoj nego u bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji

Nakon više nedelja izolacije, Francuzi jedva čekaju da izađu iz skučenih gradova.

Ali gust saobraćaj poslužiće i kao ružan podsetnik na još jedan ovdašnji godišnji letnji trend.

Francuzi nose baksuznu titulu evropskih „šampiona" u napuštanju kućnih ljubimaca koji su postali suviše veliki teret za njihova letnja putovanja.

Prihvatilišta za životinje širom zemlje dokaz su za ovu jedinstvenu i tužnu tradiciju.

Beti Loazo vodi prihvatilišta severno od Tuluza više od 20 godina. Ona drži zečeve, svinju, pa čak i kozu, a svaka od njih ima vlastitu individualnu priču o napuštanju.

„Vlasnici retko imaju hrabrosti da se pojave lično sa svojim neželjenim kompanjonima", kaže ona.

„Umesto toga nazovu nas da kažu gde oni mogu da se nađu ili ih ostave u kutijama ispred prihvatilišta pod okriljem noći."

Sklupčana pri samom dnu kaveza sedi tiha, nesigurna bela mačka. Muški vlasnik mačke po imenu Pom Pom napustio ju je posle 15 godina zato što ima novu devojku koja ne voli mačke.

Jedna druga mačka, Miša, ružno je izvrnula nogu nakon što je skočila sa balkona. Njen vlasnik nije želeo da plaća račun za veterinara i tako je završila u prihvatilištu.

Ovde ima i sasvim dovoljno pasa. Pepito je petogodišnji patuljasti pinč čiji ga je vlasnik vezao pored ulične svetiljke pre nego što je pozvao svratište.

Beti Loazo i njena majka Žozet
BBC
Beti Loazo i njena majka Žozet vode životinjsko prihvatilište u Tuluzu

„Izgovori koje oni obično daju su da idu na odmor, dobili su bebu, sele se ili imaju novog partnera sa alergijama", objašnjava Loazo.

Ona kaže da vlasnici potiču iz svih društvenih klasa, ali su slučajevi ružnog ophođenja prema životinjama veći u siromašnijim stambenim blokovima i među nomadskom romskom zajednicom.

Za prihvatilišta je ovo najprometniji deo godine.

Pas u azilu blizu Tuluza
BBC
Pas u azilu blizu Tuluza

Imajući u vidu da malo preko polovine francuskih domaćinstava ima najmanje jednog kućnog ljubimca, bilo bi logično zaključiti da su oni nacija ljubitelja životinja.

A opet, svakog leta se širom zemlje pokreću emotivne kampanje boraca za zaštitu životinja u pokušaju da ubede ljude da se brinu za svoje životinje.

Sumorna statistika

Svake godine u Francuskoj se napusti između 100.000 i 200.000 kućnih ljubimaca, a 60 odsto tih incidenata dešava se tokom leta.

Poređenja radi, dobrotvorna organizacija za životinje RSPCA rekla je za BBC da je ta cifra u Velikoj Britaniji blizu 16.000.

U nedavno pokrenutoj beskompromisnoj kampanji, Francuzi su opisani kao „evropski šampioni napuštenih ljubimaca". Kao da želi da nagkasi poentu, muzika koja prati video je Kvinova rok himna We are the Champions.

Ali da li ova vrsta apela radi? Čini se da ne.

Skupštinski izveštaj iz juna obelodanio je da svake godine vlasnici predaju svoje ljubimce u sve većim brojevima. Zašto je onda ova cifra i dalje u porastu i šta ona govori o Francuzima uopšte?

„Ljubimci se sve više doživljavaju kao impulsivna kupovina", kaže Marina Šailo, veterinarka iz jednog mesta blizu Bordoa koja je proučavala društvene odnose između Francuza i njihovih ljubimaca. Šailo ima nekoliko objašnjenja za ovaj fenomen.


Možda će vas zanimati kako bi deca rešila problem napuštenih životinja


„Izvesna vrsta mačaka ili pasa je u trendu i vlasnik je želi, baš kao što želi novi pametni telefon", kaže ona. „Naravno, kao i pametni telefon, kad ovaj izađe iz mode, oni ga bace i pređu na savremeniji model par godina kasnije, kad počne da se smatra da je neka nova vrsta u trendu."

Ona ukazuje i na problem darivanja ljubimaca kao razlog zašto je toliko njih napušteno. „Roditelji često poklanjaju svojoj deci ljubimce, a kad ona odrastu i izgube interesovanje za njih, ljubimac leti napolje."

Neočekivani troškovi

Šailo kaže da je njena klinika već do sada primila veliki broj napuštenih ljubimaca ovog leta.

Ali ona kaže da postoji još jedno, sociološko, objašnjenje za ovaj fenomen.

„U Francuskoj, gde je država sveprisutna u vašim životima, ljudi su naviknuti da dobijaju lekove na recept i da ne moraju da plaćaju za njih", kaže ona.

„Oni su šokirani kad moraju da plate za lečenje svojih kućnih ljubimaca. Kao posledica toga, domaće životinje se napuštaju kad se razbole ili ostare."

Fotografija Marine Šailo koja drži mačku
Marina Chaillaud
Marina Šailo je proučavala odnose između Francuza i njihovih kućnih ljubimaca

Tokom leta, vlasnici otkrivaju da hoteli naplaćuju dodate troškove za ljubimce ili ih čak skroz zabranjuju. Ovo objašnjava zašto ćete često videti uplašene, izgubljene pse kako lutaju uz benzinske pumpe na autoputevima ili kraj letnjih odmarališta.

Poslanica iz Tuluza Korina Vinjon vlasnica je nekoliko mačaka lutalica i bila je jedan od predlagača zakona koji će otežati kupovinu ljubimaca a olakšati pronalaženje vlasnika koji se loše odnose prema njima ili ih napuste.

Prema predlogu zakona, biće obavezno čipovanje, a podići će se i ograničenje za minimalnu starost kupaca.

„Način na koji se vlasnici odnose prema ljubimcima dobar je pokazatelje ponašanja ljudi", kaže Vinjon.

„Studije pokazuju da su oni koji se loše odnose prema životinjama mnogo skloniji da učestvuju i u porodičnom nasilju."

Ona smatra da podrška iz svih stranaka znači da će njen predlog zakona biti najverovatnije usvojen kasnije tokom godine.

Ali u prihvatilištu, Beti Loazo nije ubeđena da su potrebni novi zakoni. „Već imamo na raspolaganju stroge kazne, uključujući zatvor za vlasnike koji se loše odnose prema svojim kućnim ljubimcima", kaže ona.

„Policija mi pomaže, ali svaki put kad odem do tužilaštva za dokazima, oni nisu zainteresovani", kaže Loazo. „Svirepost prema životinjama ima nizak prioritet za njih. Zlostavljanja se retko kažnjavaju. Ali ja neću odustati."


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Možda će daljinski da sakupljaju đubre.

Bojan Stoiljković Čitalac

Tekst: JKP

Pronađite nas na: