Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:30, 11. 2. 2022.

| BBC News na srpskom

Rusija i umetnost: Čuvar u galeriji optužen da je docrtao oči na slici vrednoj blizu milion evra - mislio je da je reč o dečijem crtežu

Autor: BBC News na srpskom
Three Figures by Anna Leporskaya
The Art Newspaper Russia
Čuvar je navodno hemijskom olovkom nacrtao oči na dve od tri figure na slici

Čuvar u jednoj ruskoj umetničkoj galeriji, optužen za vandalizam zbog docrtavanja očiju na apstraktnoj slici vrednoj blizu milion evra, rekao je da je to uradio jer je mislio da je reč o dečijem crtežu.

„Bilo je u galeriji dece od 16-17 godina, raspravljali su se zašto nema očiju, usta, nema lepote! Neke devojke su mi rekle: 'Nacrtaj oči, ti radiš ovde'. Pitao sam ih da li su to njihova dela? Odgovorile su mi da jesu", rekao je 63-godišnji Aleksandar Vasiljev za E1.ru.

Rekao je i da su mu one dale olovku, pa je docrtao oči.

„Mislio sam da su ovo njihovi, dečiji", rekao je ovaj ruski vojni veteran, koji se borio u Avganistanu i Čečeniji i koji se sada suočava i sa potencijalnom tromesečnom zatvorskom kaznom.

Sve je to učinio prvog radnog dana na novom poslu, koji je dobio zahvaljujući pomoći poznanika iz organizacije ratnih veterana.

Nesvakidašnji „umetnički izlet" dogodio se u Predsedničkom centru Boris Jeljcin u Jekaterinburgu u decembru.

Reč je o slici Tri figure autorke Ane Leporskaje, učenice čuvenog Kazimira Maleviča, na kojoj su sadrži tri apstraktne i bezlične figure.

Naslikana je između 1932. i 1934. godine i bila je osigurana na 75 miliona rubalja (blizu 900.000 evra).

Vasiljev je 1995. godine završio vojnu službu posle šoka od granate koja je pala blizu njega. Spada u treću kategoriju ljudi sa invaliditetopm.

Njegova supruga je za E1.ru rekla da se zbog potresa mozga ponekad ponaša „naivno kao dete", iako je „u svakodnevnom životu apsolutno normalna osoba".

Odmah posle incidenta, Vasiljev je dobio otkaz.

Slika je oštećena u decembru prošle godine i poslata je na restauraciju u Tretjakov galeriju u Moskvi, koja je pozajmila sliku galeriji Jekaterinburgu.

Procenjuje se da će restauracija koštati oko 3.000 evra (oko 250.000 rubalja).

Izvršni direktor Jeljcin galerije Aleksandar Drozdov je rekao da je čuvar zaposlen preko privatne agencije za bezbednost.

To mu je bio prvi dan na poslu, rekla je kustos izložbe Ana Rešetkina za ruski sajt ura.ru.

„Njegovi motivi su još nepoznati, ali verujemo da je to bila neka vrsta žute minute ili pomračenje mozga", rekla je ona ranije.

Srećom, optuženi nije snažno pritisnuo platno olovkom i oštećenje nije išlo mnogo duboko, navodi Art njuzpejper Rusija (The Art Newspaper Russia), koji je prvi i otkrio celu priču.

Ali dodaje da je boja na levoj strani slike malo sastrugana.

Šteta je prvi put prijavljena policiji 20. decembra, ali je ministarstvo unutrašnjih poslova prvobitno odbilo da pokrene krivičnu istragu pošto je šteta procenjena kao „beznačajna".

Ali ministarstvo kulture se kasnije žalilo kancelariji generalnog tužioca da bi policija prošle nedelje otvorila istragu.

Ukoliko bude proglašen krivim, čuvar osumnjičen za nedelo suočava se sa novčanom kaznom do 40.000 rubalja (oko 460 evra), obaveznim društveno-korisnim radom ili hapšenjem do tri meseca.

Policija je otkrila ko je oštetio sliku preko nadzornih kamera.

Posle ovog incidenta, u galeriji su postavljeni zaštitni ekrani preko ostalih dela na izložbi u galeriji Jeljcin.

Ana Leporskaja je bila učenica poznatog umetnika Kazimira Maleviča, koji je razvio avangardni pokret 1920-ih.

Leporskaja je postala poznata po projektovanju zgrada i slikarstvu, a njeni radovi se nalaze u raznim muzejima širom Rusije.

Jeljcin centar je dobio ime po prvom predsedniku Rusije Borisu Jeljcinu, koji je bio na vlasti od 1991. do 1999. godine.

On je počeo tranziciju zemlje posle pada Sovjetskog Saveza i morao je da se nosi sa raznim privrednim i političkim krizama tokom predsedničkog mandata.

U vreme kada je napustio funkciju, Jeljcin je bio veoma nepopularan u Rusiji i muzej izgrađen u njegovo ime je podelio javno mnjenje.


Pogledajte video: Baka iz Rusije od plastičnih čepova stvara umetnost


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: