Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:07, 5. 2. 2022.

| BBC News na srpskom

Rusija, životinje i izbori: Izbori za maskotu Novosibirska - kampanja podrške za orangutana, vlast optužena da namešta za polarnog medveda

Autor: BBC News na srpskom

Pet životinja koje je predložio gradski zoološki vrt - mačka, orangutan, amurski tigar, snežni leopard i beli medved - nadmeće se za počasnu titulu maskote Novosibirska, ali su izbori poprimili političku notu.

O ovim izborima priča se mnogo dalje od Novosibirska - lokalni stanovnici su pokrenuli javnu kampanju podrške orangutanu i optužili vlasti da nameštaju glasove u korist polarnog medveda, tačnije medvedice.

Glasanje je organizovano na sajtu Gradske kuće Novosibirska od 13. januara i trebalo bi da bude završeno 7. februara.

Za učešće u glasanju dovoljno je popuniti kratak upitnik, navodeći pol, godine, zanimanje i oblast, prebivalište, a zatim izaberete željenog kandidata.

Rezultati glasanja se prikazuju u realnom vremenu.

U trenutku pisanja ovog teksta, u glasovima je prednjačio orangutan Batu (39,41 odsto glasova), a mladunče belog medveda Šilka zaostajalo je za više od 10 procenata (28,5 odsto).

Za mačku Ajšu glasalo je 18,37 odsto, dok amurski tigar Maksa i snežni leopard Sajan imaju po šest odsto glasova.

Kampanja za orangutana

Orangutan Batu je bio najveći autsajder uoči izbora.

Prvih dana, bio je na poslednjem mestu sa svega tri odsto glasova,

Alisa Aiv, novinarka i fotografkinja iz Novosibirska, pokrenula je potom kampanju podrške orangutanu na svom Instagram profilu.

„Redovno se neke slatke životinje biraju za maskote ili za reklamne spotove. Činilo mi se da je orangutan nepravedno zapostavljen.

„Uostalom, ovo nije takmičenje u lepoti među životinjama, već izbor ovogodišnje maskote Novosibirska", objasnila je ona za BBC.

Ona smatra da je organgutan, u ovoj konkurenciji, napodesniji kandidat.

„Najpametniji je od svih kandidata, a ujedno je i predstavnik i pohvala za sve naučne aktivnosti i fakultete koje imamo u gradu.

„Pametan je, veseo, karakteran, voli da se umota u ćebe i hoda u njemu na svoj način. Kao i svi Sibirci veći deo godine", kaže ona.


Pogledajte video: Put jednog mačka u Rusiji od đubreta do ministarske fotelje


I drugi stanovnici Novosibirska pozvali su ljude da glasaju za orangutana, među kojima i nezavisni odbornici novosibirske gradske skupšptine Sergej Bojka i Helga Pirogova.

Iako kaže da mu je u početku bilo groteskno i smešno što je orangutan uopšte u užem izboru za maskotu Novosibirska, Bojko je počeo da agituje za orangutana u svojim emisijama na kanalu Juttjub.

„A što majmun ne može da bude simbol Novosibirska? Čujem prigovore da u Novosibirskoj oblasti ne žive majmuni, ali je činjenica da ne žive ni beli medvedi.

„Posle svega, mislim da je orangutan apsolutno najbolja opcija", rekao je on za BBC.

Izborne neregularnosti

Zahvaljujući širokoj podršci, orangutan je izbio na prvo mesto i bio je u vođstvu do prošlog vikenda.

Korisnici društvenih mreža primetili su da je u subotu i nedelju broj glasova za polarnog medveda naglo porastao - za nekoliko hiljada odjednom, zbog čega je on preuzeo vođstvo.

. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: