Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:32, 9. 4. 2022.

| BBC News na srpskom

Sport i trans osobe: Transrodnim biciklistkinjama zabranjeno takmičenje sa ostalim ženama

Autor: BBC News na srpskom

Trans žene više ne mogu da učestvuju na takmičenjima, pod pokroviteljstvom britanskog nacionalnog tela koje upravlja biciklističkim sportom.

Asocijacija Britanski biciklizam odlučila je da ukine pravila koja su to omogućavala osobama koje su promenile pol u ženski.

Ranije pravila su dozvoljavala učešće na takmičenjima ukoliko bi nivo testosterona bio ispod pet nanomola po litru 12 meseci pre trke.

Britansko telo za biciklizam je saopštilo da će „u narednim nedeljama" preispitati politiku.

Emili Bridžis je ispunila zahteve i trebalo je da učestvuje na svojoj prvoj ženskoj elitnoj trci prošlog meseca, ali joj je Međunarodna biciklistička federacija osporila pravo da se takmiči.

Britanski biciklizam je saopštio da transrodni i nebinarni sportisti i sportistkinje mogu da učestvuju u trkama koje nemaju takmičarski značaj.

Telo je navelo i da će tokom preispitivanja politike razgovarati sa „svim zainteresovanim stranama, kao i sa ženama i transrodnim nebinarnim ljudima i zajednicama".

„Neumorno ćemo nastaviti da radimo na zaštiti našeg sporta od mržnje, diskriminacije i bilo kog oblika zloupotrebe, kao i da prednost dajemo dobrobiti biciklista i biciklistkinja, volontera, organizatora takmičenja, zvaničnika, i svih drugih bez kojih naš sport ne može da postoji", navedeno je u saopštenju.

„Izazov je mnogo veći od jednog događaja ili sporta, i samo zajedničkim radom možemo da se nadamo da ćemo naći pravo i pravično rešenje koje će zadržati dostojanstvo i poštovanje svih sportista i sportistkinja", dodaje se.

Dvadesetjednogodišnja Bridžis je prošle godine počela da uzima hormone u okviru terapije za rodnu disforiju (nesklad).

U takmičenjima u muškoj konkurenciji učestvovala je do februara ove godine.

Njeno prvo učešće u ženskoj konkurenciji trebalo je da bude na Nacionalnom Omnijum prvenstvu.

Međutim, tri dana uoči trke, Međunarodna biciklistička federacija je obavestila Britanski biciklizam da zbog toga što se bodovi za međunarodnu rang listu osvajaju na nacionalnim prvenstvima, Bridžis ne može da učestvuje dok joj se ne odobri učešće na međunarodnim takmičenjima.

Predmetni postupak je u toku.

Reagujući na ovu odluku, majka Emili Bridžis je

da su njenu ćerku „otkačili mejlom".

Britanski biciklizam je saopštio da „razume da postoji zabrinutost" u vezi sa poštovanjem smernica Grupe za jednakost sportskih saveza, krovnog nacionalnog telo za promociju i razvijanje jednakost u sportu.

Dokument koji su posle osamnaest meseci razmatranja sačinili savezi Engleske, Škotske, Severne Irske i Velsa, zaključuje da „supresija testosterona teško može da jamči pravedni odnos između trans i bioloških žena u sportovima u kojima pol ima važnu ulogu".

U dokumentu se navodi i da se „u mnogim sportovima, ne može ostvariti učešće transrodnih osoba, pravičnost i bezbednost u jedinstvenom obliku takmičenja".

Smernice se odnose na uključivanje transrodnih sportista i sportiskinja u takmičenja koja se ne održavaju na vrhunskom nivou.

Grupa biciklistkinja napisala je pismo Međunarodnoj biciklističkoj federaciji, pozivajući je da „poništi" pravila o učešću transrodnih sportista i sportistkinja.

Izvršna direktorka UK Sporta Seli Mandej rekla je u četvrtak da „duboko saoseća" sa Bridžis, koja je, navela je, bila „maltretirana i demonizovana" tokom protekle nedelje.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je ranije ove nedelje da ne veruje da bi transrodne žene trebalo da se takmiče u ženskim sportskim događajima.

Priznao je da bi njegov stav mogao da bude tretiran kao „kontroverzan".

U odgovoru, LGBTK+ dobrotvorna organizacija Stounvol (Stonewall) je saopštila: „Transrodni ljudi zaslužuju jednake mogućnosti kao i svi drugi da uživaju u prednostima sporta, i sveukupna izopštavanja transrodnih osoba iz takmičenja su potpuno nepravedna".


Možda će vas zanimati i ovaj video:


Pratite nas na Fejsbuku, i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: