Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:23, 20. 5. 2022.

| BBC News na srpskom

Suđenje, Runi i Vardi: Deset stvari koje su obeležile okršaj supruga fudbalera

Autor: BBC News na srpskom
Coleen Rooney, pictured with Wayne Rooney outside court, is being sued for libel
Reuters

„Vagata Kristi", „Vagsice u ratu" i „Svetsko prvenstvo vagsica".

Nazovite to kako hoćete, ali suđenje za klevetu između Kolin Runi i Rebeke Vardi imalo je sasvim dovoljno materijala da privuče pažnju posmatrača.

Bilo je tu izgubljenih dokaza, suza i Vejna Runija koji se sa trenerske klupe premestio na klupu za svedoke.

Njih dve su se u tablodima proslavile kao „vagsice" (WAG - wifes and girlfriends) - specifični britanski izraz za supruge i devojke engleskih fudbalera.

One su se posvađale na spektakularan način pošto je gospođa Runi, supruga bivšeg kapitena Engleske, Vejna, izjavila da je sprovela tajnu operaciju kako bi saznala ko dotura tabloidu San privatne priče o njoj.

„One su stizale sa naloga Rebeke Vardi", tvrdila je ona.

Gospođa Vardi, udata za bivšeg napadača Engleske Džejmija, negirala je da je lično doturila te priče štampi i tužila gospođu Runi za klevetu.

Evo nekoliko bisera koje smo otkrili tokom dvonedeljenog suđenja na Visokom sudu koje je usledilo.

1. Gospođa Runi je napisala slavnu objavu rukom

Objava na društvenim mrežama koja je potresla svet pop kulture 2019, prvo je nastala kao rukom pisana poruka, saznao je sud prošle nedelje.

Gospođa Runi je viđena kako piskara u svesku sa leopardovom šarom na koricama i tokom samog suđenja, pre nego što ju je prekucala i poslala bratu, koji joj je pomogao da je objavi na njenim nalozima na društvenim mrežama.

Prvobitna beleška je, nažalost, u međuvremenu zagubljena.

2. Nije nužno tokom svedočenja reći „da budem sasvim iskrena"

Tako jedna nevina poštapalica, a opet može da vas uvuče u grdnu nevolju.

Kad je gospođa Vardi započela odgovor na taj način tokom unakrsnog ispitivanja advokata gospođe Runi Dejvida Šerborna, on joj je odgovorio:

„Nadam se da ste iskreni, jer sedite na klupi za svedoke."

Gospođa Runi je i sama u više navrata zgrešila istu stvar, izvinivši se što je započinjala odgovore, pod zakletvom, izrazom:

„Da budem iskrena…"

David Sherborne is Mrs Rooney's barrister
PA Media
Advokat gospođe Runi je Dejvid Šerborbn

3. Ključni dokaz nalazi se u ormariću Dejvija Džonsa

Zbog „spleta nesrećnih okolnosti", kako je to sarkastično formulisao advokat gospođe Runi, Vocap prepiska između agentkinje gospođe Vardi, Karoline Vot i novinara, koja je mogla da potvrdi argumente gospođe Runi, nije više dostupna.

Gospođici Vot je slučajno ispao telefon u Severno more tokom krstarenja do Škotske, otkriveno je na sudu.

Teatralni advokat Šerborn istakao je da je „šteta" što telefon „leži na dnu mora u ormariću Dejvija Džonsa".

Na šta je gospođa Vardi, sedeći na klupi za svedoke, odgovorila:

„Ko je Dejvi Džons?"

Sutkinja Stejn je objasnila:

„To samo znači da je na dnu mora."

Možda je advokat za ovaj pomorski izraz saznao od jednog od bivših klijenata na suđenjima za klevetu Džonija Depa - poznatog kao kapetan Džek Sperou.

Sam Šerborn nije znao ko je televizijska avanturistička ličnost Ent Midlton kad se njegovo ime pomenulo kasnije tokom suđenja, dok sudija i Tomlinson izgleda da ne znaju baš najbolje kako funkcioniše Instagram.

4. Gospođa Vardi je uporedila gospođu Runi sa pticom

Na sudu su pročitani odlomci iz intervjua koji je gospođa Vardi dala Dejli Mejlu, objavljenom jedan dan nakon što je gospođa Runi iznela svoje optužbe na internetu.

U intervjuu je ona rekla:

„Svađati se sa Kolin Runi bilo bi kao svađati se sa golubom."

„Možete joj ponavljati da ste vi u pravu a da ona nije, ali će vam se ona na kraju ipak posrati u kosu."

Međutim, ona je na sudu rekla da „nije baš bila sasvim svoja" dok je davala taj intervju.

Gospođa Runi je nazvala bivši saradnicu „željnom slave".

5. Bridžerton je imao prvobitnu „Tajnu vagsicu"

Tajna vagovka, anonimno pisana kolumna u Sanu u kojoj se tračari o fudbalerima, pominjala se često tokom ovog suđenja, a gospođa Runi je tvrdila da veruje da je gospođa Vardi bila njen glavni izvor, što je ova uporno poricala.

Dok je iskazivao sumnju u validnost te kolumne, advokat gospođe Vardi naizgled je odao kako voli da se opušta posle posla.

„Gospođa Runi misli da je kolumna Tajna vagsica stvarna verzija lejdi Visldaun iz Netfliksove serije Bridžerton umesto obična novinarska izmišljotina", rekao je Tomlinson.

Rebekah Vardy left court early on Tuesday, with her husband Jamie
Reuters
Džejmi Vardi je pratio svoju suprugu na sudu u utorak

6. Neočekivano pominjanje pada na ledu Džeme Kolins

Izgledalo je da je gospođa Vardi priznala da je, u Vocap poruci pročitanoj na sudu, njena agentkinja priznala da je proturila priču štampi sa privatnog Instagram naloga gospođe Runi o navodnoj saobraćajnoj nesreći.

Pošto je gospođa Runi objavila da ju je izdao neko kome je verovala, gospođica Vot je napisala gospođi Vardi:

„To nije bio neko kome je verovala. Bila sam to ja."

Upitana zašto nije prekorila svoju agentkinju zbog toga, gospođa Vardi je rekla da je bila suviše zauzeta zato što je kupala decu dok je gledala koleginicu, televizijsku voditeljku Džemu Kolins kako neslavno pada tokom emisije Ples na ledu.

Gospođa Vardi je morala više puta da napusti klupu za svedoke u suzama tokom, kako je sama rekla, „zastrašujuća" skoro puna tri dana unakrsnog ispitivanja.

Gospođica Vot nije svedočila pošto je konsultujući forenzički psihijatar zaključio da nije sposobna za to.

7. Suđenje za klevetu je postalo modna revija

Kamere nisu dozvoljene u sudnicama u Engleskoj (otud upotreba sudskih crteža), tako da je sve što su paparaci mogli da rade bilo da čekaju napolju rano ujutro svakog dana da bi slikali dolaske ključnih igrača.

Gospođa Vardi je većinom dana krila oči iza krupnih naočara za sunce i oblačila se u glamurozne haljine vrhunskih kreatora, dok je gospođa Runi nosila odeću iz tržnih centara, obukavši isti kostim dvaput.

Ona je nosila i ortopedsku čizmu, baš kao i njen muž Vejn kad je polomio metatarzalnu kost pred Svetsko prvenstvo 2006. godine - na šampionatu na kom su se „vagsice" prvi put uopšte pojavile na sceni.

8. Čak i advokati vole fudbalska poređenja

A courtroom sketch of Mrs Vardy's barrister Hugh Tomlinson
Julia Quenzler
Sudski crtež advokata gospođe Vardi Hjua Tomlinsona

Advokat Tomlinson rekao je da gospođa Runi „nema dokaza" da je njegova klijentkinja stajala iza navodnih „curenja" informacija.

Gospođa Runi je na sudu izjavila:

„Uverena sam da je gospođa Vardi znala da se ovo dešava, bilo da je to radila gospođa Vardi sama ili neko kome je ona dala dozvolu."

Advokat gospođe Vardi je odgovorio da uverenje nije isto što i posedovati dokaze.

„Možete da budete uvereni da će Derbi Kaunti osvojiti Premijer ligu za dve godine. Ali to nije dokaz da će oni to i učiniti."

Tomlinson verovatno nije znao da je nemoguće da Derbi osvoji Premijer ligu za dve godine zbog toga što je klub nedavno ispao u treću ligu.

Sedeći nekoliko metara njemu zdesna, njihov trener - muž gospođe Runi Vejn - zagledao se negde u daljinu.

9. Konačno su upleteni i „habovi" (muževi i momci)

Fudbaler koji je u međuvremenu postao trener bio je uz ženu tokom čitavog suđenja, držeći njenu torbu i otvarajući joj vrata, ali je skrenuo pogled kad je ona na sudu rekla da su privremeno rastavljeni.

Njegov bivši saigrač u engleskoj reprezentaciji Džejmi Vardi - koji je dao četiri gola dok je suđenje bilo u toku - prvi put se pojavio na Visokom sudu šestog dana, stigavši držeći se sa suprugom za ruke.

Izgledalo je da su se fudbalske zvezde isprva pozdravile, za razliku od njihovih partnerki.

Prvi Vardijev dolazak na sud poklopio se sa danom kada je Runi svedočio da ga je tadašnji selektor engleske reprezentacije Roj Hodžson zamolio da popriča sa Vardijem zbog toga što njegova žena neželjeno skreće pažnju na sebe tokom Evra 2016.

Runi se prisetio tog razgovora u detalje, rekavši da je pio kafu dok je Vardi pio energetsko piće.

Vardi je, međutim, ispred sudnice rekao da se taj razgovor nije odigrao.

10. Nadugačko se raspravljalo o anatomiji Pitera Andrea

Ili ne baš nadugačko, ako ćete verovati onome što ste mogli da pročitate u nepovoljnoj golicavoj priči gospođe Vardi o dotičnom pevaču.

Na suđenju je ponovo potegnut članak tabloida News of the world iz 2004. godine.

Gospođa Vardi je izjavila da je taj članak „sramotan" i da je danas ugašeni tabloid „pogrešno preneo" mnoge stvari koje je ona rekla.

Ona je dodala i da je poslala privatnu poruku Andreu i njegovoj partnerki.

Nakon što je izveštavanje o ovom suđenju ponovo vratilo taj članak u žižu javnosti, Andre se oglasio povodom njega na internetu, rekavši da mu je drago da je ona priznala da je to „učinila zato što ju je bivši muž na to primorao".

On je rekao da je bio „predmet podsmeha godinama", istakavši da bi došlo do „opšteg zgražavanja" da je on napisao bilo šta neprimereno o njenom telu.


Suđenje je sada okončano, a očekuje se da će sutkinja Stejn presudu doneti u narednim nedeljama.Pratite nas na Fejsbuku, i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: