Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

22:11, 20. 8. 2021.

| BBC News na srpskom

Trovanje Alekseja Navaljnog: Velika Britanija uvela sankcije protiv sedam državljana Rusije zbog trovanja opozicionara

Autor: BBC News na srpskom
Alexei Navalny
Reuters
Aleksej Navaljni onesvestio se u avionu avgusta 2020. godine

Velika Britanija zamrzla je imovinu i zabranila putovanja sedmorici ruskih državljana povezanih sa trovanjem ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Navaljni je neumorni kritičar predsednika Rusije Vladimira Putina, a prošle godine je umalo preminuo nakon što je napadnut nervnim agensom.

Za napad optužuje Putina, a Kremlj sve to negira.

Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije saopštilo je da su sankcije, preduzete u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), usmerene na „ljude koji su direktno odgovorni za planiranje ili sprovođenje napada".

Sva sedmorica su pripadnici ruske Federalne službe bezbednosti (FSB), navodi se.

„Šaljemo jasnu poruku da svaka upotreba hemijskog oružja od strane Rusije predstavlja kršenje međunarodnog prava i zahteva transparentnu krivičnu istragu", izjavio je britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab.

„Pozivamo Rusiju da objavi sa koliko zaliha nervnog agensa novičok raspolaže".

Izraz novičok - na ruskom novajlija- odnosi se na grupu nervnih agenasa koje je Sovjetski Savez razvio u laboratoriji tokom Hladnog rata.

Deluju parališuće na mišiće, a ovako izazvano gušenje može dovesti do smrtnog ishoda.

Četrdesetpetogodišnji Navaljni bio je izložen jednom takvom nervnom otrovu, zbog čega mu je pozlilo dok je 20. avgusta leteo iz sibirskog grada Tomsk za Moskvu.

Do sletanja je izgubio moć govora i prevezen je direktno u bolnicu.

Kasnije je prebačen na lečenje u Berlin u Nemačkoj, gde je proveo još 32 dana na oporavku, od čega 24 dana na intenzivnoj nezi.

U januaru se vratio u Rusiju, a po dolasku je uhapšen.


Ko je Aleksej Navaljni?

Aleksej Navaljni proslavio se kao aktivista koji se bori protiv korupcije, a dugo je bio najistaknutije lice ruske opozicije.

Ovaj četrdesetpetogodišnji bloger u Rusiji ima milione pratilaca na društvenim mrežama, od koji su mnogi u ranim dvadesetim ili mlađi.

Neki od njegovih pristalica su 2020. godine ušli u lokalne skupštine u Sibiru.

Do sada nije mogao da se kandiduje na predsedničkim izborima kao Putinov konkurent.

Navaljni je uhapšen 17. januara, odmah po sletanju u Moskvu, nakon meseci provedenih u Berlinu gde se lečio od umalo smrtonosnog napada nervnim agensom.

U odgovor na hapšenje, njegove pristalice organizovale su masovne proteste širom Rusije.

Policija je odgovorila silom, privodeći hiljade ljudi zbog učešća na nenajavljenim okupljanjima.

Najglasniji kritičar predsednika Rusije trenutno je u zatvoru, gde služi kaznu jer se nije pridržavao odredbi uslovne kazne dok je bio u Berlinu.

Njegov glas nije utihnuo, iako se njegove pristalice plaše za njegov život.


Velika Britanija je prethodno uvela sankcije protiv šest državljana Rusije, uključujući direktora obaveštajne službe FSB, koju britanska vlada smatra odgovornom za trovanje.

Godišnjicu trovanja Navaljni je dočeokao u zatvoru, pozivajući svetske lidere da se više posvete borbi protiv korupcije i da ciljaju na tajkune bliske Putinu.

Velika Britanija i SAD su povodom godišnjice izdale zajedničko saopštenje u kojem su još jednom osudile „pokušaj ubistva" Alekseja Navaljnog.

„Pozdravljamo sankcije međunarodnih partnera i nastavićemo koordinaciju sa njima u pogledu daljih mera", navodi se u saopštenju.

„Danas se Velika Britanija i SAD pridružuju daljim akcijama protiv pojedinaca direktno odgovornih za trovanje Navaljnog".

„Kao što smo to učinili nakon što je Rusija upotrebila hemijsko oružje protiv Skripalja u Velikoj Britaniji marta 2018. godine, još jednom ističemo da za oni koji koriste hemijsko oružje ne smeju proći nekažnjeno".


Pogledajte video: Kako se menjao Vladimir Putin


'Deprimirajuća situacija'

Takođe u petak, nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je na sastanku „zahtevala" od Putina da oslobodi svog političkog protivnika.

Putin negira da je Navaljni u zatvoru iz političkih razloga.

„Sa našeg stanovišta, situacija je deprimirajuća", rekla je Merkel u Kremlju.

„Navaljni je osuđen na osnovu ranije sudske odluke koju je Evropski sud za ljudska prava ocenio kao nesrazmernu učinjenom, pa smatram da je njegov boravak u zatvoru neprihvatljiv i još jednom tražim da bude pušten na slobodu", dodala je.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: