Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:27, 3. 3. 2022.

| BBC News na srpskom

Zimske Paraolimpijske igre: Parasnouborderke sa „prevelikim invaliditetom“ ipak će se takmičiti

Autor: BBC News na srpskom
Cecile Hernandez snowboarding over the finish line at Pyeongchang in 2018
Getty Images
Cecile Hernandez is celebrating this week after winning both gold at the World Championships and an unprecedented legal fight against the International Paralympic Committee

Dve parasnouborderke dobile su sudsku bitku bez presedana da mogu da se takmiče na ovogodišnjim Zimskim paraolimpijskim igrama nakon što im je isprva bilo onemogućeno učešće jer imaju „preveliki invaliditet".

„Bila je to ogromna nepravda i zato smo se borile da idemo u Peking", kaže za BBC Sesil Ernandez.

„Toliko dugo sam sanjala o ovom trenutku i sada će se on ostvariti."

„Vodile smo našu bitku na papiru na sudu, a sad je došlo vreme da vodimo pravu bitku za zlato na snegu."

Francuskinja Ernandez udružila se sa dugogodišnjom rivalkom Brenom Hakabi da bi od suda zatražile da naloži Međunarodnom paraolimpijskom komitetu (IPC) da im dozvoli da se takmiče na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pekingu 2022, nakon što je njihova klasa invaliditeta izbačena sa takmičenja.

IPC je izbacio njihovu klasu, tvrdeći da nema dovoljno žena koje se takmiče u okviru nje - zbog čega su Ernandez i Hakabi umesto toga želele da se takmiče ili protiv žena sa nižim stepenom invaliditeta ili protiv muškaraca u njihovoj vlastitoj klasi.

„Ova pobeda je veoma važna ne samo za nas, već i za čitav sport parasnoubordinga", kaže Eernandez.

Two female para snowboarders with a snowboard standing on snow with mountains in the background
Brenna Huckaby
Sesil Ernandez (levo) i Brena Hakabi izborile su se za pravo da se takmiče na Igrama u Pekingu

Međitim, IPC se ne slaže sa tim.

Njegov predsednik kaže da su oni „izuzetno iznenađeni i razočarani" odlukom i da ona pokazuje „nerazumevanje sistema klasifikacije u Paraolimpijskom sportu".

„S nestrpljenjem očekujemo pisanu odluku, zato što po našem mišljenju pravila za Svetski parasnoubording ne mogu biti jasnija: sportisti ne mogu da se takmiče u sportskim klasama na Zimskim paraolimpijskim igrama za koje nisu podobni", izjavio je predsednik IPC-a Endrju Parsons.

„Uprkos time, sud je iz nekog razloga odbacio pravila i ignorisao Kriterijume za kvalifikaciju za Peking 2022."

Prema ovoj preliminarnoj odluci, Hakabi sme da rezerviše kartu za Paraolimpijske igre, dok Ernandez mora da sačeka odluku da bi mogla da otputuje u Peking, iako su i ona i njen advokat uevereni da je sada postavljen ključan presedan.

„Mi znamo da IPC nije zadovoljan, ali to je smešno", kaže ona.

„Ako se previše usredsredimo na pravila, to će ubiti sport."

„Ima toliko malo parasnoubordera na našem nivou da suština nije u kategorijama, suština je u samom sportu, tako da moramo da se borimo za to da zaštitimo naš sport i zadržimo ga na Paraolimpijskim igrama."


Pogledajte video: Hrabra paraolimpijka koja je pobedila siledžije


Zašto je IPC izbacio njihovu kategoriju?

Paraolimpijski sportovi se izdvajaju u kategorije zasnovane na težini invaliditeta kako bi se osiguralo fer nadmetanje među sportistima.

Klasifikacija LL1 u kojoj se dve žene obično takmiče važi za sportiste sa „značajnim invaliditetom u jednoj nozi", dok je LL2 rezervisan za one sa „invaliditetom u jednoj ili obe noge sa manjom ograničenošću pokreta".

Međutim, na ovogodišnjim Zimskim paraolimpijskim igrama neće biti ženskog nadmetanja u kategoriji LL1 jer nije bilo dovoljno sportistkinja za organizovanje njihovih trka - traži se minimum od šest sportista za takmičenje za medalju.

Cecile Hernandez, Brenna Huckaby and Amy Purdy with Paralympic silver, gold and bronze medals
Getty Images
Na pobedničkom postolju 2018: Ernandez (levo), Hakabi (u sredini( i osvajačica bronzane medalje Ejmi Pardi posle takmičenja u kategoriji LL1 u Pjongčangu

„Rečeno nam je 2019. godine da ćemo moći da se takmičimo u LL2, sa ženama sa manjim stepenom invaliditeta na našu štetu, i to je bilo u redu", kaže Hakabi za BBC.

„Ali onda su naprasno odučili da nam ne dozvole da se takmičimo uopšte, zato što imamo 'prevelik invaliditet' za klasifikaciju manjeg invaliditeta, što je krajnje bizarno.

„I tako sam se skoro čitave prošle godine borila samo da mi dozvole da se takmičim."

Hakabi, bivša gimnastičarka, izgubila je nogu zbog raka sa 14 godina i potom pronašla sebe u zimskim sportovima na rehabilitacionom skijaškom putovanju, iako se odlučila za snoubord jer ju je podsećao na gredu.

Osvojila je dve zlatne medalje u oba takmičenja u parasnoubordingu za LL1 u Pjongčangu 2018. godine, a sada će morati da čeka najmanje do Zimskih paraolimpijskih igara u Milanu 2026. godine da bi odbranila svoje titule iz LL1.

Na svetskom prvenstvu održanom početkom meseca u Lilihameru, u Norveškoj, Ernandez i Hakabi su nastavile stalno međusobno nadmetanje na snegu osvojivši svaka po zlato u dva takmičenja u para-snoubordingu u LL1 kategoriji, dok je ona druga bila druga.

„Svašta može da se desi tokom trke", objašnjava Ernandez.

„Oduvek sam govorila Breni, 'osvojila si zlatnu medalju u Pjongčangu i ja sada želim priliku da ti se osvetim u Pekingu."

„Nismo prijateljice u životu, mi smo konkurentkinje i rivalke na snegu, ali smo veoma, veoma ujedinjene u ovoj bici da stignemo do Pekinga."

Ernandez se takmiči u parasnoubordingu otkako je prvi put uključen u Zimske paraolimpijske igre u Sočiju 2014. godine.

Ovoj četrdesetsedmogodišnjakinji postavljena je dijagnoza multiple skleroze 2002. godine i ona se prebacila sa BMX-biciklizma na snoubording.

Dijagnoza je dovoljno uticala na snagu njenih mišića da se kvalifikuje kao sportkistkinja u kategoriji LL1.

Hernandez in action on the slopes jumping on her snowboard
Getty Images
Ernandez je debitovala u parasnoubordu u Sočiju 2014, kada je ovaj sport i prvi put uključen u Zimske paraolimpijske igre

Tokom kvalifikacija za svetsko prvenstvo, koje su se odigravale istog dana kada se odlučivalo o žalbi za Paraolimpijadu na nemačkom sudu, i Hakabi i Ernandez su zabeležile vremena brža od najbržih para-snoubordera u kategoriji LL2.

Njihov advokat, nemački ekspert za sportsko pravo Kristof Vajšerman, upotrebio je njihova vremena i dostignuća u toj najnovijoj trci da dokaže da će i Hakabi i Ernanedez biti kompetitivne u klasifikaciji.

„Poenta ovih klasifikacija je da zaštite slabije sportiste, a isključivanjem Brene i Sesil, oni štite jače sportiste u takmičenju", kaže on.

„Nemački ustav zabranjuje sve oblike diskriminacije, a one jesu diskriminisane i ne postoji opravdanje za njihovo isključenje iz takmičenja."

„Ovo do sada nema presedana ni u jednom primeru u prošlosti koliko ja znam - nadam se da će to poslužiti kao vodeći slučaj u budućnosti i u paraolimpijskom pokretu za inkluziju u sportu."


Pogledajte video: Nisam paratleta, nego atleta


„Borila sam se žestoko zato što se radi o svima nama"

Parasnouborderi iz 12 zemalja, među kojima su mnogi prethodni šampioni i potencijalni rivali za medalju, potpisalo je peticiju upućenu IPC-u tražeći da dve žene budu uključene ili u LL1 za muškarce ili u LL2 za žene.

Molba je stekla veliku podršku u čitavom sportu.

Huckaby punching the air, wearing a snowboarding helmet and goggles with a gold medal around her neck
Getty Images
Hakabi je nedavno osvojila svoje četvrto zlato na Svetskom prvenstvu dok je čekala ishod pravne bitke za Zimske paraolimpijske igre

Odluka nemačkog suda je konačna, ali IPC kaže da „zbog same prirode događaja -krune para-sporta - ne može svaka sportska klasa ili sportsko takmičenje da budu uključeni."

„Uvek ima sportista koji izostanu i budu razočarani", kaže predsednik IPC-a Endrju Parsons.

Hernandez, međutim, ne očekuje da će biti razočarana.

„Brena i ja smo dokazale da umemo da budemo rivalke na snegu ali ujedinjene u pravičnoj borbi, i to je moj mentalni sklop", kaže ona.

„Ako želim nešto, ja se za to i borim."


Možda će vas zanimati i ovaj video: Rekli su mi da ću oslepeti, a ja se sad borim za medalju"


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: