Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:22, 17. 5. 2013.

| Društvo

Brzo testiranje na HIV u centru Niša

Autor:Maja MicićIzvor:Južne vesti
Untitled.jpg
foto: novimagazin.rs

U nedelju, 19. maja od 19 do 21 čas na Trgu kralja Milana u Nišu zainteresovani, ali i slučajni prolaznici, moći će da urade brzi test na HIV.

Za rezultate je, kako kaže Saša Arsić iz Udruženja građana “Putokaz” koje pruža podršku HIV pozitivnim osobama, potrebno samo 10 do 15 minuta.

- Brzi testovi su anonimni i nije potreban nijedan podatak osim godina starosti i pola - dodaje Arsić.

On objašnjava da brzi testovi ne mogu biti “lažno negativni”, ali da, ukoliko ovakav test da pozitivan rezultat obavezno treba uraditi potvrdni test na klinici.

Testiranje se kako je objasnio radi u saradnji sa niškim Zavodom za mentalno zdravlje, pa će njhovi tehničari uzimati kap krvi iz prsta, a volonteri “Putokaza” saopštavati rezultate, savetovati posetioce i deliti kondome.

Akcija se organizuje povodom obeležavanja 19. maja, Dana sećanja na preminule od side, a kako je rečeno, u Srbiji je do sad od ove bolesti umrlo nešto više od 1.200 osoba.

Na niškoj Infektivnoj klinici od ove bolesti leči se, kako je rečeno, oko 80 osoba, dok najmlađa od njih ima samo 20 godina.

Sandra Mančić iz udruženja građana “Sunce” kaže da je, kroz razgovor sa obolelima, shvatila da ima puno onih koji su slučajno saznali da su nosioci.

- Većina njih se slučajno testirala, gotovo iz šale su uradili test - kaže Mančić

Ona je dodala da se oboleli još suočavaju sa predrasudama i diskriminacijom, pa da u narednom periodu treba raditi na otklanjanju ovih problema.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Silver

    14:12 // 20. 5. 2013.

    Ne razumem ja tebe marko, sta ti je tu za stidjenje, briga o sopstvenom zdravlju? I treba da bude na javnom mestu, bilo da se testiras na malariju, tuberkulozu ili obican virus prehlade. Najzastupljeniji nacin prenosa kod nas je u stvari izmedju strejt parova koji i ne znaju da je jedan partner nosilac, pa tek onda deljenje igala na drugom mestu. Kroz salu i smeh, super je nacin da se parovi ili individue besplatno provere

  • marko markovic

    15:08 // 17. 5. 2013.

    Ne razumem... To će se raditi na sred ulice, tj Trga???
    Svašta...
    Mnogi se pre svega stide da se uopšte testiraju, a kamoli tek na sred Trga, gde prolazi na stotine ljudi u minutu...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: