Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:45, 11. 1. 2013.

| Društvo

Časovi za sprečavanje porodičnog nasilja

Autor:S.J.Izvor:Južne vesti
porodica-manje-nasilja.jpg
ilustracija

Treća grupa od 8 muškaraca pohađa specijalne časove kontrole ljutnje i besa. Njihovi ukućani kažu da su rezultati vidljivi.

“Ne mogu da prepoznam svog muža, konačno živimo kao normalni ljudi”, reči su jedne Nišlijke čiji je suprug završio tretman namenjen muškarcima agresivnim i nasilnim prema partnerki.

Ovaj šestomesečni program, koji se sastoji od 24 nedeljne seanse, pohađa treća grupa od 8 muškaraca.  Od terapeuta uče da kontrolišu bes i nenasilno rešavaju porodične probleme.

Tretman sprovodi Centar za socijalni rad “Sveti Sava” u saradnji sa policijom i tužilaštvom nakon što se utvrdi da je nasilje počinjeno, a žrtva zbrine.

-Tužilaštvo nasilniku u porodici daje nalog da se javi na tretman, čime on stiče pravo da mu se odloži podizanje krivične prijave protiv nasilja u porodici. Zato oni sarađuju jer nemaju alternativu – ili će da dođu ili da budu gonjeni – objašnjava Zoran Jović, direktor Centra “Sveti Sava”.

Da bi ušli u program, neophodno je da muškarci imaju bar minimalni uvid u počinjeno nasilje, da nisu duševno bolesni, kao i da nisu zavisni od droge ili alkohola.

Jović dodaje da među 16 muškaraca koji su već završili ovaj program, nema nijednog povratnika nasilju. Većina njih su ljudi niskog obrazovnog nivoa iz ruralnih sredina, a samo jedan ima završen fakultet.

Centri za rad sa počiniocima nasilja postoje i u Kragujevcu i Beogradu, a projekat se sprovodi pod pokroviteljstvom Minisarstva spoljnih poslova Norveške i Ministarstva rada i socijalne politike.

SOS TELEFON

Kolika je učestalost nasilja u porodici pokazuje podatak da se na SOS telefon za žrtve nasilja u porodici tokom 2012. godine javilo 139 žena iz južne Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tetanus

    01:48 // 12. 1. 2013.

    Znaci zene nisu i ne mogu biti nasilne? Zanimljivo...

  • anche

    16:34 // 11. 1. 2013.

    super. nadam se da ce se projkat nastaviti i nakon prestanka norveskog finansiranja!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: