Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:37, 23. 10. 2015.

| Društvo

Debata 4 gradonačelnika bez novinara i iza zatvorenih vrata

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
gradonacelnici
Gradonačelnici diskutuju bez prisustva građana; foto: FB strana "Media i reform centar Niš"

Na debati u "Media centru", u kojoj su tri bivša i aktuelni gradonačelnik Niša Zoran Perišić diskutovali o tome zašto Nišu ide „ovako dobro“, novinari nisu mogli da postavljaju direktna pitanja jer im je bilo zabranjeno da budu u pres-sali. 

perisic Zoran Perišić; foto: FB strana "Media i reform centar Niš"Bivši čelnici Grada Goran Ćirić, Smiljko Kostić, Miloš Simonović i sadašnji gradonačelnik Perišić vodili su debatu iza zatvorenih vrata, koju su pristigli novinari mogli da posmatraju samo preko monitora iz kafe-kluba "Media centra", dok je građanima na raspolaganju bio "lajv strim" preko interneta, kao i direktan prenos na TV "Belami".

Tako je javnost ostala uskraćena za mogućnost da postavi direktna pitanja gradonačelnicima na licu mesta, jer je događaj, inače najavljen kao "debata", zapravo bio TV emisija, a neki od novinara su negodovali konstatujući da ne pamte da je ijedna debata bila zatvorena za novinare. 

Termin "debata" je u ovom slučaju pomalo zloupotrebljen, jer on u suštini znači iznošenje i razmenu mišljenja. Toga je ovde bilo, ali samo među gradonačelnicima, ne i sa građanima, onima koji ih biraju, plaćaju i o čijim životima gradonačelnici na neki način odlučuju. Povrh svega, ni novinarima, koji zastupaju te građane, nije dozvoljeno da direktno učestvuju u debati i prate reakcije 4 gradonačelnika - kaže Aleksandar Stankov, urednik političke rubrike u "Južnim vestima".

simonovic Miloš Simonović; foto: FB strana "Media i reform centar Niš"Jedini kanal komunikacije sa gradonačelnicima bio je "Tviter" na kome su građani postavljali pitanja koja je voditelj čitao, a kojih je bilo svega nekoliko.

Inače je "debata", kako je na početku rekao voditelj Zoran Marjanović, organizovana u okviru "Nedelje parlamentarizma", sa idejom, što je pisalo i u najavi događaja koja je jutros poslata svim redakcijama, da se građani više uključe u proces odlučivanja.


"Nije zabranjeno, već nije ni bilo predviđeno"

Direktor niškog Media centra Mladen Velojić tvrdi da novinarima nije bilo "zabranjeno" da prisustvuju događaju, već da to nije ni bilo predviđeno.

Nije ni bilo predviđeno da novinari postavljaju pitanja i nigde u najavi dogadjaja nije pisalo da će debati prisustvovati publika - pojasnio je Velojić.


Bez odgovora na pitanje "Zašto Nišu ide ovako dobro"?

Iako je početno pitanje za sve gradonačelnike bilo "Zašto Nišu ide ovako dobro?" do konkretnog odgovora u dvočasovnom programu, čini se, nije se došlo.

kostic Smiljko Kostić; foto: FB strana "Media i reform centar Niš"Dok je nekadašnji gradonačelnik Smiljko Kostić govorio o "moćnicima koji Srbiju i Niš drže u šah poziciji", aktuelni gradonačelnik Zoran Perišić je probleme video u prošlosti - ratovima, razaranjima, lošim privatizacijama i slično.

Nekadašnji gradonačelnici koji su na toj funkciji bili kao članovi DS-a Goran Ćirić i Miloš Simonović uglavnom su isticali uspešne periode svoje vlasti navodeći šta je konkretno učinjeno u njihovom mandatu.

Svi gradonačelnici su izdvojili po 5 oblasti koje smatraju važnim i u kojima su postigli neke rezultate. Aerodrom su najčešće navodili kao nešto u šta se ulagalo, a isticali su i komunalnu i gradnju bulevara kao svoje naročite uspehe. 

Svako od njih je davao i predloge za budućnost pa su se tako uglavnom svi usaglasili da treba ulagati u mlade, u industrijske zone i dovođenje investitora, kao i da se treba okrenuti fondovima EU, a provejavalo je mišljenje da oko ključnih pitanja za razvoj Niša treba da postoji politički konsenzus.

ciric Goran Ćirić; foto: FB strana "Media i reform centar Niš"TV emisija je ilustrovana i informativnim grafikonima, pa su tako građani mogli da saznaju da je Niš 55. po zaradama u Srbiji, da su dve niške opštine Palilula i Pantelej na neslavnom 149. odnosno 159. mestu, kao i da je prosečna plata u Nišu 326 evra što je na 32. mestu u Srbiji.

Sam kraj emisije su dočekala tri gradonačelnika, jer je Kostić zbog zdravstvenih problema napustio svoju fotelju, a voditelj Zoran Marjanović je pozvao građane da postavljaju još pitanja preko društvenih mreža, koja će, kako je rekao, biti sagledana u nekoj od narednih emisija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kalča

    13:15 // 25. 10. 2015.

    Bulumenta nepismenih provincijskih uobraženih totalitaraca. Posle im Beograd kriv. Nisu me razočarali, jer nisam ni bio očaran njima. Mislio sam da bar Zoza Marjanović još uvek ima neko parče kičme. Nažalost, učestvovao je u ovoj prljavoj antidemokratskoj i antiljudskoj predstavi o havariji havarisanih tzv. gradonačelnika. Stidim se.

  • Luka

    19:35 // 24. 10. 2015.

    I u budućnosti niški Gradonacelnik biće pod kontrolom Bg-a,ili nema para!!!

  • mdjujic

    18:00 // 24. 10. 2015.

    Smiljko Kostic nije imao zdravstvene probleme... zbog odredjenih okolnosti je u dva navrata na minut odlazio sa mesta na kojem je sedeo... ali je zavrsio emisiju regularno i posle toga je da izjavu prisutnim novinarima... Srdacan pozdrav...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: