Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

23:28, 19. 3. 2011.

| Društvo

Donirao kožu komšiji

Autor:Jelena StojkovićIzvor:Južne vesti
Ivica Đorđević

VRANJE - Ivica Đorđević iz sela Klašnjica kod Vranja, učinio je neobičan podvig, donirao je kožu svom komšiji Goranu Joviću kome je koža na desnoj strani tela oštećena u požaru.

Planinsko selo Klašnjica se nalazi na desetak kilometara od Vranja. Ivica Đorđević (39) živi od nadničenja i poljoprivrede. Supruga Olja i deca Isidor, Bojan i Nataša su ga podržali u nameri kada je odlučio da ode na VMA i pomogne svom komšiji koji je stradao u požaru. Goran se trenutno, posle uspešne transplatacije oporavlja u toj medicinskoj ustanovi, a Ivica ima još uvek bolove ali i njegov oporavak ide dobrim putem. Njemu je trenutno bitno da je njegov prijatelj Goran dobro.

- Šta je sve pretrpeo samo on zna, a šta sam ja, nije bitno,  bolovi prođu ali svest da ste nekome pomogli čini vas srećnim i ponosnim. Otišao sam na u bolnicu i bez razmišljana saopštio da želim da dam komšiji kožu, doktori su me upozorili i na bolove i na sve što me čeka, ali ja nisam mogao da podnesem pomisao da Goranu ne pomognem, a mogu - priča Ivica.

A, sve je počelo u februaru kada je Goran pošao da očisti vinograd u susednom selu gde je prešao da živi. Poneo je testeru da poseče šiblje i zapali ga.

- Nije primetio da mu ulje od testere kaplje iz rezervoara i sliva se na garderobu. U jednom trenutku na motornoj testeri izbile su varnice i zapalile jaknu. Goran je počeo da gori kao buktinja, srećom bio je u blizini kuće i uspeli su da ga spasu. U teškom stanju hitno je prebačen u nišku bolnicu, a potom na VMA u Beograd – priseća se Ivica.

Ivica je za ovaj incident saznao od prijatelja i odmah krenuo kod porodice Savić, tamo su ga sačekala zabrinuta lica .

- Rekli su mi da nije dobro i da je neizvesno da li će preživeti. Doktori u Beogradu traže da neko donira kožu kako bi ga spasli, ali nema donatora. Pitao sam šta je potrebno da bi se donirala koža i otišao kući. Nisam dugo razmišljao. Obavestio sam suprugu o tome i njene reči su me ohrabrile „Ako smatraš da možeš, pomogni, od Boga je blagosloveno“. Kada sam video svog dugogodišnjeg prijatelja i komšiju u kakvim je mukama, više nije bilo razmišljanja, doneo sam odluku. – seća se Ivica.

On priznaje da uopšte nije bilo lako izdržati bolove, ali njemu je sve bilo lakše kad je razmišljao da pomaže Goranu.

- Uzeli su kožu sa obe noge, tri dana sam ležao prikovan za krevet pio samo sok od pomorandže. Samo sam na jedno mislio, da li ću pomoći Goranu i da li će me što pre pustiti da odem kući. Moram da radim, ko će decu da mi izdržava. Bolovi su bili nesnosni. – priča Ivica i nastavlja.

Nakon osam dana Ivica je došao kući jer je morao da radi kako bi prehranio porodicu. Na bolove polako zaboravlja, a i Goran se oporavlja.

- Ma, samo da Goran ozdravi, pa da sednemo ispod stare kruške, popijemo po koju rakijicu i porazgovaramo, živim za taj trenutak. Sve ostalo će da prođe i muka i bolovi – završava Ivica priču, pomalo postiđen od popularnosti koja ga je zadesila kada se čulo za njegov humani povig.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • MIlos

    21:54 // 21. 3. 2011.

    Čestitam na humanitarnom delu, koje bi trebalo i nas ostale da podseti da i sami pomažemo drugima.
    Ne mogu a da ne podsetim da je nesreću izazvala glupost i jako loš običaj u Srbiji. Preko cele godine, po srbiji vidimo požare. Ljudi vole da počiste pa da zapale. A to nije pametno. Čak je i zabranjeno po zakonu. Ali od države se nemože očekivati da nas nauči šta smemo a šta ne smemo raditi.
    Zato, molim ljude da ne pale vatru na otvorenom!

  • MrChow

    03:18 // 21. 3. 2011.

    Bravo, druže! Svaka čast! Podržavam predlog za zvanično priznanje, kao i za finansijsku podršku!

  • Nebojsa Ozimic

    22:31 // 20. 3. 2011.

    Bravo, skromni junače!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: