Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:58, 22. 9. 2010.

| Društvo

Eksproprijacija na Koridoru 10

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
Autoput kod Leskovca

LESKOVAC – Vlada Republike Srbije teži da razvije i završi putnu infrastrukturu na Koridoru 10 u što kraćem vremenskom periodu.

Cilj je da se obezbedi održivi ekonomski razvoj i da se državi omogući da iskoristi svoj geografski položaj, kako bi nastavila svoj razvoj kao ključna tranzitna država u trans-evropskoj transportnoj mreži – navodi se u saopštenju Informativne službe Koridora 10.

Prilikom postupka eksproprijacije zemljišta primenjuje odredbe dokumenta pod nazivom "Okvirni plan raseljavanja", objavljen u maju 2009. godine, koji sadrži politike, procedure i procese koji će biti poštovani tokom raseljavanja (davanje naknade licima, kojima je ekspropisano zemljište i/ili poslovni prostor) u cilju sprovođenja Programa i projekta izgradnje autoputa Koridora 10.

Vlada Republike Srbije predviđa da se odredbe Okvirnog plana raseljavanja primenjuju na sve deonice koje se finansiraju sredstvima Međunarodnih finansijskih institucija. Na osnovu Okvirnog plana raseljavanja pripremaju se Akcioni planovi raseljavanja za svaku pojedinačnu deonicu.

Duž autoputa E-75 predviđeno je da se izgradi nova trasa, kao i proširenje postojećeg puta.

Zakon o eksproprijaciji Republike Srbije pruža pravni okvir za pribavljanje zemljišta koje se nalazi u privatnoj svojini i privođenje nameni zemljišta koje je proglašeno kao zemljište od javnog interesa u konkretnom slučaju namenjeno za izgradnju linijskog infrastrukturnog objekta.

Istovremeno se kao primarni cilj javlja zaštita interesa svih pojedinaca zahvaćenih ovim projektom koji su nosioci prava i čija se imovina ekspropriše. Zakonom je zagarantovan i princip pravične naknade.

Cilj je da se obezbedi jednostavan i efikasan postupak eksproprijacije.

Akcionim planom raseljavanja utvrđeno je da se nepokretnosti mogu eksproprisati ukoliko postoji potreba za izgradnjom građevinskih objekata ili za izvođenjem radova od "javnog interesa/upotrebe".

Kada program bude proglašen programom od javnog interesa, korisnik eksproprijacije podnosi konkretan predlog za eksproprijaciju dostavljajući lokalnoj samoupravi čiji su stanovnici zahvaćeni ovim projektom.

Konkretni predlog za eksproprijaciju izrađuje se pojedinačno za sva lica čija se imovina ekspropriše. U skladu sa Zakonom o eksproprijaciji nepokretrnosti se mogu eksproprisati samo uz pravičnu naknadu, koja ne može biti niža od tržišne cene takve nepokretnosti.

Pravičnu vrednost poljoprivrednog ili građevinskog zemljišta određuje Poreska uprava. Vrednost se procenjuje na osnovu kupoprodajnih transakcija ekvivalentnih vrednosit u istom mestu i u neposrednoj prošlosti.

Prilikom procene pravične naknade u obzir se uzimaju vrednost zemlje, troškovi izgradnje objekta i instalacija, usevi, šume, stable, vinogradi…

Ukoliko lice čija je imovina predmet eksproprijacije nije saglasno sa odlukom nezavisne komisije, može se obratiti nadležnom sudu.

Važno je istaći da će sva lica zahvaćena eksproprijacijom koja su ostvarila pravo na isplatu naknade za eksproprisano zemljište, gubitke, objekte ili nastalu štetu biti u potpunosti isplaćena u vreme same eksproprijacije, odnosno da će njihova žalba biti registrovana pre nego što se odobri početak radova ili izgradnje – saopštava Informativna služba ,,Koridora 10’’.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ancy Bwe

    21:23 // 20. 9. 2012.

    Da li neko zna kada ce poceti isplata esproporisanog zemljista od bele palanke do pirota...i tu je cena po metru kvadratnom 3,5 eura....neka neko kaze ako zna???

  • Pera Pirocanac

    13:17 // 23. 9. 2010.

    Da li neko zna koliko je država plaćala metar kvadratni na potezu od Niša do bugarske granice.
    Oko Pirota je cena bila 5 evra po kvadratnom metru.

    • rade

      03:21 // 29. 6. 2011.

      sad je valjda cena ista ,oko 5-6 e. a kolko vreme prodje od odlaska u sud radi eksproprijacije do naplate ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: