Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:23, 18. 6. 2012.

| Društvo

Energetska efikasnost u Nišu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
solarni paneli
Solarni paneli u Francuskoj foto: solarni.rs

Verovatno se mnogi pitaju da li to postoji u najvećem gradu na jugu Srbije? Odgovor je potvrdan, a kako kažu stručnjaci intenzivno se radi na njenom uvećanju.

Materijali koji štede energiju, alternativni izvori energije, energija sunca i energija vetra u svetu se intenzivno koriste. U Nišu je situacija potpuno drugačija. Ipak, postoji tendencija da novi objekti koji se grade u Nišu i ovaj grad ucrtaju na mapu energetski efikasnih gradova.

- Mi već mnogo kasnimo sa korišćenjem alternativnih izvora energije, pre svega energije sunca i svaki dan zakašnjenja je prosto izgubljeno vreme. Dosta radimo na tome da solarna energija počne da se koristi za proizvodnju toplotne energije. Pokušavamo da na novom stadionu, na natstrešnicama, napravimo jednu solarnu elektranu snage 1 megavat – kaže Goran Vučković, predsednik gradskog Saveta za energetsku efikasnost.

Prema rečima Vučkovića vrlo važnu ulogu u čitavom procesu poboljšanja energetske efikasnosti ima država. Kako kaže, ona bi trebalo da oslobodi građane određenih dažbina kako bi “implementacija tih mera” bila i finansijski prihvatljiva.

- U Nišu se nekoliko objekata gradi po standardima energetske efikasnosti. Jedan od njih je i nova zgrada opštine u ulici Nikole Pašića. Ta zgrada bi trebalo da dobije drugačiji izgled, ali i u pogledu energetske efikasnosti da bude značajno bolja – kaže Vučković.

Vrlo je važno, ističe Vučković, raditi i na podizanju svesti građana. Prvi korak ka tome je i organizovanje “Gradske nedelje energetike” koja u Nišu počinje sutra. Od utorka do petka na temu energetske efikasnosti biće održan niz predavanja u sali Univerziteta, ali i predstavljanje institucija i privrednih subjekata koji se time bave na centralnom gradskom trgu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tasha

    22:27 // 23. 6. 2012.

    Ja odavno razmisljam da predlozim da na krov zgrade postavimo solarne panele i da tu struju koristimo za bojlere i tako to. Mozda mi se ideja realizuje i pre nego sto sam mislila.

  • Dobrivoje Marjanović

    15:07 // 18. 6. 2012.

    Zamolio bih da mi pošaljete program za ovu interesantnu manifestaciju.
    Pozdrav.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: