Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:22, 27. 2. 2013.

| Društvo

"Ima gripa, nema panike"

Autor:N.M.Izvor:Južne vesti
Dom_zdravlja
Ilustracija; foto: domzdravljanis.co.rs

Iako je sezona gripa na jugu Srbije, poslednjih nedelju dana u punom jeku i zbog neuobičajeno visokih temperatura za ovo doba godine ima tendenciju da potraje, epidemoilozi tvrde da mesta za paniku nema.

I pored toga što je broj obolelih i u Srbiji i u Nišavskom okrugu veći nego prethodnih godina, a broj vakcinisanih manji od predviđenog, stručnjaci tvrde da je stanje daleko od alarmantnog.

Sezonski grip koji je sredinom decembra zahvatio Vojvodinu i proširio se na celu teritoriju Srbije, uobičajen je za ovo doba godine, kažu epidemiolozi. Zbog visokih temperatura i lepog vremena, brže se širi i duže opstaje, pa je to razlog, kako navode, povećanog broja obolelih ove zime.

Branislav Tiodorović, epidemiolog Instituta za javno zdravlje u Nišu, kaže da je, iako je u Srbiji do sada bilo devet smrtnih slučajeva, od toga dva u Nišavskom okrugu, uglavnom reč o hroničnim bolesnicima čije je zdravstveno stanje vec bilo narušeno.

- Na teritoriji Niša, do sada su od gripa umrla dva lica, I reč je o štićenicima Doma u Kulini. Radi se o osobama koje su već bolovale od nekih hroničnih oboljenja, tako da I pored svih naših napora nisu uspeli da prežive, jer im je zdravlje već bilo narušeno. Stoga je veoma bitno, da se svi koji spadaju u grupu hroničnih bolesnika, na vreme vakcinišu - kaže Tiodorović.

Prema rečima Branilsava Tiodorovića, sezonski grip tipa AH1, AH3 i B tipa, potrajaće verovatno do kraja marta, I kako kaže, nije neuobičajeno da osoba, za to vreme, preleži I oba, ili čak sva tri tipa virusa. Zbog toga je neophodno, tvdi Tiodorović, da se oni koji spadaju u rizičnu grupu vakcinišu na vreme.

- Vrlo je važno primiti dozu vakcine već novembra meseca, kako bi ona bila delotvorna. Sada, kada je grip u punoj snazi, ne preporučuje se vakcinacija, jer je vrlo moguće da je osoba već u fazi inkubacije - navodi Tiodorović.

Simptomi koji prate sezonski grip, slični su onima koji prate običnu prehladu, upozoravaju lekari, ali je razlika u tome što se ovi virusi vrlo lako prenose, pa lekari savetuju da osoba sa simptomima praćenim visokom temperaturom  I kašljem, odmara I pije dosta tečnosti, I obustavi uobičajene aktivnosti, kako ne bi prenosila virus dalje.

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji trenutno ima 15 600 obolelih od sezonskog gripa, mada epidemiolozi sumnjaju da je taj broj čak dvostruko veći.  Pred početak sezone gripa, za teritoriju Srbije  izdvojeno je 300 000 doza vakcina, a kako kaže Tiodorović, u Nišavskom okrugu, odziv građana na vakcinaciju bio je najniži.

 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: