Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:36, 20. 5. 2013.

| Društvo

Insulina ima, anti tetanusa nema

Autor:MIodrag StankovićIzvor:Južne vesti
natalija-Stankovic-1.jpg
Natalija Stanković, pom.direktora "Apoteke Niš"

U niškim državnim apotekama ima dovoljno insulina, ali ne mogu se naći anti tetanus injekcije. Snabdevenost svim lekovima obezbeđena, tvrde nadležni.

Trenutno u niškim apotekama ima dovoljno svih vrsta insulina, za sve pacijente. To važi I za ostale apoteke u Nišavskom okrugu, a zalihe su dovoljne dok se ne završi tender za nabavku svih lekova do kraja ove godine, kažu u ustanovi “Apoteka Niš”.

Natalija Stanković, pomoćnica direktora za farmaceutske poslove objašnjava da je od 1.aprila, otkako je na snagu stupio novi Zakon o javnim nabavkama, i ova ustanova obavezna da sve lekove i pomagala nabavlja putem tendera, ali da su oni obezbedili dovoljno zaliha I insulina I ostalih lekova dok se procedura ne završi.

-       Mi smo se obratili Upravi za javne nabavke, dobili smo mišljenje da možemo da sprovedemo tzv. pregovarački, odnosno brzi tender, sa nešto skraćenim rokovima, ali pod istim uslovima. Očekujemo da se to završi za 20-tak dana, ali istovremeno krećemo i u raspisivanje tendera za nabavku svih lekova, kaže Stanković.

Natalija Stanković u studiju Južnih vesti Natalija Stanković u studiju Južnih vestiDodaje da je reč tzv. velikom tenderu, kojim treba da budu obezbeđeni lekovi do kraja godine, kao i da je za raspisivanje i realizaciju tog tendera potrebno dva do tri meseca.

Već od januara sledeće godine, vršiće se centralizovana nabavka, preko tendera koji će raspisivati Republički zavod za zdravstveno osiguranje za celu Republiku Srbiju.

Kada je reč o antitetanus injekcijama, one se ne mogu naći u apotekama ove ustanove u Nišu.

-       Mi nismo u mogućnosti da nabavimo antitetanus, s obzirom da je taj tender raspisao ili Klinički centar, ili Dom zdravlja, tako da mi samo one količine koje su u višku dobijemo. Ali za sada viška nema, tako da ga nema ni u našim apotekama, kaže pomoćnica direktora “Apoteke Niš”.

Kakva je situacija sa lekovima koje je proizvodila "Jugoremedija", kao i da li nova procedura, koja bi trebalo da obezbedi najpovoljniju cenu svih vrsta lekova, utiče na visinu participacije koju plaćaju pacijenti, pogledajte u emisiji “15 minuta”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: