Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:55, 22. 2. 2010.

| Društvo

Majka ne da decu hraniteljima

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
Zorica sa sinovima

 U vidno oronuloj kući na vrhu jedne od prokupačkih ulica, nadomak samog centra grada u neljudskim uslovima bez struje, vode, kanalizacije ali i drugih najosnovnih uslova za život, Zorica Radović (45) živi sa četvoro dece Marijom (17), Markom (15), Milivojem (10) i Dragutinom (8).

U neljudskim uslovima, prostorijama sa zemljanim podom i ćebadima umesto vrata, sa mačkama i kokoškama u sobi borave već 14 godina.

Milivoje i Dragutin su, prema rečima nesrećne majke, rođeni u ovoj kući. Dva neuredna kreveta sa starim pohabanim pokrivačima, sto i šporet u uglu prostorije čiji zidovi nisu godinama krečeni, predstavljaju i spavaću i prostoriju za dnevni boravak ovoj samohranoj majci i njenoj deci. Ona tvrdi da je nemoćna da promeni smeštaj jer jednostavno nema gde.

Iz Centra za Socijalni rad je opominju da će morati nešto da preduzme, inače će joj u suprotnom oduzeti decu i predati ih hraniteljskim porodicama.

- Uslovi u kojima odrastaju ova deca su potpuno nehigijenski i mogu biti izvor brojnih zaraza. Pokušali smo da pronađemo rešenje u razgovoru sa Zoricom, ali se stiče utisak da ona ne želi da napusti kuću koja nije čak ni njena, već su vlasnici godinama u inostranstvu, pa je ona koristi. I pored ovako teške situacije, Zorica ne želi da prepusti decu hraniteljskim porodicama. Ponudili smo joj da pronađe odgovarajući smeštaj koji bi plaćala naša ustanova. Ukoliko se to ne desi u najskorijem roku mi smo u zakonskoj obavezi da zbrinemo i deci omogućimo pre svega bolje uslove za higijenu i život koje bi im omogućile hraniteljske porodice - ističe Žarko Petrović, pravnik u prokupačkom Centru za socijalni rad i jedan od članova tima koji nadgleda ovu porodicu.

Nesrećna majka četvoro dece pak tvrdi da bi volela da priušti svojoj deci srećno i bezbrižno detinjstvo. Sa primanjem od petnaestak hiljada dinara mesečno, penzijom pokojnog supruga od oko 8. 000 dinara i dečijim dodatkom ona to nije u mogućnosti. Kaže da pokušava da pronađe adekvatan smeštaj, ali da jednostavno niko neće da izda prostorije za stanovanje majki sa četvoro dece.

-Živimo ovde jer ja nisam u prilici da im obezbedim bolje uslove života. U ovu kuću uselila sam se pre četvrnaest godina jer su mi naslednici pokojnih vlasnika to dozvolili. I ja bi volela da moja deca odrastaju u lepšem okruženju, da gledaju televizor, da imaju kupatilo, ali eto tako sudbina nam je dodelila ovakav život - tvrdi Zorica dok dvoje najmlađe dece pomno prati majčinu priču mazeći jednu od dve mačke koje se nalaze u sobi.

Uprkos neuslovnom smeštaju, Zorica naglašava da njena deca nikada nisu bila bolesna.

– I pored ovakvih uslova, moja deca retko kada odlaze kod lekara. Uvek kad sam u prilici, ja im omogućim da bolje i kvalitetnije žive, i da se ne razlikuju od druge dece. I pored toga što je naša situacija izuzetno teška, mislim da ću se ja bolje brinuti o svojoj deci od bilo koje hraniteljske porodice. Neću dozvoliti Centru za socijalno da mi ni pod kojim uslovima oduzme decu – naglašava Zorica, negirajući tvrdnje nadležnih da odbija njihove predloge da pronađe odgovarajući smeštaj.

- Raspitujemo se za jednu kuću čiji se vlasnik nalazi u kuršumlijskom selu Vuča, ali nikako ne uspevamo da stupimo sa njim u kontakt. Narednih dana pokušaću da ga pronađem - tvrdi Zorica uveravajući nas da će ipak pokušati da pronađe bolji smeštaj deci i sebi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • radica

    13:34 // 22. 2. 2010.

    mozda bi mogli socijalni radnici i opstina da se potrude da obezbede drugi stan za Zoricu i njenu decu umesto da joj prete da joj oduzmu decu .Ona je u pravu niko drugi nemoze da se bolje stara u ida vise voli njenu decu nego ona kao majka .. jer sedamnaest godina je u takvim uslovima to dodazala , pozdrav iz holandije

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: