Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:24, 19. 7. 2011.

| Društvo

Meštani Klinovca protiv izgradnje kamenoloma

Autor:Jelena StojkovićIzvor:Južne vesti
mile nedeljkovic
Mile Nedeljković

BUJANOVAC - U blizini sela Klinovac, kod Bujanovca, firma “5 D” počela je geološka istraživanja na lokalitetu "Orlovo", što je meštane ovog sela uznemirilo jer strahuju da će na ovom lokalitetu biti izgrađen kamenolom koji bi ugrozio njihov život.

Njih 342 je potpisali su peticiju i uputili je u resorno ministarstvo i na još nekoliko adresa. Ukoliko ne bude bilo odgovora meštani Klinovca i okolnih sela prete da će blokirati regionalni put.

- Na krajnje civilizovan način smo pokušali da upozorimo sve nadležne institucije. Ukoliko se državni organi ogluše o naše zahteve mi ćemo blokirati važnu saobraćajnicu, koja od Vranja i Bujanovca vodi prema manastiru Prohor Pčinjski, tačnije graničnom prelazu sa Makedonijom. Izgradnja kamenoloma će ugroziti život svih nas, pa i samu egzistenciju, jer većina nas živi od poljoprivrede – objašnjava Mile Nedeljković predsednik mesne zajednice Klinovac.

U kompaniji “5D”, kažu da nema mesta panici i da je strah od zagađenja životne sredine krajnje neosnovan.

- Za obavljanje istražnih geoloških radova na pomenutom lokalitetu imamo sve dozvole od Ministarstva energetike i rudarstva, Zavoda za zaštitu prirode Srbije i od niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Dosadašnja geološka istraživanja koštaju nas oko deset miliona dinara. Mi smo ozbiljna firma koja vodi računa o svemu i meštani Klinovca i okolnih sela ne treba da strahuju od budućeg kamenoloma, jer neće biti zagađivanja životne sredine. Mi smo u startu zaposlili najmanje deset radnika. Ponavljam da meštani ne treba da se boje kamenoloma, koji će se nalaziti na dovoljnoj udaljenosti od sela i neće biti nikakve ekološke ugroženosti - tvrdi Maja Đorđević, iz kompanije “5D”.

Meštanima obećanja ništa ne znače, oni su ubeđeni da će im kamenolom doneti samo zla i da od njega neće imati nikakve koristi.

- Ma kakve dozvole, zbog detonacija na kamenolomu, preti opasnost od urušavanja mnogih kuća pa i seoskog hrama Sveti Nikola. Teški kamioni prolaze preko mosta koji smo mi meštani izgradili od naših para. Vlasnik firme “5 D” još nije našao za shodno da razgovara sa predstavnicima mesne zajednice. Nedavno samo kao znak upozorenja da se protivimo istražnim radovima i izgradnji kamenoloma u neposrednoj blizini sela blokirali taj most, ali ni to nije imalo efekta. A priča o zapošljavanju je notorna laž, tamo za sada radi samo jedan momak iz našeg sela - rekao je Nedeljković.

Meštani Klinovca i okolnih sela smatraju da niko ne može da im oduzme pravo da udišu čist vazduh i da se nesmetano bave poljoprivredom i istrajni su da se za to “pravo” i zbore. Do sada je upućeno nekoliko apela za pomoć. Meštani su pisali predsedniku opštine Bujanovac, inspekcijama, ekološkim društvima, koordinacionom telu i Ministarstvu rudarstva i energetike. Istraživanja na lokalitetu “Orlovo” obavljaju radnici beogradske firme “Geostim”, posle čega bi trebalo da se utvrdi da li na pomenutom lokalitetu ima dovoljno građevinskog kamena i da se razmotri mogućnost otvaranja kamenoloma.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: