Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:29, 10. 6. 2016.

| Društvo

Ne donosite zmije u kliniku, apeluju lekari

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
zmija
Smuk često ujeda ljude, ali nije otrovan; foto: Zoo planet

Nakon što su u protekla dva dana dva pacijenta koje je ujela zmija donela ove gmizavce u nišku Infektivnu kliniku, lekari iz ove klinike apeluju na građane da to ne čine, jer to svakako neće pomoći njihovom lečenju.

Direktor Infektivne klinike u Nišu Žarko Ranković kaže da je jedan muškarac koga ja ujela zmija u ovu medicinsku ustanovu doneo u kesi velikog ubijenog smuka, dok su pre toga građani doneli zmiju u flaši i to ostavili ispred klinike.

Niti ja, niti moje kolege, ne prepoznajemo vrste zmija i ne znamo koja je otrovnica, ne bavimo se time. Nema potrebe da nam pacijenti donose zmije koje su ih ujele, posebno jer ih pojedini ostave kraj Klinike. Njihova terapija ne zavisi od toga da li su nam doneli zmiju i da li je mi vidimo, već od kliničke slike - objašnjava Ranković.

On ističe da se na osnovu simptoma postavlja dijagnoza i određuje terapija.

Veoma retko primenjujemo serum antiviperinum, jer se obično ne radi o ujedima otrovnica. Dajemo antitetanus i eventualno antibiotik i rana bude očišćena - kaže Ranković.

Kako je ranije objasnio, kada nekoga ujede zmija ne treba ništa podvezivati, kako se ranije preporučivalo.

Takođe nema ni isisavanja rane. Važno je da se osoba što manje kreće, ako je reč o ruci ili nozi da se, koliko je moguće imobiliše i da se što pre osoba doveze do lekara - rekao je dr Ranković.

Dve zmije otrovnice koje su najčešće u Srbiji su šarka i poskok, ali njihovi ujedi nisu toliko česti. Ipak, pre desetak dana 72-godišnjeg muškaraca iz Novog Sela je na njegovom imanju ujela šarka.

Direktor Infektivne klinike objašnjava da je u ovom vreme godine uobičajeno da se javljaju pacijenti zbog ujeda zmije, te apeluje na građane da budu oprezni u prirodi, ali i u domaćinstvima.

Podsetimo, pre dve godine medicinsko osoblje ugrentnog centra u Prokuplju zaprepastilo se kada im je pacijent doneo zmiju koja ga je ujela.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Suzy

    06:21 // 11. 6. 2016.

    Svasta od ljudi,narodu svasta padne na pamet

  • žika

    18:27 // 10. 6. 2016.

    Predlažem da osnujete "Torlak" pri Kliničkom centru i da od tih zmija uzimate otrov za medicinske svrhe pošto ne možete da odvratite narod od toga a ovako bi bilo koristi

    • JelenaK

      22:20 // 10. 6. 2016.

      Otrov od neotrovnih zmija?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: