Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:01, 28. 3. 2012.

| Društvo

Nesporazumi zbog leka za multipla sklerozu

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
Opsta bolnica 2 mala

Leskovačko Udruženje obolelih od multipla skleroze (MS) optužilo je rukovodstvo Opšte bolnice i Odeljenja neurologije da nisu nabavljali dovoljne količine lekove za njihovo lečenje.

U Udruženju smatraju da je neko učinio propust, jer nije nabavio dovoljnu količinu leka za obolele i od  javnog tužioca, kako su  najavili, zatražiće da se
preispita kako se nabavljaju lekovi u leskovačkoj Opštoj bolnici.

- Znate li šta to znači? Danas ne bih mogla da pričam sa vama. Neki od naših članova idu u Niš da prime lekove. – precizira Kata Stojanović, sekretar Udruženja obolelih od multipla skleroze.

U Opštoj bolnici Leskovac demantuju optužbe Udruženja obolelih od multipla skleroze (MS) da nisu vodili brigu o ovim pacijentima i nisu nabavljali lek „Lemod col“.

Direktor Opšte bolnice Leskovac, dr Zoran Ćeranić, naglasio je na konferenciji da je bilo nedostatka ovog leka na tržištu, ali da nije ispoljena nebriga zdravstvenih radnika prema obolelima od MS.

Ćeranić podvlači da nijedan zvaničan dopis od Udruženja obolelih od MS, kao žalbu na ponašanje lekara ili službi, nije dobio, zbog čega je i iznenađen optužbama Udruženja MS iznetim na konferenciji za novinare.

- Ne sporeći činjenicu da je u jednom trenutku bilo problema sa snebdavanjem ovim lekom, što se odražavalo na čitavu zemlju i sve zdravstvene ustanove, odgovorno kažem da su naši pacijenti, osim u tim periodima, primali terapiju i da ni na koji način njihovo lečenje nije bilo ugroženo. – ocenjuje Ćeranić.

Načelnik Odeljenja neurologije, dr Zoran Tomić, objašnjava da se terapija ovim lekom prima dva puta godišnje i to u količini koja je precizno propisana.

- Nama je žao što je došlo do ovog nesporazuma sa ljudima koji su oboleli od ove teške bolesti. Kod nas se ne postavlja dijagnoza od MS, jer je ovo bolnica sekundarne zaštite. Ona se postavlja na klinikama. Jedino mogu da posumnjam da se kod osobe radi, možda, o MS i sledi pregled u referentnoj ustanovi. - pojašnjava Tomić.

Prema rečima mr Gordane Kalijadis, u bolničkoj apoteci je, sredinom prošle godine, bilo teškoća u snabdevanju pojedinim lekovima, jer je “Hemofarm” imao tehničkih problema u proizvodnji. Najduži zastoj je bio u januaru, jer je 26. decembra prošle godine apoteka dobila jednu količinu, a sledeću tek 30. januara ove godine i samo u tom periodu nije bilo leka “Lemod col” koji koriste oboleli od MS.

Leskovačka Opšta bolnica je 2011. trebovala 325 ampula "Lemod col“-a, a ove godine 165 doza ovog leka za obolele od multipla skleroze.


Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: