Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:11, 18. 12. 2013.

| Društvo

Niške studentkinje predstavljaju Srbiju na Oksfordu

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Studentkinje-Pravni-fakultet.jpg

Četiri studentkinje niškog Pravnog fakulteta predstavljaće Srbiju na svetskom takmičenju iz medijskog prava koje će u aprilu 2014. biti održano na Univerzitetu u Oksfordu.

Marina Marković, Jelena Janković, Jelena Icić i Ljubica Janić plasman na prestižno prvenstvo, na kom je niški Pravni fakultet imao predstavnike i prošle godine, izborile su osvajanjem drugog mesta na regionalnom takmičenju u Beogradu prošlog vikenda.

Na tim kvalifikacijama Nišlijke su se nadmetale protiv kolega iz cele jugoistočne Evrope i odlazak u Veliku Britaniju obezbedile sa timom Pravnog fakulteta iz Zagreba i Pravnog fakulteta iz Soluna.

- Takmičenje je zapravo simulacija suđenja. Svi dobijemo imaginarni slučaj iz oblasti medijskog prava, podelimo se u dva tima, jedni su tužioci, a drugi se brane, i zatim se sukobljavamo argumentima. Zadat slučaj na kvalifikacijama je teško objasniti u kratkim crtama, ali možemo reći da je suština bila razjasniti da li blogeri mogu da se smatraju novinarima - objašnjava studentkinja Marina Marković.

Takmičari do argumenata na improvizovanom suđenju dolaze pozivajući se na stvarne dosadašnje presude, zakone, preporuke... O njima se informišu istraživanjem preko interneta.

- Medijsko pravo je oblast koja kod nas nije istražena, tako da nema literature na srpskom jeziku. Pripremamo se preko interneta, pretražujemo zbirke presuda, a u svemu nam pomaže profesor Dejan Vučetić koji predaje izborni predmet medijsko pravo - kaže Marina.

Njoj i njenim koleginicama predstoje tri meseca aktivne pripreme. Sve četiri se nadaju da će se iz Oksforda vratiti sa dobrim vestima. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Владан Ф.

    10:07 // 19. 12. 2013.

    Честитке студентима и професору! Само напред у нове победе! :)

  • Student prava

    02:41 // 19. 12. 2013.

    Sve cestitke koleginicama i kolegama! Sto se tice Pravnog, jos malo pa ce poceti da nam naplacuju i prolazak kroz ulazna vrata, koriscenje stepenica i sl, Boze sacuvaj!
    Nije ni cudo sto beze na privat

  • Dokle vise

    17:29 // 18. 12. 2013.

    Profesor Vucetic je fenomenalan covek, ispitivac, strucnjak i njega izuzimam iz ovog komentara. Pravni fakultet je jedna velika masina za pravljenje para, studentima naplacuju sve, a nista ne pruzaj!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: