Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:42, 24. 9. 2012.

| Društvo

Niški vinogradari zadovoljni berbom

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
berba.jpg
Berba grožđa foto:niskoselo.com

Berba u niškom vinogorju je završena. Vinogradari kažu da su zadovoljni rodom i kvalitetom grožđa, a povećan je i broj sadnica.

Suvo i toplo vreme uticalo je i na ovogodišnji rod grožđa. Zbog suše berba je započela dvadesetak dana ranije.

Ipak, toplo vreme uticalo je pozitivno na kvalitet ovog voća. Visoke dnevne temperature u dužem periodu tokom vegetacije doprinele su većem sadržaju šećera, tako da se od ove berbe mogu očekivati vrhunska vina.

Vinogradari su zadovoljni i kvalitetom i količinom roda, a stručnjaci ističu da je to rezultat sertifikovanog sadnog materijala, primene agrotehničkih mera, pogodnog podneblja, ali i dobre saradnje proizvođača i institucija.

I mladi vinogradi beleže izuzetno kvalitetan rod, pa je tako na pojedinim vinogradima u Malči, starim oko tri godine, zabeležen prinos od 1,5 kilograma grožđa po sadnom mestu.

Merenje šire (procenta šećera u grožđanom soku) u atarima Gornjeg i Donjeg Matejevca, Malči i Sićevu, koje su stručnjaci Uprave za poljoprivredu i razvoj sela vršili prethodnih dana, pokazuju natrposečne vrednosti, koje do sada nisu zabeležene ni u mnogo poznijim terminima berbe.

Na teritoriji Niša, pod zasadima vinove loze ima oko 200 hektara uglavnom stonih i masovnih sorti: plovdina, prokupac, smederevka i župljanka.

Međutim, poslednjih godina, ulaganjem u razvoj vinogradarske proizvodnje uspostavljeno je još 30 hektara savremenih zasada.

Ipak resorni gradski većnik Srđan Aleksić poziva sve proizvođače i vinare da se obrate gradu i Upravi za poljoprivredu kako bi se ispunila kvota koju je, kao kaže Aleksić, dala Evropska Unija, a to je oko 2.500 hektara pod vinovom lozom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: