Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:24, 3. 7. 2012.

| Društvo

Nišlija jedri u susret Milanskom ediktu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
jedrilicar
Pravac Arl

Jedriličar iz Niša Dejan Milosavljević otisnuo se svojim plovilom iz Golupca “Vetrovima rimskog carstva” put Arla i Trira.

Na put dug 10.000 kilometara Nišlija se odlučio kako bi na svoj način obeležio 1700 godina od proglašenja hrišćanstva.

- Prva etapa planirana je od Golupca do Arla u trajanju od tri meseca, druga od Arla do Golupca, naredne godine. Ja bih bio presrećan da je Niš na nekoj plovnoj reci, pa da možemo da krenemo odatle, ali ovog puta ne – priča Dejan.

Predsednik Jedriličarskog kluba „Zoran Radosavljević“ otisnuo se Dunavom iz Golupca, a zatim planira da nastavi put Majnom i Rajnom do Nemačke. Mozelom, Soanom i Ronom konačno stiže do grada Arla u Francuskoj.

Ideja za odlazak na vodeni put koji povezuje najvažnije tačke života Rimskog carstva rodila se pre dve godine u Centru za jedriličarstvo, smeštenom tik uz drevni golubački grad. Želja je bila da se „malim jedrilicama zaokruži Evropa“.

Jedrilica će na put nositi obeležje Gradske opštine Medijana. Predsednik ove opštine Dragoslav Ćirković kaže da je zatečen događajem kojem je prisustvovao u Golupcu i da je velika hrabrost to što je Dejan započeo. jedrilicar3 Vijoriće se i zastava opštine Medijana

- Dve i po hiljade kilometara na vodi i to za početak, sam na jedrilici je velika hrabrost. Put „Vetrovima rimskog carstva“ predstavlja poduhvat kakav i zaslužuje obeležavanje 1700 godina Milanskog edikta. Veliko poštovanje Dejanu uz želju da mu ceo put prođe kako treba – rekao je Ćirković.

Dejana je put Francuske ispratio i gradski većnik Miodrag Radović.

- Ovo nije avantura iz lične pobude, već u cilju promocije Niša. Odavde se šalje poruka do Trira i Arla da je Niš mesto u koje treba doći, ne jednom, već uvek iznova, jer je mesto dobrote i tolerancije – rekao je Radović. jedrilicar2 Dunav kao more

Veliku logističku podršku na putu koji treba da promoviše Niš, kao kulturni, sportski i turistički centar Dejan je dobio od Udruženja srpskih studenata u dijaspori (OSSI).

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: