Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:31, 29. 12. 2010.

| Društvo

Patrijarh Irinej počasni građanin Pirota

Autor:Vladimir VeljkovićIzvor:Južne vesti

PIROT - Srpski patrijarh Irinej proglašen je za počasnog građanina opštine Pirot jednoglasno su odlučili odbornici na današnjoj sednici SO.

Obrazlažući predlog predsednik komisije za dodelu nagrada u SO Pirot Vladica Tošić rekao je da je titula počasnog građanina srpskom patrijarhu dodeljena za sve što je uradio kao vladika niški na obnovi duhovnosti u pirotskom kraju.

Titula pocasnog građanina srpskom patrijarhu uručena je na svečanoj akademiji koja je održana u Domu vojske. Zahvaljujući na priznanju patrijrh Irinej je rekao da je za Pirot znao pre nego što je kročio u njega zahvaljujući velikom Piroćancu episkopu zičkom Vasiliju Kostiću koji je i najzaslužniji za njegovo postavljenje na mesto episkopa niškog:

- Uvek sam rado dolazio u Pirot i smatrao ga malim Jerusalimom, kako ga je nazivao vladika Nikolaj. Ovaj naziv grad je zasluzio zbog velikog broja duhovnih ljudi. Ipak ne možemo se samo oslanjati na tradiciju već i sami moramo narednim generacijama ostaviti tragove naše duhovnosti. Zbog toga je dobro što je u proteklih sedam, osam godina obnovljeno dosta crkava i manastira u Pirotu. Osecam da je nagrada koju prima mi pomalo nezaslužena jer dobra dela ne može da čini samo jedan čovek vec tim ljudi - rekao je Patrijarh srpski Irinej primajući povelju za počasnog građanina Pirota.

Srpski patrijarh Irinej je jedanesti čovek koji je poneo titulu počasnog građanina Pirota. Ali, 1991. godine titule su oduzete Josipu Brozu Titu i Petru Stamboliću. Za prvog počasnog građanina proglašen je Đuro Horvatović, pukovnik srpske vojske i komandant Timočkog korpusa u Drugom srpsko-turskom ratu 1877. godine u borbama za oslobođenje Bele Palanke i Pirota.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: