Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:38, 19. 6. 2012.

| Društvo

Počela nedelja energetike u Nišu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
efikasnost
Štandovi na Trgu kralja Milana

Predstavljanjem institucija i firmi koje se bave uštedom energije, na Trgu kralja Milana otvorena je nedelja energetike u Nišu.

12 izlagača je predstavilo svoje proizvode, ali i ideje. Među njima je bilo firmi, ali i obrazovnih ustanova. Kako kažu organizatori iz Uprave za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj Niš i region imaju dosta potencijala kada je reč o energetskoj efikasnosti.

- Mi ovde imamo 2200 sunčanih sati godišnje. Niška Banja obiluje termalnim vodama. Naše reke su neiskorišćenje u smislu izgradnje hidroelektrana i proizvodnje električne energije. Tu je i snaga vazduha i vetra – kaže Branko Andrejević, samostalni stručni saradnik UKDES.

Iz ove gradske uprave poručuju da je cilj nedelje energetike približavanje značaja energetske efikasnosti i racionalnog korišćenja energije široj populaciji.

Ipak, za to su potrebna i određena finansijaska sredstva, a kredit za energetsku efikasnost koji je odobrila država planuo je za mese i po dana.

- Ta sredstva su brzo potrošena što samo potvrđuje zainteresovanost građanstva za takav vid pomoći. Mislim da će u narednom periodu država tu količinu novca da udvostruči ili više puta uveća kako bi zainteresovani građani mogli svoje objekte da energetski saniraju – rekao je Goran Vučković, predsednik gradskog Saveta za energetsku efikasnost.

Svoje ideje predstavili su studenti Tehnološkog fakulteta iz Leskovca, ali i učenici Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” iz Niša. Iz Leskovca stiže biodizel, a iz Niša solarne ploče.

- Mi predstavljamo kontrolni postupak dobijanja biodizela korišćenjem negašenog kreča kao katalizatora. Biodizel ne zagađuje okolinu, a dobija se iz obnovljivih izvora energije – rekao je Darko Vučković sa Tehnološkog fakulteta. energija le Proizvodnja biodizela

- Ovde imamo tri solarna panela. Jedan je za zagrevanje vazduha, a dva su za dobijanje električne energije. Ušteda korišćenjem solarnih panela ide do 75 odsto – kaže Nikola Nešić iz ETŠ “Nikola Tesla”. energija ni Solarne ploče ETŠ "Nikola Tesla"

Ono što sledi narednih dana jeste niz predavanja sa temom energetske efikasnosti koja će biti održana u sali niškog Univerziteta. Iz Uprave za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj pozivaju sve zainteresovane da prisustvuju predavanjima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: