Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:43, 4. 6. 2013.

| Društvo

Prosvetari protestovali i obustavili rad

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Strajk-prosvetara.JPG
Protest prosvetnih radnika ispred Školske uprave

Članovi Sindikata prosvetnih radnika Niša, posle dva štrajka upozorenja 22. i 30. maja, danas nisu držali časove, protestovali su ispred Školske uprave Nišavskog okruga i njenom načelniku predali zahteve.

Osnovni među njima su ograničenje broja učenika na najviše 25 po odeljenju, odlaganje primene sistema finansiranja po učeniku do 2020. godine i uvođenje obaveznog srednjeg obrazovanja. Oni traže da se ovi zahtevi uvrste u set zakona u obrazovanju koji su još u skupštinskoj proceduri. Štrajk prosvetara Vladimir Milićević i Živomir Jovanović ispred zgrade Školske uprave

- Ministarstvo hoće da prebaci lopticu da tražimo pare, međutim ne tražimo povećanje zarada, već da se promeni sve ono što, vidimo, uništava naš obrazovni sistem - kaže Vladimir Milićević, predsednik Sindikata prosvetnih radnika Niša.

On dodaje da već 35 odsto njihovih kolega ima nepunu normu, a neki od njih samo 20 odsto, što je ispod minimalca. Ovaj problem bio bi rešen smanjenjem broja učenika i odlukom da srednje obrazovanje bude obavezno, dok bi, smatraju u Sindikatu, finansiranje po broju učenika zatvorilo "patuljaste škole" sa po nekoliko đaka.

Živomir Jovanović, načelnik Školske uprave Nišavskog okruga, na sastanku sa predstavnicima Sindikata rekao je da je finansiranje po glavi učenika u pilot programu. Sprovodi se u 16 opština i neće se primenjivati sve dok se ne utvrde jasni kriterijumi za finansiranje.

- Učitelji koji imaju do 5 đaka neće primati platu za samo toliko, država će stati iza njih u dogovoru sa lokalnim samoupravama - rekao je Jovanović.

Štr Živomir JovanovićOn dodaje da je za ispunjenje zahteva za smanjenim brojem učenika, koji predviđa i Strategija o obrazovanju, neophodno donošenje podzakonskim aktima o kojima odluku donosi Vlada. Istakao je i da je trenutni prioritet Školske uprave organizacija završnog ispita za upis u srednju školu, koja će se polagati 17. i 18. juna. 

Prema podacima Sindikata prosvetnih radnika Niša, na današnji štrajk su se odazvale 22 škole iz Niša i Aleksinca, od kojih u 5 uopšte nije bilo nastave, dok u ostalim časove nisu držali samo članovi Sindikata.

U Sindikatu kažu da danas časova nije bilo u OŠ "Bubanjski heroji", gimnazijama "Stevan Sremac", "Bora Stanković" i "Svetozar Marković", kao i u OŠ "Ljupče Petrović".

S druge strane, zvanični podaci Školske uprave Nišavskog okruga pokazuju da je, od ukupno 122 osnovne i srednje škole u Nišavskom, Pirotskom i Topličkom okrugu, rad obustavljen u njih 11, u 5 škola totalno, dok u 6 časovi traju po 30 minuta.

- Održaćemo generalni protest prosvetnh radnika u Beogradu 12. juna, a ako ni tada ne postignemo nikakav dogovor sa Ministarstvom, videćemo da li ćemo uopšte početi školsku godinu - kaže Milićević.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milena

    13:32 // 5. 6. 2013.

    Šta mislite da li nam učitelj Živomir može pomoći i gde se zagubio zamenik D.Gejo inače boss školske uprave i gospodar života i smrti u niškoj prosveti !?

  • anonimus

    20:49 // 4. 6. 2013.

    Iz školske uprave Niša,preko svojih kurira je potencijalnim štrajkačima poručeno da će biti prvi na spisku tehnoloških viškova,zato je u Nišu i bio slabiji odziv.Strah + Pretnje= Školska uprava Niš

  • ...oni iz rezije...

    14:26 // 4. 6. 2013.

    Sizifov posao!Nemate sanse da se bilo sta promeni dok drzava od vrha ne prestane da urusava sistem obrazovanja!Shvatam da se borite da u doglednoj buducnosti ne izgubite radna mesta, ali uzalud...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: