Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:04, 25. 2. 2013.

| Društvo

Protest ugostitelja zbog visokih taksi

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
ugostitelji-baste.jpg
Zimsko-letnje bašte u praku Svetog Save

Nakon što su komunalne takse za zakup javnih površina u Nišu poskupele za 30 odsto, ugostitelji kažu da je njihovo poslovanje ugroženo i traže izmenu gradske odluke.

Vlasnici ugostiteljskih objekata sa teritorije opštine Medijana u nedelju su organizovali zajednički sastanak i apelovali na resorne gradske institucije da novoformirane cene smanje.

Oni objašnjavaju da je cena do sada bila 40 dinara po metru kvadratnom, a da novom odlukom moraju da plaćaju 52 ukoliko žele da i dalje imaju bašte ispred svojih lokala.

Kažu da je to neidrživo, jer na mesečnom nivou pojedini ugostitelji plaćaju veću cenu zakupa javne površine nego što izdvajaju za kiriju.

resenje Rešenje Uprave za finansije koje je stiglo jednom od ugostitelja

- Ja mesečno za baštu sada moram da plaćam nešto više od 70 hiljada dinara ili 700 evra, a zakup lokala vlasniku plaćam 500 evra - kaže jedan od vlasnika lokala u parku Svetog Save.

Pored poskupljenja, ugostitelji objašnjavaju da su novom odlukom ukinute i povlastice koje su im ranije u mnogome olakšavale plaćanje komunalnih taksi.

- Takse su nam se umanjivale za 10 odsto po svakom prijavljenom radniku i te povlastice smo mogli da koristimo za najviše 5 radnika. Sada su nam i to ukinuli. Kao da hoće da nas zatvore ovakvim odlukama - rekao je još jedan vlasnik.

novi sad Odluka o cenama zakupa u Novom SaduVlasnici kafića i kafana kažu da je cena zakupa javne površine za zimsku baštu u Novom Sadu 32 dinara, a za letnju duplo jeftinija, što se vidi u novosadskoj Odluci o komunalnim taksama koja je dostavljena redakciji.

Za danas je najavljen sastanak sa predsednikom opštine Medijana Nebojšom Krstićem, a dopisi su upućeni gradonačelniku, predsedniku Skupštine i resornom većniku.

Ugostitelji traže da se rešenje o poskupljenju poništi i da se predstavnici gradske vlasti sastanu sa vlasnicima lokala. Inače, kako kažu, ovakvom odlukom Niš može da ostane bez ugostiteljskih objekata u godini Milanskog edikta.

Perišić: Zakon se mora poštovati

Odluka o uvećanju komunalnih taksi za zakup javnih površina, kako je rekao gradonačelnik Niša Zoran Perišić, usvojena je zajedno sa budžetom za 2013. godinu.

Perišić kaže da će nastaviti sa ispitivanjem načina korišćenja gradske površine, jer, kako kaže, bilo je puno slučajeva gde se gradska imovina koristila na neadekvatan i nezakonit način. Takse su povećane, ali, kako kaže gradonačelnik moraju da se plate.

- Zakon postoji i ne treba tražiti rupe u njemu, nego treba tražiti način da se on sprovodi - zaključio je Perišić.

On je dodao da ukoliko ugostitelji zahtevaju sastanak to će im biti i omogućeno. Kako je rekao razgovaraće ili sa njim ili sa nekim drugim gradskim funkcionerom.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Radovan Banicevic

    09:22 // 27. 3. 2013.

    Slusam ove zavidne ljude i cudim se...Ja sam vlasnik jednog od kafica i evo napisacu vam namete: Kirija,1100e-Struja, 300e-Radnici u zimskom periodu, 480e. Onda ostali troskovi: doprinosi, knigovodja, kablovska, telefon, internet,voda...A u letnjem periodu ja za bastu treba da zaradim jos 117000 din i plate za jos 4 radnika, pa platu za cuvara baste itd...Ljudi moji ja ne prodajem drogu u kaficu, ja prodajem pice za koje sam vec platio pdv!

  • Snežana

    20:29 // 26. 3. 2013.

    Šta vam je ljudi.... Govorite kao da trektorom prolazite preko Obrenovićeve pa nemate mesta. Ko to piše? Neko ko je na državnim jaslama, pa ne zna šta znači privatni biznis?? Gde sam razmišljaš i o radnicima, i o svojoj porodici, i o porezu, i o nametima, i o zaradi....Neko ko je navikao da radi od 7h-15h i kad zatvori vrata za sobom ne razmišlja ni o čemu. Ili besposleni zavidni ljudi? koliko gorčine prema ugostiteljima koji zapošljavaju njihovu decu? Koga bi ti takvi zaposlili, hahahahaha......Smešno!!

  • Dragorad Drakce

    08:40 // 26. 2. 2013.

    Ja sam svoju ljubav nasao u basti jednog kafica i ne bih zeleo da je poskuplenjem nekih taksi zatvore...Omogucite tim ljudima normalne uslove za privredjivanje jer su trenutno vlasnici kafica jedini koji mladima mogu ponuditi kakav takav posao.Drzava stranim investitorima izlazi u susret sa odredjenim beneficijama,pa bi u skladu sa tim bilo fer da se i vlasnicima kafica izadje u susret

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: