Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:35, 24. 11. 2010.

| Društvo

Protest zbog zabrane pušenja

Autor:S.S.Izvor:Južne vesti

NIŠ - Vlasnici kafića i poslastičara iz niških tržnih centara protestovali su na Trgu Kralja Milana tražeći izmene zakona o zabrani pušenja.

Pojedini vlasnici kafića i poslastičara iz niških tržnih centara zatražili su izmene kojima bi trebalo da ovi kafići postanu mesta za pušenje mušterija, ali i slučajnih prolaznika.

Vlasnici ovih objekata imaju problem jer rade u okviru centara gde je pušenje zabranjeno tako da nisu u mogućnosti da biraju status lokala kao što to mogu da čine drugi objekti. Vlasnici koji su izašli na ulice predstavljaju Udruženje privatnih preduzetnika, a potpresednik ove organizacije i vlasnik kafića “Adut” u Podzemnom prolazu, Slobodan Savić kaže da traže od Ministarstva zdravlja da se pušenje u tržnim centrima dozvoli u kafićima i ugostiteljskim objektima koji funkcionišu u okviru njih.

- Poslali smo pismo lično ministru i sada čekamo odgovor jer ovaj zakon nikome ne donosi dobro. Ja lično nisam pušač, a neke stare mušterije mene krive što u mom lokalu ne mogu da zapale cigaretu. U mom kafiću promet je opao 95 odsto, a uzrok je jasan - kaže Savić.

Na trgu kralja Milana okupili su se vlasnici lokala iz Tržnih centara Gorča, Podzemni prolaz, Dušanovog bazara, a izgleda da je najgore u ovom slučaju prošao Tržni centar Merkator. Bivši fudbaler i vlasnik kafića “Makjato”, Goran Stojiljković, kaže da je promet opao za čak 80 odsto.

- Pismom ministarstvu smo poručili da je zakon donet na brzinu. Tačno je da duvanskog dima nema nigde, ali on gasi čitavu jednu gradnu privrede ovde u Nišu. Od kada je zakon stupio na snagu ja sam otpustio pet radnika. Pa nemam rešenja jer je kafić non stop prazan. Nadamo se pozitivnom odgovoru ministarstva zato što ovako ne može da se izdrži da zaradimo za nas, poreze, radnike, firmarine i druge naknade - kaže Stojiljković.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tasha

    19:41 // 25. 11. 2010.

    Da dodam jednu stvar. Apsolutno je neprihvatljivo da se pusi tamo gde se sluzi hrana, jer se tako cestice dima lepe za hranu i idu direktno u zeludac, umesto u pluca.
    Na zalost, kod nas jos uvek to nije usvojeno, ali koliko sam shvatila, ovo sto je dozvoljeno kaficima i restoranima je neka vrsta prelaznog perioda. Za nekoliko godina ce se i to zabraniti.

    Obisla sam nekoliko svetskih prestonica i svuda je totalno zabranjeno pusenje. Milina je uci u kafic, pub, diskoteku i restoran a da je unutra vazduh potpuno cist. Zivim za dan da to vidim i kod nas. :)

  • Zoki

    19:04 // 25. 11. 2010.

    Čitajući komentare ovde i na b92, počinje da mi bude iskreno žao što sam ikada imao obzira prema nepušačima, pogotovo kada mi je jedan tzv. prijatelj rekao da bi on streljao i vešao pušače. Jel'? Gospodo nepušači, u kafiće, kafane i restorane se NE MORA ići! Ako vam dim smeta, slobodni ste da ih zaobiđete. To su ionako mesta za ljude koji umeju da se opuste i uživaju, a vi to sigurno niste!

  • Milos

    18:17 // 25. 11. 2010.

    Jao jao bas tuzno...Dodje mi da zaplacem!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: