Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

23:58, 2. 12. 2009.

| Društvo

Raste broj nezaposlenih

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
Prokuplje, Nacionalna služba za zapošljavanje

Iz dana u dan, broj nezaposlenih raste i prema podacima prokupačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, na području Topličkog okruga u odnosnu na prethodnu godinu povećan je za oko tri hiljade. 

Naime, u oktobru prošle godine evidentirano je 13,997 nezaposlenih lica koja aktivno traže posao, dok istog meseca ove godine taj broj je znatno veći i iznosi 16.867 lica.

Krah privrede u Toplici, odnosno zatvaranje i odlazak velikog broja preduzeća u stečaj po ocenama nadležnih u Službi za zapošljavanje uticali su na povećanje broja nezaposlenih.

Ivan Zečević, direktor Filijale u Prokuplju kaže da je broj nezaposlenih lica najviše u opštini Prokuplje 7.436 ili 48,98 odsto, zatim u opštini Kuršumlija gde ima 3.255 lica ili 21,44 odsto, u Žitorađi ima 2.485 lica ili 16,37 odsto a najmanje nezaposlenih ima na području blačke opštine gde ima 2.006 lica koja žele da se zaposle ili 13,21 odsto.

- Više od godinu dana na zaposlenje čeka 66,84 ili 10.147 lica od čega je oko 50 odsto žena. Zabrinjava podatak da je sve veći broj nezaposlenih na našoj evidenciji. Posebno je alarmantno jer je Toplički kraj jedan od najsiromašnijih u Srbiji, pa samim tim i veliki broj građana jedva preživljava. Međutim, uprkos povećanom broju nezaposlenih u odnosu na prethodnu godinu prokupačka Filijala Nacionalne služne za zapošljavanje je u prethodnih godinu dana raznim programima zapošljavanja i subvencijama pomogla da se uposli oko 1100 radnika, uglavnom u privatnom sektoru dok je 1300 lica obuhvaćeno nekim vido novačane nadoknade ove sužbe – kaže Zečević.

Zečević podseća da je u 2009. godini po konkursu za korišćenje subvencije za samozapošljavanje radi pokretanja sopstvenog biznisa, odobreno je 12 miliona dinara, čime je 93 lica pokrenulo spstveni posao, a na osnovu konkursa za poslodavce za dodel subvencija za otvaranje novih radnih mesta i zapošljavanje novih radnika odobreno je 24 miliona i zapošljeno 164 lica kod 74 poslodavca.

Istovremeno na području Topličkog okruga u toku ove godine realizuje se 17 programa iz okvira javnih radova po kojima je zaposleno 364 lica.

Zečević naglašava da je dodatnim obrazovanjem kroz program “Prva šansa“ posao dobilo 250 lica.

Broj nezaposlenih bi bio i veći da predhodnih nekoliko meseci fabrika za proizvodnju auto kablova „Leoni“, koja je otvorila pogon u nekadašnjem „Fiazu“, nije uposlila 227 radnika.

„Leoni“, koji uz pomoć države koja subvencioniše po 5.000 evra za svakog prijavljenog radnika, planira da u naredne tri godine uposli oko 2.000 radnika.

Inače, predstavnici kompanije izabrali su krajem aprila prokupačku firmu “FIAZ”, nekadašnju fabriku azbestnih i kočionih obloga da otvore svoje pogone. Oni su deo fabrike, odnosno proizvodne hale veličine 11. 000 kvadrata kupili za 58 miliona dinara iz stečaja. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: