Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:08, 25. 1. 2013.

| Društvo

Ruski milioni stižu u Niš

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, RTS
demineri.jpg
Ilustarcija, foto:palelive.com

Za Srpsko-ruski humanitarni centar koji se nalazi u Nišu izdvojeno je više od 20 miliona dolara za potrebe razminiranja.

Radi se o sumi većoj od 20 miliona dolara koju je, kako kaže načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić, Ruska fedracija izdvojila za nastavak procesa uklanjanja zaostalih neeksplodiranih sredstava.

- Ovim sredstvima će biti nastavljen proces koji su naše ruske kolege u Srbiji radile već nekoliko godina - rekao je Marić.

maric Predrag Marić, arhivska fotografija, foto: blic.rs

Sredstva će biti namenjena Srpsko-ruskom humanitarnom centru, a ideja o zajedničkom timu za razminiranje, kako kaže Marić, egzistira već nekoliko godina.

On podseća da su posebno na niškom aerodromu ruski demineri nakon bombardovanja 1999. godine ”uradili ogroman posao”, očistili neeksplodirana sredstva i aerodrom bukvalno ponovo stavili u funkciju.

Marić je najavio da će se sada raditi na razminiranju aerodroma "Ponikve" i ostalih mesta u Srbiji gde tih neeksplodiranih sredstava ima najviše.

Da su Rusi odlučili da izdvoje više od 20 miliona za razminiranje još pre nekoliko dana obelodanio je premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

- Ovaj projekat bio bi realizovan u naredne dve godine u okviru aktivnosti Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, sa ciljem da se očiste teritorije koje su u interesu zajedničkih ekonomskih projekata - rekao je tada Dačić.

Podsetimo, Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu namenjen za brzo reagovanje u slučaju požara, poplava i zemljotresa, počeo je sa radom 25. aprila 2012. godine. Ta saradnja već je dala rezultate poslednjih godina kada su u mnogim delovima Srbije goreli veliki šumski požari, koje su avioni Ruske federacije uspešno gasili.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aca

    20:17 // 25. 1. 2013.

    Čim bude otvoren taj srpsko - ruski centar za vanredne situacije, možemo očekivati nove informacije na otvaranju tzv velikog kargo ( špijunskog) centra na aerodromu.
    Šta je sa otvaranjem ruskog doma u Nišu ?
    Pokušaj otvaranja u omladinskom domu svojevremeno minirali skojevci iz ldp-a

    • mile

      15:39 // 26. 1. 2013.

      Sreca pa je ldp implodirao...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: