Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:50, 15. 3. 2016.

| Društvo

Streljački vod iz Niša svečano ispraćen na Kipar (foto)

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
ispracaj-UN-vojnika-5
Vojnike ispratili najbliži; foto: S. Đorđević

Porodice, rođaci i prijatelji 44 vojnika, oficira i podoficira streljačkog voda niškog bataljona Kopnene vojske ispratili su svoje najbliže na multinacionalnu operaciju na Kipru u okviru Ujedinjenih nacija.

Ovo je prvi put da se u multinacionalnu operaciju šalje jedinica iz sastava niškog 21. bataljona veze Kopnene vojske, koja će biti deseta smena srpskih vojnika od 2011. godine. 

Kako se čulo na svečanom ispraćaju u niškoj kasarni "Knjaz Mihailo", srpski vojnici izvršavaće zadatke u okviru mađarsko-slovačkog kontigenta.

Sve smene ocenjene su odličnim ocenama uz priznanja međunarodnih organizacija. Multinacionalna operacija u koju idete započeta je pre 52 godine, a vaša misija je stručno i odgovorno izvršenje zadataka - poručio je na svečanosti komandant kopnene vojske general-potpukovnik Milisav Simović.

ispracaj-UN-vojnika-8 Streljačkom vodu predata zastava Srbije; foto: S. ĐorđevićPrema rečima komandira voda koji će otputovati na Kipar, kapetana Bratislava Antića, njihov zadatak je da sprovode rezoluciju Saveta bezbednosti u skladu sa mandatom misije.

Vod streljački pod mojom komandom je u potpunosti spreman za izvršenje svih zadataka i očekujem da ćemo časno i profesionalno izvršiti sve zadatke za koje smo se obučavali u proteklom periodu - kaže Antić.

Njemu je na svečanom ispraćaju pred put ka Kipru predata zastava Srbije.

Jedan od onih koji će tokom šestomesečne smene dati najbolje od sebe je Danilo Maksimović, koga su na put ispratili supruga, dvoje dece i roditelji.

Svaki rastanak je težak, ali je na nama da se na dostojanstven način izborimo sa tim - kaže Maksimović.

Desetar Jelena Radovanović je jedna od dve žene koja odlazi na operaciju.

Pripremali smo se nekoliko meseci za sve što nas očekuje. Ovde će me čekati suprug i dete, sigurno ćemo se dobro snaći - rekla je ona.

Multinacionalna operacija Ujedinjenih nacija u Republici Kipar (UNFICYP) uspostavljena je 4. marta 1964. godine kada je Savet bezbednosti usvojio Rezoluciju.

U multinacionalnim operacijama u svetu trenutno učestvuje 327 srpskih vojnika.

Najviše, čak 177 njih, je u Libanu, a 72 vojnika su u Centralnoafričkoj Republici. Srpska vojska ima predstavnike i u Kongu, Liberiji, Somaliji, na Maliju i Obali Slonovače. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • latica

    05:50 // 16. 3. 2016.

    Brz povratak

  • Sasa Mitic - Mita

    20:59 // 15. 3. 2016.

    Nekadašnje kolege i dragi prijatelji vezisti 21. Bataljona veze neka Vam je sa srećom i da se vratite živi i zdravi1

  • peya

    16:22 // 15. 3. 2016.

    A kog će da streljaju ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: