Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:33, 8. 3. 2018.

| Društvo

Svetski dan bubrega posvećen zdravlju žena

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
Institut
Bubrezi su važni, preporučuje se redovna kontrola; foto: JV

Svakog drugog četvrtka u martu obeležava se Svetski dan bubrega, a kako se ove godine poklopio sa Danom žena, posvećen je ženskom zdravlju i bubrezima. Poslednjih godina trend oboljevanja žena od bolesti bubrega raste i iznosi 14 odsto.

Kako navodi niška doktorka i predsednik Udruženja kardionefrologa Srbije Sonja Radenković, slogan ovogodišnjeg Svetskog dana bubrega „Bubrezi i zdravlje žena” pruža mogućnost da se skrene pažnja javnosti o važnosti zdravlja žena, a posebno zdravlja bubrega kao važnog organa.

Osobe ženskog pola čine 50% svetske populacije. Danas, od bolesti bubrega u svetu, boluje 195 miliona žena, a umre ih 600.000. Poslednjih godina trend obolevanja žena od hroničnih bolesti bubrega raste i iznosi 14%, što je za 2% više od muškaraca. Mali broj žena zna da su njihovi bubrezi jedan od najznačajnih organskih sistema za održanje njihovog zdravlja - kaže Radenković.

Ono što zabrinjava, kako objašnjava Radenković, jeste da je broj žena na dijalizi niži nego broj muškaraca.

Postoje najmanje tri razloga: hronična bubrežna bolest sporije napreduje kod žena u poređenju sa muškarcima, postojanje psiho-socijalnoekonomskih barijera kao što je niži nivo osvešćenosti kod žena je razlog zašto žene uopšte ne započinju ili kasnije započinju dijalizu, kao i postojanje nejednakosti u korišćenju zdravstvene zaštite u jednom broju zemalja - navodi Radenković.

Kako bi smanjili rizik od bolesti bubrega, Radenković preporučuje - redovnu kontrolu krvnog pritiska, proveravanje telesne težine, redovno uzimanje od 1,5 do 2 litra tečnosti, maksimalan dnevni unos kuhinjske soli da bude sveden na 6 grama dnevno, uzimanje dobro opranog svežeg voća i povrća, kao i fizičku aktivnost i redovnu kontrolu lekara.

Svetski dan bubrega obeležava se u više od 100 zemalja sveta, od 2006. godine.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: