Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:00, 3. 1. 2017.

| Društvo

U 2017. plastična dokumenta zauvek menjaju papir

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Zdravstvene knjižice
Rokovi za zamenu produženi; Foto: arhiva JV

Ove godine građani Srbije trebalo bi da se zauvek “oslobode” papirnih dokumenata i da svoje lične karte, vozačke dozvole i zdravstvene knjižice zamene plastičnim karticama.

Dokumenta sa čipovima trebalo bi da smanje administraciju i skrate čekanje u redovima, ali i da olakšaju komunikaciju i razmenu podataka između službi.

Međutim, zamena dokumenata stvorila je gužve ispred policijskih ispostava i filijala Fonda za zdravstveno osiguranje, uprkos tome što su zakazivanja i podnošenje zahteva bili omogućeni i elektronski. Stara lična karta "Stara" lična karta odlazi u istoriju; Foto: arhiva JV


Rokovi pomereni do daljnjeg

Iako je krajnji rok za zamenu starih ličnih karti biometrijskim bio do kraja 2016. građani mogu da predaju zahteve i ovih dana tokom praznika, saopštili su ranije iz MUP-a.

Isto je i sa zdravstvenim knjižicama - oni koji su predali zahtev još novembra, i dalje čekaju da im stigne nova plastična knjižica, a zbog velikih gužvi ispred filijala RFZO-a, bilo je moguće zatev predati i u Poštama, a ova mogućnost i dalje postoji.

Svi oni koji iz bilo kog razloga nisu predali zahtev za izdavanje Kartice, to mogu učiniti i nadalje. Direktno na šalterima filijala i ispostava RFZO-a, na nekom od 1.661 šalteru Pošta Srbije, ili Internetom putem portala E-uprave - saopštili su iz Fonda.

Zbog velikog broja podnetih zahteva u poslednjim mesecima 2016. godine rok za izradu kartica je malo produžen, dodaju u Fondu, pa je očekivano vreme od predaje zahteva do uručenja tri meseca.

Podsetimo i da bi do 10. juna trebalo zameniti stare vozačke dozvole, čime bi, ukoliko taj rok ne bude produžen, građani u 2017. imali sva dokumenta u obliku kartica.


Biometrijska dokumenta treba da olakšaju građanima

Osim što će se mnogo sporije habati nego papirna dokumenta, građanin Milan R. se nada da će biometrijska dokumenta zaista skratiti procedure njihovog produžavanja, kao i različite usluge. 

U redu je, trebalo bi da smanji birokratiju i ubrza produženje dokumenata u teoriji i u praksi je tako u normalnim zemljama - kaže Milan R.

U slučaju zdravstvenih knjižica lekar može čitačem da pristupi kartonu i da ga ažurira, što skraćuje doasadšnje čekanje dok sestra pronađe karton sa istorijom bolesti. Ipak, građani su i sa novim zdravstvenim knjižicama ostali u čudu jer su im zdravstveni službenici na kartice lepile nalepnice sa brojem kartona.

Ono što zasada ipak dobro funkcioniše sa čipovanom ličnom kartom je, prema rečima korisnika, pristup elektronskim servisima.

Poreskom izveštaju, izvodu uplaćenih poreza i doprinosa mogu lako i brzo da pristupim uz pomoć računara, interneta i čitača kartice - dodaje Milan R.

Čitač biometrijskih dokumenata, dodaje, može da se kupi za 1.500 do 2.000 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • sasa

    11:06 // 6. 1. 2017.

    Nevidjena glupost drzave, umesto jednog jedinstvenog papira, kartice, kamena, cega god, nosimo brdo razlicitih dokumenata koji su medjusobno nezamenljivi dakle razmislite, vozacka, saobracajna, licna, zdravstvena i jos po neka. sto je mnogo mnogo je

  • Nenad Ćirić

    10:42 // 6. 1. 2017.

    Džabe sve kad neradnici ne mogu da ti produže tu elektronsku knjižicu a zahtev je predat još 10.12.

  • Milka vukadinovic

    15:12 // 4. 1. 2017.

    Svi koji su predali elektronski zahtev za zamenu zdravstvene knjizice a u medjuvremenu im je stara istekla ne mogu da dobiju potvrdu iz RFZO, vec potvrdu dobijaju samo oni koji su direktno uplatili na šalterima RFZO. Cemu onda elektronski zahtevi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: