Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:35, 27. 6. 2011.

| Društvo

U Grabovnici bez obeležja pružnog prelaza

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
leskovac, grabovnica
Detalj posle nesreće kod Grabovnice; foto: TV Klisura

LESKOVAC – Meštani sela Grabovnice, nedaleko od Leskovca, nezadovoljni su ponašanjem Železnica Srbije jer i pored višegodišnjih upozorenja, nisu pružni prelaz kod njihovog mesta obeležili rampom.

Pružni prelaz kod Grabovnice, gde se u petak, 24. jun dogodila teška saobraćajna nesreća u kojoj je vozač kamiona preduzeća "Prima nova" Igor Ristić (34) teško povređen, svakoga dana prelazi oko tri hiljade žitelja ovog i okolnih sela.

- Na istom ovom mestu pre ravno trideset godina nastradao je i moj otac – kaže Ljubiša Savić, žitelj sela Grabovnice.

U Grabovnici su samo u poslednjih nekoliko godina uputili desetak pisama i obavili nekoliko razgovora sa najodgovornijim u železničkoj stanici u Leskovcu, lokalnoj samoupravi, ali i u sedištu Železnica Srbije u Beogradu. Kažu da su i sami spremni da delimično finansiraju postavljanje rampe, ali do sada nisu dobili nikakav zvanični odgovor!

- Ovde je poslednjih godina stradalo nekoliko naših meštana i više ne znamo šta bi trebalo da se dogodi da bi se "smilovali" u Železnicama Srbije – pita se Savić, a takav je stav i ostali stanovnika ovog mesta.

Povodom najnovije nesreće, portparol Železnica Srbije Nenad Stefanović izjavio je pojedinim medijima da je "Komisija za vanredne događaje tog preduzeća izvršila uviđaj i da se ne može sa sigurnošću reći šta je uzrok nesreće kod Grabovnice, ali da prema iskustvu i prvim komentarima članova te komisije Železnica Srbije ne snosi odgovornost za taj događaj".

Prema podacima Železnica Srbije, u zemlji ima 2.138 pružnih prelaza, svi su obeđbeđeni i to svaki peti "najsavremnijom opremom, a ostali znacima drumske signalizacije".

- U 194 udesa koji su se od 2008. godine do danas dogodili na srpskim prugama, na pružnim prelazima, samo su dva puta uzrok bile Železnice Srbije – precizira Stanisavljević.

U Srbiji tek na svakom petom pružnom prelazu postoje rampe, branici ili polubranici, a svake godine u nesrećama na tim mestima u proseku strada jedanaest osoba, a više od četrdeset zadoboju teške i lake povrede.

Nažalost, ima primer u leskovačkom kraju da se signalizacija ne poštuje i da mnogi pešači, ali vozači, prelaze prugu kada je spuštena rampa i dato upozorenje da nailazi voz, kakav je slučaj i na fotografiji koju smo načinili u neposrednoj blizini železničke stanice u Leskovcu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: