Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:01, 14. 2. 2013.

| Društvo

U prodaji opasna kolica za bebe

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
decja kolica
Dečja kolica Pikolo C508 u niškoj prodavnici

Dečja kolica koja su u Hrvatskoj još u februaru prošle godine proglašena nebezbednim i zato povučena iz prometa, u Nišu se i dalje prodaju i to po sniženoj ceni.

Reč je o kolicima Pikolo C508, proizvedenim u Tajvanu, koje je hrvatski Državni inspektorat već svrstao u “opasne proizvode”. U niškoj tržišnoj inspekciji kažu da to nisu znali, ali će proveriti kakav je proizvod.

Naime, uvoznik ovih kolica za Hrvatsku, “Inter-trade” d.o.o, koji je prema odluci Inspektorata uz naslov “važno upozorenje” pozvao tamošnje kupce da sporna kolica vrate, istovremeno je njihov izvoznik u Srbiju.  Upozorenje Upozorenje firme Inter trade d.o.o.

Direktor niške firme koja prodaje sporna kolica kaže da nije znao da su ranije negde proglašena nebezbednim.

- Možda su u pitanju manje tehničke nepravilnosti za koje se ranije nije smatralo da izazivaju opasnost, a sada se to promenilo jer se regulativa u Hrvatskoj usaglašava sa evropskom – objašnjava direktor.

Vlada Ješić iz roditeljskog portala Bebac.com kaže da ovo nije prvi put da se u Srbiji prodaju proizvodi koji mogu narušiti zdravlje dece.

- Srbija je postala deponija opasnih i štetnih proizvoda koji se iz Evropske unije i civilizovanih zemalja povlače iz prodaje zbog potencijalne opasnosti koju mogu izazvati, sve to zahvaljujući odsustvu kvalitetne zakonske regulative i kaznene politike – kaže Ješić.

Ješić objašnjava da su prodavci dužni da se sami informišu o bezbednosti proizvoda i da prate da li su oni igde proglašeni nebezbednim. kolica Deklaracija na kolicima Pikolo C508

Jedan od načina za takvo informisanje jeste praćenje evropskog sistema za brzo uzbunjivanje javnosti o nebezbednim proizvodima “Rapex”, pomoću kog se objavljuju opisi i razlozi zbog kojih se proizvod smatra opasnim.

U tržišnoj inspekciji kažu da bi proizvodi objavljeni na “Rapexu” i ovde trebalo da budu zabranjeni, ali da inspekcija proverava i sve proizvode koje okolne države proglase opasnim, pa će tako proveriti i bezbednost ovih kolica.

- Proverićemo kakav je to proizvod, ko su dobavljači i zašto je proglašen opasnim, pa ćemo zatim videti šta ćemo dalje - kaže Danilo Jocić, inspektor za kontrolu bezbednosti.

Predsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača Goran Papović objašnjava da je problem u tome što, prema Zakonu o opštoj bezbednosti proizvoda, Vlada Srbije treba da proizvod proglasi opasnim čim to učini Rapex. Međutim, dodaje on, u završnom članu je objašnjeno da će se ova odredba poštovati “od dana pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji”.

O proizvodima koji su u Srbiji proglašeni nebezbednim građani se mogu informisati preko sistema za upozoravanje potrošača “Nepro”.

Zašto su kolica opasna?

Kao razlog zašto su opasna kolica Pikolo C 508, na sajtu hrvatskog Državnog inspektorata navedeno je:

“Na kolicima su u zoni dohvata detetovih ruku otvori veći od 5mm, a manji od 12mm, pa dete u sedećem položaju može da gurne prst preko bočne ogradice i moguće je zaglavljivanje prsta. Nazubljeni navoji i oštri uglovi nalaze se u zoni pristupa i moguće su posekotine bez pritiska. Zbog loše izrade presvlake, detetu je dostupno sintetičko punjenje koje može progutati”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • durlanac

    08:56 // 15. 2. 2013.

    ma lagano....

  • NM

    23:25 // 14. 2. 2013.

    I opet jadan gradjanim sve mora sam da juri
    pa sta ce nam onda inspektori
    kad se vec sami mucimo oko svega cemu onad silne sluzbe i ne znam sta ako na kraju jadan gradjanim mora opet da presavije tabak i sam
    da se pomuci

  • Nyssa

    16:33 // 14. 2. 2013.

    Naravno da se svaki prodavac treba interesovati kakve proizvode plasira kupcima, ali pohlepa i nemar u ovom društvu su poražavajući! Bitna im je zarada, makar i na štetu naše dece.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: