Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:04, 6. 10. 2016.

| Društvo

Učenici pripremili jela i zimnice za medalju na "Zalogaju juga"

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Đaci
Tradicionalna jela na trpezi niških đaka; Foto: Ugostiteljsko-turistička škola

Za pripremu “vinogradarskog” i “starinskog ručka”, slanu i slatku zimnicu kao i slavskih kolača, učenici Ugostiteljsko-turističke škole osvojili su 15 zlatnih medalja na manifestaciji “Zalogaj juga”. Oni su spremali jela sa kulinarima, pekarima i poslastičarima iz cele Srbije i regiona.

“Vinogradarski ručak” pripremali su učenici Nikolina Božunović, Marko Dimitrijević i Milica Nikolić.

Predjelo se sastoji od sira, pršute, kuvanih jaja i kajmaka. Glavno jelo čine pile na krompiru, sarmice od vinovog lista i pasulj prebranac sa slaninom, uz kisele paprike u ulju, ljutenicu sa prazilukom i moravsku salatu – objašnjavaju.

Jela Jela po receptima naših baka; Foto: Ugostiteljsko-turistička školaMeni je, dodaju, upotpunjen domaćim kolačima, kao što su pivarice i vanilice. Na trpezi se nalazilo i domaće crno vino i domaća rakija. Sva jela i pića su bila servirana u autentičnim posudama od gline i stakla na okrugloj sofi prekrivenoj stoljnjakom i nadstoljnjakom sa nacionalnim motivima. 

Rad je interesantan zato što se može pripremiti u ovo doba godine kada se bere grožđe – saopštili su iz škole.

„Starinski ručak“ koga su đaci takođe pripremali obuhvata stara jela i recepte. Pripremali su domaću suvu slaninu i suvo meso, sir, sukanu pitu, proju sa sirom, pečeno pile sa krompirom, sladak kupus sa svinjskim mesom, moravsku salatu, pečenu papriku, struganu pogaču, pečene jabuke i grožđe.

Ugostiteljsko-turističku školu predstavljale su 4 ekipe od ukupno 15 učenika. Oni su pripremali i zimnicu – ajvar, ljutenicu, peglanu salatu, pekmez, slatko. Učenici su se takmičili i u pripremanju slavskih kolača.


Đaci spremali jela i na "Matejevačkoj berbi"

sendviči Vinogradarski sendviči; Foto: Ugostiteljsko-turistička škola Budući poslastičari prestavili su rezbareno voće i povrće na tradicionalnoj “Matejevačkoj berbi”, dok su se kulinari predstavili takozvanim “vinogradarskim sendvičima”.

U voćnim aranžmanima su dominirale različite sorte grožđa, a pripremali su ih Radojković Stefan i Mitić Slaviša, učenici 3. razreda.

Školu su na ovoj manifestaciji predstavili i učenici sa smera kulinarski tehničar – Ema Milosavljević, Snežana Smiljanić, Milica Sibinović, Aleksandar Stanojević i Petar Sredojević. 

Pokazali smo da imamo učenike koji su potpuno pripremljeni za uključivanje u proces rada u privredi, kao i za dalje školovanje, što je i cilj nastavnika koji obrazuju ove kadrove – saopštili su iz škole.

Na ovoj manifestaciji su, dodaju, učestvovali kako bi popularizovali struku kroz kreativan rad i umeće koje su učenici pokazali. 

voće Voćna trpeza; Foto: Ugostiteljsko-turistička škola

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kuvarica penzioner

    00:09 // 7. 10. 2016.

    Kuvar tehnicar,ne razumem a 40g. sam provela po niskim hotelima i hvala GOSPODU docekala penziju.

  • Nije novinar

    20:53 // 6. 10. 2016.

    Još da je izveštač primenio novinarsko nezaobilazno "ko, šta, gde, kada, kako, zašto", saznalo bi se i kada i gde je bila ova uspešna manifestacija?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: