Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:43, 9. 10. 2013.

| Društvo

Umesto aronije, na pijaci kupio otrovne bobice

Autor:S. Janačković i A. KostićIzvor:
Kokosje-grozdje.jpg
Original i "kopija"; Aronija (levo) i lažna aronija koju je kupio Nenad Milojević

Misleći da kupuje lekovitu biljku aroniju, Nenad Milojević iz Svrljiga je, kako tvrdi, na Kvantaškoj pijaci u Nišu za 250 dinara po kilogramu kupio otrovne bobice, u narodu poznate kao kokošje grožđe.

Ovaj Svrljižanin, koji je lažnu aroniju pre nekoliko dana kupio za sok za svog sina, kaže da ga je prodavac uveravao da su to plodovi sa njegove plantaže.

Kada su Nenadovi ukućani, koji su bolji poznavaoci bilja od njega, posumnjali da je reč o jako otrovnim bobicama, to je potvrdio i nastavnik biologije iz svrljiške Osnovne škole "Dobrila Stambolić". Kvantaška pijaca Kvantaška pijaca "Mediana"

- Solanum nigrum je jednogodišnja zeljasta biljka, ima uspravno stablo i može da naraste do 60 centimetara. Veoma je otrovna i sadrži brojne alkaloide. Listovi su izduženi i trouglastog oblika, a plodovi su bobice crne boje, sakupljeni u cvasti. Iako podsećaju na aroniju, dobri poznavaoci biljaka će svakako uočiti razliku između plodova aronije i ovih otrovnih bobica. Međutim, aronija nije česta biljka u našim krajevima, pa bi tako većina kupaca mogla lako da nasedne na ovu prevaru - kaže nastavnik.

Nakon što je slučaj prijavio svrljiškoj policiji, Milojević je bio upućen na Fitosanitarnu inspekciju u Nišu.

Ipak, Južnim vestima je u toj inspekciji rečeno da ni oni nisu nadležni za ovakvu situaciju jer se "ne bave pijačnom prodajom".

- Stranku smo uputili na policiju i pijačnu upravu vezano za njene sumnje i to je sve što možemo da vam kažemo - rekli su kratko u Fitosanitarnoj inspekciji u Nišu.

Direktor Tržnice Radovan Milojević kaže da je svog prezimenjaka iz Svrljiga pozvao da dođe i službenicima tog preduzeća pokaže tezgu na kojoj je kupio spornu biljku, a da ponese i kupljeni uzorak.

- Tražićemo stručnu analizu tih bobica, kako bismo otklonili svaku sumnju da je reč o nečem otrovnom. Ali, moramo i da utvrdimo da li je neko takvu biljku uopšte prodavao kod nas - kaže direktor Milojević.

Na tezgama kvantaške pijace danas nije bilo aronije. Nekoliko prodavaca na ovoj pijaci reklo je da nije upoznato sa ovim slučajem i da ne znaju ni da li je tu iko ranije prodavao ovu biljku. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Hehh

    14:14 // 10. 10. 2013.

    Nekoliko ovakvih nesreca i Srbiji ce da se poturi americki zakon S-510. Sto je danas nenormalno i neverovatno, sutra je normalno i ne moze drugacije.

  • Milan Milosevic

    13:04 // 10. 10. 2013.

    slicne bobice sam nasao na pijaci pod nazivom sibirska aronija, nalazo sam ih i pod nazivom severnoamercika borovnica, ja koristim te bobice vec 3 godine u kombinaciji sa limunom i svi smo zivi

  • ivana petkovic

    08:55 // 10. 10. 2013.

    Policija nije nadlezna,strasno!Da je covek pronasao prodavca i polomio mu glavu policija bi tada bila prva na licu mesta,bili bi itekako nadlezni!Sramota je u kakvoj zemlji zivimo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: