Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:44, 2. 10. 2018.

| Društvo

Za lakše savladavanje međunarodnog prava niške sudije i tužioci uče engleski

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
engleski sudije
Većina radnika u pravosuđe nije usavršavalo znanje engleskog nakon studiranja ili je učilo drugi strani jezik; foto: privatna arhiva

Kako bi se usavršili u komunikaciji sa institucijama u svetu i nesmetano se upoznaju sa praksom Evropskog suda za ljudska prava, više od 80 sudija, tužilaca i sudijskih i tužilačkih saradnika u Nišu pohađa časove engleskog jezika specijalno namenjenih zaposlenima u pravosuđu.

U projektu “Engleski jezik za sudije i tuzioce” učestvuju sve zainteresovane sudije u niškom Osnovnom, Višem i Apelacionom sudu, sudijski saradnici ovih sudova, zamenici Osnovnog i Višeg javnog tužioca, tužilački saradnici ovih tužilaštava i polaznici svih generacija Pravosudne akademije.

Sudija Osnovnog suda u Nišu i mentor Pravosudne akademije Ljiljana Marjanović Andrić kaže da ovaj projekat, koji traje od početka godine, dugoročno doprinosi efikasnijem, kvalitetnijem i profesionalnijem pravosuđu.

Osposobljava sudije i tužioce da rade i komuniciraju na jednom višem nivou, koji podrazumeva nesmetano upoznavanje sa praksom Evropskog suda za ljudska prava, citiranje presuda Evropskog suda za ljudska prava, čitanje stranog zakonodavstva, što je naročito važno imajući u vidu proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji. Omogućava im da čitaju stranu stručnu literaturu, komentare prakse Evropskog suda za ljudska prava i komentare evropskog zakonodavstva, da pohađaju seminare i konferencije na engleskom jeziku - objašnjava Marjanović Andrić.

engleski sudije Američka ambasada planira slične projekte u Beogradu i drugim velikim pravosudnim i univerzitetskim centrima; foto: privatna arhivaČasove drže profesori Departmana za anglistiku Filozofskog fakulteta u Nišu, a polaznici savladavaju pravnu terminologiju iz raznih oblasti prava, procesnu teminologiju, kao i termine u vezi sa važnim temama, kao što su sprečavanje nasilja u porodici, zaštita prava na suđenje u razumnom roku, zaštita od diskriminacije i zaštita uzbunjivača.

U svim ovim i mnogim drugim sferama, engleski jezik je za vršioce pravosudnih funkcija sve značajniji, imajući u vidu i veliki broj međunarodnih pravnih akata koje je naša zemlja ratifikovala pa su inkorporirani u naše pravo, koji imaju globalni značaj, a u sve većoj meri pronalaze svoje mesto u našem zakonodavstvu i našoj sudskoj praksi - objašnjava sudija Ljiljana Marjanović Andrić.

Napominje da će sudijama i tužiocima, kao i onima koji se pripremaju da to budu, ovaj kurs proširiti obrazovanje i unaprediti njihovu svesti o potrebi stalnog napredovanja, te da će i građani tako biti na dobitku jer će dobiti efikasnije, obrazovanije, stručnije i kvalitetnije delioce pravde.

Projekat je rezultat saradnje Pravosudne akademije, Departmana za anglistiku i Američke ambasade.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pravnik

    10:55 // 3. 10. 2018.

    Naucite ih prvo pravo, posto vecina njih pravno nepismena!

  • Posmatrac

    18:23 // 2. 10. 2018.

    Majko mila.... pa ti korumpirani i nesposobni SLEPCI ne znaju azurno da rade ni na SRPSKOM, a kamoli na engleskom.... mi smo stvarno izgubili svaki smer i pravac kao drustvo i drzava! Naucite ih prvo kako da nepristrasno i efektno rade za dobrobit gradjana NA SRPSKOM, umesto sto se predmeti povlace po sudovima DECENIJAMA- pa onda nek uce i Svahili ako hoce.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: