Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:32, 2. 8. 2012.

| Društvo

Zalihe krvi minimalne

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
davanje krvi
ilustracija; foto: ezadar.hr

U Zavodu za transfuziju krvi u Nišu trenutno postoje zalihe za naredna dva dana, ali pošto su minimalne, u Zavodu kažu da postoji mogućnost na narednih dana ostanu i bez toga.

Iako do sada nije bilo odlaganja operacija zbog nedostatka krvi, potrebno je da se oforme veće količine zaliha jer je tokom leta povećana potreba za ovom dragocenom tečnošću.

 - Postoje pacijenti koji stalno primaju krv, ali u letnjim mesecima je povećan broj saobraćajnih nezgoda i sličnih incidenata, a da bi se tim ljudima spasao život skoro uvek je potrebna transfuzija. Trenutno je manji odziv davalaca zbog letnjih putovanja, pa postoji opasnost da sledeće nedelje ostanemo bez zaliha - rekla je Jelena Tomovski Živić, PR Zavoda.

U ovoj instituciju podsećaju da zamena za krv ne postoji i apeluju na sve koji su u mogućnosti da daju krv u zgradi Zavoda na Bulevaru Zorana Đinđića 48, radnim danom od 8h do 19h i subotom od 8h do 12h.

- Ne razmišljamo o tome koliko nekome krv može da znači, sve dok mi ili neko nama blizak ne bude situaciji da mu je to potrebno. Sam naziv akcije "Tvojih 5 minuta, nečiji ceo život" najbolje opisuje važnost dobrovoljnog davanja krvi - dodaje ona.

Mobilne ekipe su svakodnevno na terenu pa je i to jedan od načina da date krv, a institucije i organizacije koje su do sada podržale ove akcije često davaocima obezbede i po neki simboličan poklon.

Za sve koji do 7. avgusta budu dali krv u Zavodu, Sportski centar "Čair" obezbedio je propusnice za bazen.

Rad mobilnih ekipa na terenu

Ekipe Zavoda za transfuziju krvi u petak, 3. avgusta, radiće na sledećim lokacijama:

- od 9h do 14h; Skupština opštine Bosilegrad (mesto kolekta Dom zdravlja)

- od 9h do 13h; MIN Vagonka AD Niš.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: