Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:27, 24. 5. 2017.

| Društvo

Zbog prodaje “na crno” komunalci ubuduće dežuraju kod pijace

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Tvrđavska pijaca
Dežuraće oko pijace 24 sata dnevno; foto: JKP "Tržnica"

Da bi sprečili nelegalnu prodaju voća i povrća, niška komunalna policija i inspekcija dobili su besplatno od “Tržnice” prostorije na Tvrđavskoj pijaci, kazao je direktor ovog preduzeća Radovan Milojević. Komunalci će ubuduće dežurati 24 sata dnevno, jer se pojavio veliki broj kamiona u blizini pijace koji noću prodaju robu čije se poreklo ne zna.

Milojević kaže da je "jedne noći video čak 200 kombija" sa velikom količinom robe i vagom koji su bili parkirani na ulicama oko zgrade Univerziteta i da je zato odlučio da komunalcima da prostor na pijaci. 

To je lokal koji gleda na ulicu, ima 4 kamere za video nadzor koje snimaju ulicu. Mi smo to skromno opremili i dali smo im besplatno da koriste, a nama će to da se isplati, jer će da se poveća prihod na kvantašu, a i uvodimo komunalni red i suzbijamo vanpijačnu prodaju, jer je to suprotno zakonu - dodaje Milojević.

Kamioni iz kojih se prodaje “ogromna količina voća i povrća, čije se poreklo ne zna”, kaže Milojević, prave nelojalnu konkurenciju onima koji rade na pijaci i uredno plaćaju porez. Pijaca Umesto na tezgama, robu prodaju u kamionima; foto: JKP "Tržnica"

Oni koji rade “na crno” su konkurencija i ljudima koji rade na kvantašu, dodaje, i imaju svoje firme i plaćaju radna mesta.

Mi smo zato došli na ideju da 24 sata komunalna policija Grada Niša i komunalna inspekcija Opštine Crveni Krst, da oni tu dežuraju i da primenjuju sistem odvraćanja, a ko se bude oglušio, on će biti sankcionisan saglasno sa zakonom - kaže Milojević.

U pregovorima su, navodi Milojević, i sa saobraćajnom policijom koja bi mogla ubuduće kontrolisati “parkirane kamione pune robe”.

Problem sa nelegalnom trgovinom u blizini pijace, dodaje, postoji uvek van sezone, kada su cene voća i povrća visoke, a kada cene “padnu” nemaju problem sa tim.

Mora da se suzbije crna ekonomija, mi se borimo protiv sive ekonomije, a ovo je crna ekonomija. Gradski i državni budžet gubi ogromne pare, jer je to trgovina bez ikakve evidencije - naglašava Milojević.


Komunalna policija: prevencija pre sankcije

Rad komunalne policije neće posebno da se menja, kaže portparol komunalne policije Milan Đorđević, jer je njima u opisu posla da u toku noći, u zavisnosti od broja prijava, kontrolišu vanpijačnu prodaju. Komunalna policija Niška komunalna policija i inspekcija žele da spreče prodaju "na crno"; foto: arhiva JV

Njihov posao je, dodaje, da utiču preventivno da se smanji prodaja robe na veliko, a najveći problem u Nišu je kod Tvrđavske i pijace "Krive Livade" na Bulevaru Nemanjića.

Ne pričamo o prodaji na malo, šta ja znam maltretiranje bakica i slično. Pričamo o onoj velikoj prodaji koja treba da se obavlja na kvantaškoj pijaci. Mi pokušavamo kroz priču sa tim ljudima da im skrenemo pažnju i objasnimo da je kod nas prodaja na veliko dozvoljena samo na kvantaškoj pijaci, a ne na ulici - pojašnjava Đorđević.

Oni potenciraju preventivne radnje i razgovor, jer “nikom nije u interesu kažnjavanje”, ali Đorđević kaže da postoje situacije kada i nakon nekoliko opomena, prodavci "na crno" nastavljaju da rade po svom.

Tada mogu i da ih kazne i oduzmu im robu, ali za to veća ovlašćenja ima komunalna inspekcija, dodaje, jer oni postupaju po Zakonu o trgovini.

Dešava da dođu preprodavci koji nemaju ni registrovano gazdinstvo, nikakvu dokumentaciju i pokušavaju da preprodaju ili prodaju i to je ono što mi pokušavamo zajednički da predupredimo. Mi postupamo po odluci o komunalnom redu, a kolege iz inspekcije mogu da ih sankcionišu - kaže Đorđević.

Iako su i pre kontrolisali ove lokacije, dodaje Đorđević, znači im što će imati prostor gde mogu da dođu u bilo koje doba dana, naprave službenu belešku, prate video nadzor.

I sama njihova pojava u službenom vozilu i uniformi je, kaže, vid prevencije i može da suzbije prodaju “na crno”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • mirjana

    18:16 // 25. 5. 2017.

    ovaj direktor nezna da njegovi zakupci kupuju robu od tih kamiona a sada moraju da prave dodatne troskove do kvantasa smena direktora bojkot trznice

  • Milos

    19:06 // 24. 5. 2017.

    Riba smrdi od glave, ti ljudi sto iznesu korpu jaja su sigurno br.1 kriminalci. Red mora da postoji, ali se on nekako uvek uvodi od sirotinje.

  • Хехехе

    18:14 // 24. 5. 2017.

    Ако бре, ако!!! 90% тих продаваца на пијаци су гласали за знате већ кога. Ако, ако...баш ме је обрадовала ова вест :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: